Dětská jídla: Potěšte malé gurmány lívanci i domácí pizzou

8. května 2018 • 00:00

Která jídla vám nejvíce připomínají dětství a milujete je dodnes? Rajská, šunkofleky, nebo babiččin štrúdl? Zkuste recepty na moderní domácí pokrmy pro děti, jako jsou zeleninové hranolky, pizza nebo zdravé smetanové nanuky s ovocem. Malým gurmánům uděláte radost a přidat si půjde zaručeně každý z nich.

Nanuk se smetanovým krémem a ovocem

Jahody nebo mango s oblíbeným pramenem zdraví z Posázaví se v tomhle domácím nanuku s ovocem a Pribiňákem postarají o to nejlepší letní mlsání. Domácí nanuky děti milují a narozdíl od těch kupovaných se vyhnete nadbytku cukru nebo barvivům. Smetanové jsou samozřejmě nejoblíbenější, ale i čistě ovocnými nanuky uděláte mlsalům radost.

Bramborové placky se špenátovým pyré

Placky všeho druhu měl jako malý v oblibě skoro každý, děti baví i to, že si je můžou vykrájet do zábavných tvarů a zároveň trochu pomoct mamince. Nejlepší varianta téhle klasiky jsou tyto bramborové placky se špenátovým pyré. Pražené mandle na dozdobení zaručí, že chuť nebude nudit ani dospělé a pochutná si celá rodina.

Domácí zdravé hranolky 

Po fast foodu se můžou vaše děti utlouct? Dopřejte jim trochu zdravější domácí variantu. Friťák nepotřebujete, na křupavé domácí hranolky vám stačí pánev nebo trouba. I hranolky bez tuku chutnají skvěle. A nemusí být jenom bramborové, na hranolky se stejně dobře hodí i mrkev, batáty a k chuti přijdou i třeba celerové hranolky. Celer při tepelné úpravě zesládne a i odpůrci této kořenové zeleniny se budou olizovat za ušima.

Marshmallow muffiny

Tyhle slaďounké muffiny s marshmallow jsou sen každého dítěte. Kakao, čokoláda a bonbon na vrchu  zkrátka sladká odměna jako z továrny Willyho Wonky, kterou si neodpustíte ani vy. Pokud si s dozdobením muffinů pohrajete, budou ozdobou každé dětské oslavy.

Masové kuličky s červenou řepou

Dobrota, která u nás už zdomácněla a děti ji milují. Masové kuličky s červenou řepou jsou originální variantou, která baví nejen svojí červenou barvou, ale i vynikající chutí. Podávat můžete se šťouchanými brambory, rajčatovou omáčkou, ve špagetách nebo jenom se zeleninou a čerstvým pečivem. Vaše děti možná nejraději všechno utopí v kečupu, proto jim dopřejte ten nejlepší a připravte domácí kečup. A vy můžete klidně vyzkoušet jeden z těchto lahodných dipů.

Jahodové lívanečky

Z palačinek a lívanců asi nikdy nevyrosteme. Tyhle jahodové lívanečky potěší celou rodinu a líné víkendové ráno s nimi bude to nejhezčí. Než začnete, podívejte se pro jistotu na těchto 5 triků, jak na nadýchané lívance, aby byly i ty vaše lehké, nadýchané a do zlatova opečené.

Rajská polévka s pistáciemi

Někteří z nás ji jako malí milovali, jiní na ni vzpomínají s podobnou hrůzou jako třeba na koprovku. Tahle rychlá rajská polévka s pistáciemi ale bude chutnat všem. Italská rajská polévka si s tou, na kterou si pamatujete ze školní jídelny, nezadá. Je hustá a sladká, jemná díky parmazánu a s čerstvou bazalkou a hrstí pistácií navrchu bude chutnat dokonale. Žádná hrůza doslazená cukrem, ale skutečná dobrota.

Domácí pizza

Pizzu by většina dětí (a upřímně i dospělých) mohla pořád. Děti si domácí pizzu také rády připraví samy, vyberou si, co mají rády, a zahrají si na kuchaře. I ta domácí může být výjimečně chutná, vyzkoušejte těsto na dokonalou pizzu jako z Itálie a budete sami překvapení, jak dobrá může domácí pizza být.

Autor: Kristina Hamplová