Nejlepší seriály na Netflixu pro milovníky vaření a dobrého jídla

13. ledna 2023 • 14:00

Pořady o vaření jsou úžasné a nemusí v nich jít jen o jídlo. Neftlix v tomto směru má hodně co nabídnout, od pestrých soutěží ve vaření nebo pečení přes nádherně natočené dokumenty až po nahlédnutí do života michelinských kuchařů. Je těžké si vybrat, proto máme pro vás pár tipů. A než si některý z pořadů pustíte, ještě jedna rada – nikdy se nedívejte, když máte hlad, protože u některých pořadů budete hodně litovat, že obrazovka nedokáže přenášet i vůně a chutě. 

Šéfkuchařův stůl (Chef´s Table)

Šéfkuchařův stůl Šéfkuchařův stůl • Autor: Netflix.com

Seriál, který byl dvakrát nominován na cenu Emmy, vstupuje do životů a kuchyní nejrenomovanějších světových šéfkuchařů. Tento pořad vás dostane k tomu nejlepšímu jídlu, jaké můžete v restauracích ochutnat, i když jen prostřednictvím obrazovky. Ale to úplně stačí. Vždyť v kolika restauracích oceněných michelinskou hvězdou se během života naobědváte nebo navečeříte? Při sledování Chef's Table mají diváci vzácnou příležitost vstoupit do profesionální kuchyně, vidět, co se děje před tím, než je jídlo naservírováno hostům, a slyšet, jak funguje mozek šéfkuchaře. Je to rozhodně skvělý seriál, který se netočí jen kolem jídla, ale popisuje i fascinující příběhy těch, kteří ho připravují. A  právě proto je dobré ho konzumovat s mírou, stejně jako dobré jídlo. Dávkujte si ho po dílech a dopřejte si čas vychutnat si příběh každého šéfkuchaře i jeho kulinářské speciality. Ve speciálních řadách seriálu se můžete vydat i za světovými mistry v grilování nebo za tou nejlepší pizzou od vyhlášených kuchařů.

Připravte si hovězí carpaccio podle šéfkuchaře >>>

Video se připravuje ...

Iron Chef: Kdo bude železnou legendou

Iron Chef Iron Chef • Autor: Netflix.com

Jsou seriály, kterým po pár epizodách dojde dech. A co teprve, když jich je přes 200! Seriálu Iron Chef obnovení v podobě nové řady naopak prospělo. Uvidíte v ní hvězdné šéfkuchaře, kteří bojují o titul železné legendy. Pusťte si to. Je to pořádně napínavé a bude vás bavit dívat se pod ruce těm, kteří to v kuchyni opravdu umí.

Šéfkuchaři v akci (The Chef Show)

Šéfkuchaři v akci Šéfkuchaři v akci • Autor: Netflix.com

Skvělé na téhle show je, že nikam nespěchá, připravují se v ní jídla, která zvládne i amatér, a celou dobu se nese v přátelském duchu. Scenárista, filmový režisér a milovník jídla Jon Favreau a šéfkuchař Ryan Choi si berou do kuchyně své přátele z řad celebrit, připravují širokou škálu jídel a konverzují při tom. Nikdy nemluví na kameru a neříkají vám, co je na kuchyni skvělé. A to vás na tom bude bavit – sledovat kuchaře, kteří dělají věci, které milují, a ve společnosti lidí, kteří je inspirují. A ještě jsou při tom vtipní.

Pouliční jídlo (Street food)

Pouliční jídlo Pouliční jídlo • Autor: Netflix.com

Dokumentární seriál vás vezme na cestu po celém světě, ale dělá to jinak, než jak jsme u cestovatelských seriálů zvyklí. Neukazuje jen populární street food v různých částech světa. Prostřednictvím hluboce odhalujících rozhovorů se známými šéfkuchaři specializujícími se na pouliční jídlo, z nichž mnozí zasvětili kuchařskému umění celý svůj život, vypráví jejich příběhy, i příběhy jejich měst a zemí. První řada se zaměřuje na asijský kontinent a ukáže vám typická jídla pro Thajsko, Japonsko, Vietnam nebo Indonésii. Ve druhé řadě můžete navštívit země Latinské Ameriky a ve třetí poznáte nejoblíbenější lahůdky ulic USA.

Snack à la Chef 

Snack a la Chef Snack a la Chef • Autor: Netflix.com

Tahle show posouvá oblíbený model kuchařských soutěžních pořadů ještě o trochu dál. Dvanáct kuchařů v ní totiž nepřipravuje různé delikatesy, jak jsme zvyklí, ale musí co nejvěrněji napodobit populární a dobře známé sladké nebo slané pochutiny. Navíc ve velmi krátkém čase. Bojuje se o výhru 50 000 dolarů a nutno říct, že je příjemné pro změnu koukat na ty, kteří stále dokola neopékají jen steaky.

Cukrová horečka (Sugar Rush)

Cukrová horečka Cukrová horečka • Autor: Netflix.com

Pořadů, v nichž se vše točí kolem cukrařiny, je celkem dost a často bývají hodně podobné. Tvoří se v nich dorty, které jsou sice nádherné a mnohdy až neuvěřitelné, ale to je tak všechno. I Cukrová horečka staví proti sobě týmy, které mají vytvořit cupcake, dort nebo jinou cukrovinku a zapůsobit tak na pár odborných porotců a speciálního hosta. Vše ale musejí stihnout ve velmi krátkém čase. To z této soutěže činí skvělou podívanou, u které nebudete věřit, co všechno jsou schopni dva lidé vytvořit během pouhé jedné hodiny. 

Mistři drinků (Drink Masters)

Drink Masters: Vychutnejte si ty nejlepší koktejly Drink Masters: Vychutnejte si ty nejlepší koktejly • Autor: Netflix.com

Soutěžní show, která tak trochu připomíná MasterChefa, jen se v ní místo jídla připravují drinky. A ne tak ledajaké. V tomto pořadu uvidíte, co jste u baru ještě nezažili. Výsledkem jsou opravdu působivé nápoje, jejichž příprava někdy bývá dost složitá a trvá třeba hodinu. Nadšencům domácích koktejlů proto tento pořad nejspíš nepřinese moc praktické inspirace, nicméně je rozhodně na co se koukat.

Video se připravuje ...

Autor: AK