Mug cake: Plnohodnotný dezert z mikrovlnné trouby, který miluje celý svět

29. října 2019 • 00:00

Co byste řekli na rychlou snídani, kterou připravíte, ještě než po ránu stačíte pořádně rozlepit oči? Nebo chutnému dezertu, který nečekané návštěvě naservírujete dřív, než se v obýváku uvelebí na sedačce? Koláč připravený v hrnečku během pár minut se v posledních letech stává čím dál populárnější. Vyzkoušejte ho i vy!

Slyšeli jste už o zázraku zvaném mug cake? Tenhle bleskový koláč z hrnku pro jednoho, který světlo světa spatřil v Americe, si v posledních letech nachází stále více příznivců i u nás. A to nejen mezi vyznavači zdravého životního stylu, kteří volí především recepty bez mouky a cukru. Připravit se dá na spoustu způsobů, a to jak ve sladké, tak i slané variantě.

Obrovskou výhodou mug caku je, že jde vážně o rychlovku. I s přípravou vám „pečení“ nezabere víc než 3 minuty. Navíc nepotřebujete různé mísy a misky, plechy, koláčové formy ani elektrickou či plynovou troubu. Vystačíte si s větším hrnečkem, metličkou či vidličkou a mikrovlnkou.

Pozor si ale dejte na to, aby byl hrnek určený pro použití v mikrovlnce. Vhodné je nádobí z keramiky, silného skla nebo porcelánu. Obvykle bývá zespodu označené piktogramem, pokud ale chybí, můžete si předem udělat malý test. Nalijte do hrnečku trochu vody, vložte jej do mikrovlnky a zapněte ohřev na třicet sekund. Zůstane-li i poté studený, nebo jen mírně teplý, můžete ho na mug cake klidně použít.

Skvělá je i neuvěřitelná variabilnost receptu. Stačí si jen vybrat ten, který vám nejvíc vyhovuje, a pak už ho jen přidáním oblíbených nebo momentálně dostupných ingrediencí můžete do nekonečna obměňovat. Přidat do těsta můžete čerstvé i sušené ovoce, kakao, čokoládu, ořechy, koření, ale třeba i mascarpone, tvaroh nebo jogurt. A nezapomeňte ani na dozdobení. Hodí se čerstvé ovoce, šlehačka, topingy, nastrouhaná čokoláda a podobně. Fantazii se zkrátka meze nekladou. Do zdravějších variant pak místo bílé pšeničné mouky použijte třeba mleté ovesné vločky, případně celozrnnou mouku. A cukr snadno nahradíte třeba zralým banánem nebo jablečným pyré.

Báječně ale chutnají i slané verze mug caků. Základ těsta je stejný, jen vynechejte cukr a přidejte na malé kousky nakrájenou zeleninu, jako je cibule, rajčata, papriky a podobně. Milovníci uzenin pak mohou přidat třeba šunku. Vynikající jsou také sýry, ať už je to čedar, ementál, mozarella a další. Na dochucení kromě soli a pepře použijte čerstvé nebo sušené bylinky, případně koření podle chuti. Nebojte se sáhnout ani po zdravých semínkách nebo ořeších.

Mug cake s čokoládou a brusinkami

Variací na hrnkový koláč z mikrovlnky je celá řada. Vyzkoušejte třeba recept na mug cake se sušenými brusinkami, jejich nakyslá chuť se skvěle doplňuje s nahořklou chutí kvalitní vysokoprocentní čokolády. Příprava těsta na mug cake s čokoládou a brusinkami je jednoduchá, stačí jen smíchat všechny ingredience a nakonec přimíchat sušené brusinky a čokoládové čočky. Pak už jen těsto nalijte do hrnečku a dejte do mikrovlnky. Pečte v mikrovlnné troubě asi 2 minuty při 800 W nebo 1,5 minuty při 1200 W. Pozor ale, ať vám dezert z hrnečku neuteče, těsto totiž cca trojnásobně zvětší svůj objem, jako tomu bývá například u muffinů.

Pokud se chystáte ráno překvapit svoji drahou polovičku, povrch jen lehce posypte cukrovými srdíčky. Pokud se chystáte ráno překvapit svoji drahou polovičku, povrch jen lehce posypte cukrovými srdíčky. • Autor: iStock

Borůvkový mug cake

Sytě fialové voňavé borůvky vypadají a chutnají v různých koláčích skvěle, tak proč je nepřidat třeba i do jednoduchého moučníku z mikrovlnky. Borůvkový mug cake je úžasně nadýchaný, není příliš sladký a hotový je v mžiku, takže si ho můžete připravit na snídani, odpolední svačinu nebo kdykoliv, když vás zrovna bude honit mlsná.  A pokud zrovna nemáte po ruce plody čerstvé, sáhněte klidně po mražených. Při přípravě ale dejte pozor, aby byly všechny plody uvnitř těsta, jinak by vám mohly v mikrovlnné troubě explodovat a vás by čekal zbytečný úklid.

Čokoládový mug cake bez mouky

Srdce všech vyznavačů zdravého životního stylu teď nejspíš zaplesá. Tenhle moučník, který je krásně vláčný a doslova nabitý čokoládou, je připravený bez mouky, cukru i másla, takže pokud si chcete bez výčitek zamlsat, je skvělou volbou. Navíc kombinace sladkého banánu, arašídového másla a kakaa je něco, čemu nelze odolat. Vyzkoušejte čokoládový mug cake bez mouky ze čtyř ingrediencí a dopřejte si ho klidně k snídani s řeckým jogurtem.

Jak připravit domácí vanilkový extrakt, se kterým bude každý dezert lepší? Návod najdete přímo tady >>>

Autor: Lenka Chvostová, Lenka Chvostová