Šmorn neboli „slepičí žrádlo“: Pod hanlivým názvem se skrývá výborná staročeská specialita!

27. ledna 2024 • 00:15

Halušky, bramboráky, placky, škubánky a desítky dalších jídel z brambor jsou základem české kuchyně. Všechny tyto pokrmy jsou dobře známé, dnes vám ale chceme představit něco jiného. Něco, co zas tak rozšířené není. Tradiční chodskou bramborovou specialitu, šmorn.

Seznamte se, prosím…

Někdy se mu také říká drobídl, píprlák nebo rýpl. Dokonce trošku hanlivě i „slepičí žrádlo“. Přitom tahle jednoduchá dobrota z brambor, mouky a soli je skutečně „žrádlo“, ale v dobrém slova smyslu. Šmorn má mnoho podob, může být slaný, třeba jen s česnekem, i sladký, například s mákem a švestkovým kompotem. Recept, který pro vás máme, nabízí šmorn ve verzi s ochucenými jablky. Zkuste to!

A sloní žrádlo znáte?>>>

Video se připravuje ...

Šmorn se skořicovými jablky

Suroviny:

  • 120 g krupice
  • 200 g brambor typu B nebo C
  • 120 g pšeničné hrubé mouky
  • 3 lžíce másla
  • sůl
  • 3 jablka
  • hrst rozinek
  • půl lžičky mleté skořice

Postup: 

1. Odeberte dvě lžíce krupice a nasucho ji opražte na pánvi. Brambory uvařte ve slupce a nechte vychladnout. Pak je oloupejte a nastrouhejte. Brambory posypejte moukou a zbylou krupicí se špetkou soli. Směs promněte mezi prsty, až se utvoří žmolky jako u drobenky. Nakonec vmíchejte také opraženou krupici.

2. Na pánvi rozpusťte polovinu másla a připravenou směs (šmorn) za stálého míchání opečte.

3. Jablka zbavte jádřince a nakrájejte na menší kousky. Opečte je na zbylém množství másla, posypejte skořicí a přidejte rozinky. Přikryté pokličkou, krátce poduste doměkka a podávejte ke šmornu.

Video se připravuje ...

Autor: red