6 osvědčených triků, jak zahustit polévku bez mouky

9. srpna 2023 • 00:15

Lehčí, zdravější, méně kalorické, přesto chutné. Takové mohou být pokrmy, u kterých upustíme od tradičního zahušťování jíškou. Přesto ale nemusíme přesedlat jen na vývary. I husté a krémové polévky se dají uvařit bez jediné špetky mouky. Nevěříte? Vyzkoušejte naše tipy. 

Použijte brambory

Brambora vyřeší problém i s přesolením Brambora vyřeší problém i s přesolením • Autor: iStock.com

Na zahuštění většiny krémových polévek a zeleninových krémů můžete bez obav využít brambory. A to hned v několika formách. Přidat se dají nejen syrové najemno nastrouhané, ale i uvařené a rozmixované na kaši. Další variantou je použití instantní bramborové kaše. Výhodou je, že brambory nijak výrazně neovlivní výslednou chuť. A pokud vám náhodou ujela ruka se solí, pomohou vám navíc tohle nepříjemné faux pas zachránit.

Chcete polévku ještě lepší? Zkuste ji doplnit o celestýnské nudle >>>

Video se připravuje ...

Přidejte zeleninu nebo čočku

Čočka polévku zahustí a přidá jí na zdraví prospěšných látkách Čočka polévku zahustí a přidá jí na zdraví prospěšných látkách • Autor: iStock.com

Zeleninové polévky můžete snadno zahustit tak, že při vaření přidáte víc zeleniny a část z ní pak rozmixujete dohladka. Touto kaší potom pokrm rychle zahustíte. Polévka získá nejen na krémovitosti, ale bude mít i výraznější chuť. Tyto polévky můžete zahustit také přidáním červené čočky. Ta se snadno a rychle uvaří během několika minut. Navíc díky ní doplníte tolik potřebné bílkoviny.

Nasušte si chléb

Starší chléb nemusíte vyhodit. Uchovejte ho na zahuštění. Starší chléb nemusíte vyhodit. Uchovejte ho na zahuštění. • Autor: iStock.com

Určitě vám doma čas od času zbyde starý chléb. Nenechte ho příště zplesnivět. Raději ho usušte, nastrouhejte, dejte do uzavíratelné skleněné dózy a uložte do lednice. Využít ho můžete například při zahušťování bramborové, gulášové nebo dršťkové polévky. Hodí se ale i do těch připravovaných z luštěnin. A přidat ho samozřejmě můžete také do guláše. Dodá mu příjemnou chuť. Uvidíte, že příště už ho nebudete zahušťovat jinak.

Využijte pohankovou kaši či hrašku

Pohanka má méně výraznou chuť než hraška Pohanka má méně výraznou chuť než hraška • Autor: iStock.com

Skvělým českým produktem, který určitě stojí za to vyzkoušet, je univerzální hraška. Jde o směs jemně mletého žlutého hrachu bez slupek, několika druhů obilovin, soli a koření. Je skvělou alternativou pšeničné mouky, protože neobsahuje žádný lepek. Využít ji můžete k zahuštění nejen polévek, ale i omáček nebo guláše a dají se v ní i obalit řízky bez nutnosti použít klasický trojobal. Je ale nutné počítat s tím, že má specifickou chuť. Pokud vám to vadí, zkuste dehydrovanou pohanku ve formě jemných vloček. Ty zahustí polévku během několika minut.

Vyzkoušejte zdravé obiloviny

Quinou koupíte v každém supermarketu Quinou koupíte v každém supermarketu • Autor: iStock.com

Bezlepkovou a zdravou možností, jak zahustit pokrmy, je také použití některých méně známých, i když v obchodech dnes už běžně sehnatelných obilovin. Patří mezi ně quinoa neboli merlík čínský a amaranth neboli laskavec. Mají lehce oříškovou chuť. Koupíte je nejen v prodejnách zdravé výživy, ale i ve většině supermarketů. Ideální je předem je namočit a až pak přidat do polévky. Počítejte s tím, že při vaření nabydou na objemu.

Použijte škrob

Ať už kukuřičný nebo bramborový, škrob polévku krásně zahustí Ať už kukuřičný nebo bramborový, škrob polévku krásně zahustí • Autor: iStock.com

Další možností je škrob. Využívají ho především celiaci či lidé, kteří chtějí snížit kalorickou hodnotu svého jídelníčku. Bramborovou, kukuřičnou nebo tapiokovou škrobovou moučku stačí jen rozmíchat v malém množství vody a vlít do vařící polévky. Novinkou je pak kuzu, škrob získávaný z kořene japonského vinného keře.

A kterou polévku zahustit jako první? Zkuste cuketovou, podle našeho videoreceptu >>>

Video se připravuje ...

Autor: TR