Šmorn neboli „slepičí žrádlo“: Pod hanlivým názvem se skrývá výborná staročeská specialita!

25. ledna 2021 • 06:00

Halušky, bramboráky, placky, škubánky a desítky dalších jídel z brambor jsou základem české kuchyně. Všechny tyto pokrmy jsou dobře známé, dnes vám ale chceme představit něco jiného. Něco, co zas tak rozšířené není. Tradiční chodskou bramborovou specialitu, šmorn.

Seznamte se, prosím…

Někdy se mu také říká drobídl, píprlák nebo rýpl. Dokonce trošku hanlivě i „slepičí žrádlo“. Přitom tahle jednoduchá dobrota z brambor, mouky a soli je skutečně „žrádlo“, ale v dobrém slova smyslu. Recept, který pro vás připravili autoři Velké knedlíkové kuchařky a najdete jej v únorovém čísle časopisu F.O.O.D., nabízí šmorn ve verzi s ochucenými jablky. Zkuste to!

Víte, co je to „hluchec“? Recept na pochoutku z Rokycanska ZDE >>>.

Šmorn se skořicovými jablky

Suroviny:

  • 120 g krupice
  • 200 g brambor typu B, C
  • 120 g pšeničné hrubé mouky
  • 3 lžíce másla
  • sůl
  • 3 jablka
  • hrst rozinek
  • půl lžičky mleté skořice

Postup: 

1. Odeberte dvě lžíce krupice a nasucho opražte na pánvi. Brambory uvařte ve slupce a nechte vychladnout, pak oloupejte a nastrouhejte. Brambory posypejte moukou a zbylou krupicí se špetkou soli. Směs promněte mezi prsty, až se utvoří žmolky jako u drobenky. Nakonec vmíchejte také opraženou krupici.

2. Na pánvi rozpusťte polovinu másla a šmorn za stálého míchání opečte. Jablka zbavte jádřince a nakrájejte na menší kousky. Opečte na zbylém množství másla, posypejte skořicí a přidejte rozinky. Přikryté pokličkou krátce poduste doměkka.

Recept pro vás připravil časopis F.O.O.D. Koupit ho elektronicky i v tištěné podobě do schránky můžete ZDE >>>.

Máte už únorové číslo časopisu F.O.O.D.? Máte už únorové číslo časopisu F.O.O.D.? • Autor: F.O.O.D.

Autor: F.O.O.D., Šárka Adámková