Jak se liší japonské sladkosti od našich? Rýžovou moukou a sladkými fazolemi!

Nejrozšířenější sladkosti v Japonsku jsou z rýžového těsta. Na rozdíl od našich sladkostí z čokolády mohou japonské sladkosti zprvu zaskočit.
Používají se hlavně 3 druhy rýžové mouky: mochiko, shiratamako a joushinko. U nás se těžce shánějí, koupit je ale můžete ve specializovaných obchodech nebo na internetu, nahradit je jinou rýžovou moukou bohužel nelze. Celé sladkosti Nerikiri se mohou vyrobit jen z bílé fazolové pasty, která se osladí a obarví podle fantazie a představivosti. Náplň se skládá buď ze sladkých fazolí anko, nebo ze zeleného čaje matcha, které se už u nás shánějí lépe.
Wagashi, tradiční japonské sladkosti, by mělo působit na všech 5 smyslů, na chuť, zrak, čich, hmat a sluch. Při ochutnání by si měl člověk vybavit všechny vzpomínky a momenty s tím spojené. Wagashi se často podává k hořkému zelenému čaji matcha při zenovém čajovém obřadu.
Japonsko je velice vázané na tradice a roční období s nimi spojené. Každou sezónu si vychutnávají jiné jídlo a sladkosti, což umocňuje zážitek z dané chvíle nebo festivalu podobně, jako se to děje u nás na Velikonoce nebo Vánoce.
Jaro
Na jaře jsou hlavní inspirací sakury, rozkvetlé třešňové květy, symbol Japonska. V tuto dobu se vyrábí spousta pochutin a nápojů právě s touto příchutí.
Sakura Dorajaky
Dva nadýchané lívance, do kterých se dává trochu medu a saké. Uvnitř je sakurové anko, jemná sladká pasta z bílých fazolí, do kterých se přimíchají růžové barvivo a nakládané sakurové listy.
Sakura Dorajaky, lívance se sladkou fazolovou náplní
Sakura mochi
Těsto je vyrobeno z lepkavé rýže jemně obarvené na růžovo a plněné fazolovou pastou. Podává se zabalené v nakládaném sakurovém listu.
Sakura mochi obalené v sakurovém listu
Léto
V Japonsku jsou léta velice horká a vlhká, většina zákusků se vyrábí tak, aby osvěžily.
Hortenzie
V období dešťů kvetou hortenzie. Na fazolové pastě jsou nalepené želé kostičky z agaru, které se nerozpouští v horku a příjemně osvěží.
Hortenzie z fazolové pasty a želé
Kuzu manju, fazole anko obalené v želatině kuzu
Podzim
Mitarashi dango
Jsou rýžové knedlíčky, napíchnuté na špejli. Nejsou moc sladké, spíše něco mezi slaným a sladkým, mitarashi omáčka je totiž zkaramelizovanou sójovou omáčkou.
Mitarashi dango, uvařené rýžové kuličky polité karamelizovanou sójovou omáčkou
Nerikiri
Nerikiri se scénkou králíka, měsíce a suché trávy. Na podzim se v Japonsku pořádá festival měsíce tsukimi, protože je v téhle roční době nejkrásnější. Králík je tam proto, že zatímco my v měsíci vidíme lidský obličej, Japonci zase králíka, co stlouká rýžové těsto mochi a ke kterému se dokonce váže legenda.
Zima
Ume
Japonská švestka je první květina, která "přivolává" jaro a je spojená s příchodem nového roku. Z plodů ume se pak vyrábí moc dobrý alkohol,nebo se plody dají naložit do kyselého nálevu a většinou se jí s rýží.
Mame mochi
Pro oslavy nového roku jsou kromě jiných věcí typické i kuromame, kandované černé sójové boby, jejichž vaření je proces trvající tří dny. Mají přinést zdraví do nového roku.
Mame mochi, rýžové těsto s fazolemi
Mochi je taky typické pro přechod mezi starým a novým rokem. Hodně oblíbené je stloukání mochi (mochitsuki), kdy jeden člověk drží obrovskou palici a tluče do mísy s typem lepkavé sladké rýže (mochigome), ze které se postupně stává těsto mochi. Další člověk je potřeba pro otáčení těsta v tlouči.
Sladkosti nafotila a popsala Eliška Konůpková - Mlsný králíček z rýžového těsta.
https://mlsny-kralik-z-ryzoveho-testa.blogspot.cz/