Vyzkoušejte lahůdkové droždí. Tento „zlatý prach“ zachutná i mlsounům
Představte si, že smícháte chuť sýra, oříšků, trochu umami a špetku něčeho, co nedokážete identifikovat, a dohromady tak vznikne prášek či vločky s názvem lahůdkové droždí. Jednou ochutnáte a pak už s ním budete ve své kuchyni počítat. Přesně takto totiž lahůdkové droždí funguje. A rovnou odpovídáme – ne, není to ona pomalu bobtnající kostička v ledničce, která čeká, až z ní uděláte kynuté těsto. To je úplně jiný vesmír. Lahůdkové droždí je skvělé jako dochucovadlo do pomazánek nebo na posypání krémových polévek. A chutná i mlsným dětem! Poznejte i jeho další využití.
Co je lahůdkové droždí zač?
Lahůdkové droždí je neaktivní, sušené droždí. Nepeče, nekvasí, nezvedá těsto. Zato chutná. A jak! Vyrábí se z kvasinek rodu Saccharomyces cerevisiae, které se během výroby zahřejí tak, že přestanou být živé, ale zůstanou plné dobrých věcí – hlavně vitaminů skupiny B. Nejčastěji lahůdkové droždí najdete ve formě zlatavých vloček nebo prášku. Občas trochu připomíná rybí potravu, ale nenechte se zmást. Tohle je delikatesa, kterou si rádi posypete i topinku.
Na co je dobré lahůdkové droždí?
- Dochucovadlo: Skvěle doplňuje chutě, zvlášť v rostlinné kuchyni. Tam, kde chybí sýr, často nastupuje lahůdkové droždí. Má totiž přirozeně sýrovou, ale přitom nepříliš ostrou chuť.
- Zahušťovadlo: Umí dodat texturu omáčkám, polévkám i pomazánkám.
- Vitaminový doping: Obsahuje vitaminy skupiny B (hlavně B1, B2, B6 a B12 – ten ale najdete jen u obohacených verzí, což je potřeba přečíst si na obalu).
- Křupavá posýpka: Zkuste si lahůdkovým droždím posypat popcorn, opečené brambory nebo míchaná vajíčka. Jednou to vyzkoušíte a… uvidíte sami.
Zkuste trochu lahůdkového droždí přidat třeba do této pomazánky:
Zdroj: Recepty.cz
Komu se lahůdkové droždí bude hodit
Pokud doma upřednostňujete rostlinnou stravu, lahůdkové droždí pravděpodobně znáte – je to naprostý základ. Ale nezatracujte ho ani v případě, že doma s radostí grilujete hermelín. Lahůdkové droždí je velmi univerzální. Stačí třeba přidat pár lžic do smetanové omáčky, ta tím získá úplně jiný rozměr. A když droždí přisypete do bramborové kaše? Budete to tak od té doby možná dělat pokaždé.
Jak s lahůdkovým droždím začít?
Základní recept je jednoduchý – otevřít sáček a ochutnat. Ale abychom byli konkrétní, vyzkoušejte třeba tyto dobroty:
Domácí veganský parmazán: Rozmixujte 4 lžíce lahůdkového droždí, 2 lžíce kešu oříšků, ½ lžičky soli a špetku česneku v prášku. Hotovo.
Pomazánku s tofu: Rozmačkejte tofu, přidejte hořčici, lahůdkové droždí, bylinky, trochu oleje, citronovou šťávu a sůl. A máte mazací zázrak.
Špagety s „česnekem a sýrem“: Nasekaný česnek krátce orestovaný na olivovém oleji, čerstvě mletý pepř, špagety, lahůdkové droždí a trochu vody z vaření špaget. Tváří se to jako těstoviny Cacio e pepe, tedy se sýrem Pecorino a mletým pepřem, ale tyto jsou vegan friendly.
Kde lahůdkové droždí koupit?
Lahůdkové droždí seženete v obchodech se zdravou výživou, v e-shopech i některých supermarketech. Pozor ale, nepleťte si je s pivovarskými kvasnicemi! Vypadají podobně, ale jsou hořké a jejich hlavním účelem je dodat vám vitaminy, ne radost na jazyku.
Lahůdkové droždí se hodí i na klasické špagety Carbonara:
Zdroj: Videoredakce ženských titulů, CNC
Zdroj: Vegan Society, Medical News Today, Livestrong.com