Ananasové řezy, pařížské i punčové: Upečte si ty nej retro moučníky!

  • 23. dubna 2021 • 00:00

    Cukrárenská klasika, bez které jsme si, včetně indiánků a laskonek, nedokázali odpoledního "turka" ani představovat. Taky si vzpomínáte, jak se v prodejně Jednoty čekala fronta na tyto úžasné zákusky, které dnes nazýváme "retro"? Vždy jen na chvilku přehlušil klevetění netrpělivých zákazníků mlýnek na kávu. Avšak silné aroma namletého standardu linoucí se celou prodejnou chuť na kýžené sladkosti ještě umocnila. Zdá se to být chvilka, ale místo punčového, ananasové a pařížské řezu nahradilo tiramisu, panna cotta a cheesecake. A i když si je takové s chutí dopřejeme, klasika je zkrátka klasika, co říkáte?  

    Tyto oblíbené kousky, které nesměly chybět na žádné svatbě, oslavě narozenin a leckteré domácí zabijačce tzv. „na proloženou“, si ale můžeme samozřejmě dopřát i dnes. A zda chutnají stejně? Určitě bychom takové našly, jen snad jednu ingredienci bude těžké nahradit, a sice atmosféru, kterou jsou v našich vzpomínkách nostalgicky opředeny.

    VIDEO: Podívejte se co nám může uškodit z průmyslové cukrařiny? Nejlépe uděláte, když si známé dezerty připravíte doma.

  • Punčové řezy

    Klasický punčák s růžovou polevou. Dáte si ho občas? Klasický punčák s růžovou polevou. Dáte si ho občas? • Autor: Profimedia

    Punčové řezy, lidově také punčák, patří asi mezi nejoblíbenější zákusky. Proto i receptů na ně koluje napříč domácností opravdu hodně. Na přípravu nejsou nikterak složité, a proto se do nich můžete bez ostychu pustit, i když nejste v cukrařině kdovíjak zběhlí. Základem je lehké piškotové těsto bez tuku, ze kterého se připraví taková např. oblíbená piškotová roláda s džemem. A aby se vám piškot povedl, připomeňme si několik základních pravidel:

    • Je dobré myslet na to, aby měly vejce před šleháním pokojovou teplotu.
    • Aby byl sníh pevný, je důležité mít šlehací nádobu dobře odmaštěnou, i proto dbáme na to, aby se při oddělování částí vajec nedostala do bílků příměs žloutků.
    • Pokud se i tak bílky špatně šlehají, je nejlepší přidat pár kapek citronové šťávy, jejiž kyselost nám dopomůže k tuhému sněhu.
    • Na závěr je důležité, abychom obě hmoty zlehka spojily vařečkou a stejně zapracovali i prosátou mouku. Příliš horlivým mícháním bychom totiž pracně našlehané vzduchové bublinky zase vytlačili ven.

    VIDEO: JAK VYŠLEHAT SPRÁVNĚ SNÍH?

  • Ananasové řezy

    Chuť ananasu skvěle ladí s kokosem Chuť ananasu skvěle ladí s kokosem • Autor: iStock

    Ananasové řezy plněné lahodným pudinkovým krémem s kousky ananasového kompotu jsou v kombinaci s křupavou čokoládovou polevou opravdová slast. Na rozdíl od punčáku se jejich korpus připravuje z piškotového těsta s tukem podobně jako dorty. Těsto má pevnější konzistenci a je dobré ho péct pozvolna, aby nabývalo stejnoměrně. Na finální prokrojení vychladlého korpusu je pak vždy dobré použít dlouhý ozubený nůž, tzv. pilku, se kterým snadno docílíte rovného řezu. Variant tohoto oblíbeného moučníku existuje snad nespočet. Pláty můžete potřít oblíbeným džemem, povrch ozdobte namísto čokolády například krémem a mandličkami, nebo přidejte ovoce rovnou do těsta. Je to jen na vás. Důležité je, abyste si i přes to, že to třeba nebude ta pravá cukrárenská klasika, na řezech opravdu pochutnali!

  • Pařížské řezy

    Čokoládové dezerty jsou velmi oblíbené pro svou sametově jemnou chuť Čokoládové dezerty jsou velmi oblíbené pro svou sametově jemnou chuť • Autor: iStock

    Čokoládové dezerty jsou velmi oblíbené napříč všemi generacemi. Kterým z nich je však opravdu těžké konkurovat, jsou ty s pařížskou šlehačkou nebo pařížským krémem připraveným z lahodné smetany, cukru, kakaa a čokolády. Pařížské řezy často zdobíme čokoládovými hoblinkami, filigrány, vějířky nebo polevou. Ale protože není s čokoládou vždy snadná práce, mějte na paměti, že vodní lázeň, ve které čokoládu rozehříváme, by nikdy neměla vřít. Její teplota by měla být 80 ° C. Čokoládu během rozpouštění stále mícháme, abychom zajistili stejnou teplotu ve středu i na okrajích nádoby. A abychom docílili většího lesku, v míchání pokračujeme asi 5 minut i po odstavení z lázně.

    VIDEO: PŘIPRAVTE SI TEN NEJLEPŠÍ ČOKOLÁDOVÝ KRÉM.

               

Autor: VDŠ