Moučníky do pěti ingrediencí podle Josefa Maršálka: Upečte si dort jen ze tří surovin nebo tvarohový koláč s ovocem

22. ledna 2024 • 02:55

Sladce čarovat můžete v kuchyni i s minimálním množstvím ingrediencí. To ukázal poslední díl pořadu Buchty po ránu, který vysílá Česká televize každé nedělní ráno. Cukrář Josef Maršálek s herečkou Terezou Bebarovou v něm tentokrát připravili dokonce čtyři moučníky. Na každý z nich vám bude stačit maximálně pět ingrediencí a na čokoládový dort dokonce jen tři!

Jako první se v pořadu připravoval dort, o kterém cukrář Josef Maršálek tvrdí, že je to jeden z nejjednodušších a nejefektivnějších čokoládových dortů na světě. Potřebujete na něj totiž (pokud nepočítáte špetku soli) pouhé tři ingredience, a to včetně šlehačky na ozdobení. Pravdou je, že se v něm nešetří čokoládou, zato se zcela obejdete bez mouky, takže je dort vhodný i pro ty, kteří nesmějí lepek. 

Pokud rádi pečete dorty, bez dobrého korpusu se neobejdete >>> 

Video se připravuje ...

Čokoládový dort ze tří surovin

Co budete potřebovat:

  • 255 g hořké čokolády
  • 4 vejce M
  • 250 g smetany ke šlehání
  • 1 g soli

Čokoládový dort ze tří surovin Čokoládový dort ze tří surovin • Autor: Česká televize

Postup:

1. Čokoládu rozlámejte na kousky a rozpusťte ji za průběžného míchání ve vodní lázni.

2. Vejce rozklepněte a oddělte bílky od žloutků. Z bílků a soli ušlehejte polotuhý sníh. 

3. Rozpuštěnou (ne horkou) čokoládu nalijte do mísy a přidejte žloutky. Metličkou prošlehejte, směs začne tuhnout. Pak přidejte část sněhu z bílků a zašlehejte ho metličkou. Nakonec přidejte zbylý sníh a už ho jen opatrně zabalte do směsi pomocí stěrky.

4. Malou dortovou formu vyložte papírem na pečení, nalijte do ní těsto a uhlaďte ho stěrkou. Ihned ho vložte do trouby vyhřáté na 160 °C a pečte na program horkovzduch 15–20 minut. Zda je dort upečený, zkontrolujte špejlí. Po vytažení musí zůstat suchá.

5. Upečený dort nechte vychladnout a mezitím vyšlehejte smetanu ke šlehání do pevna, nejprve na nižší stupeň a když začne tuhnout, přidejte otáčky. Šlehačku naplňte do cukrářského sáčku a naneste ji po obvodu na dort.  

TIP: Dort můžete ozdobit čerstvými jahodami, malinami, nebo ho po obvodu před zdobením šlehačkou potřít rybízovým džemem.

Skotské sušenky Shortbread

Co budete potřebovat:

  • 200 g másla
  • 1 vanilkový lusk
  • 100 g krupicového cukru + na obalení
  • špetku soli
  • 300 g hladké mouky

Skotské sušenky Shortbread Skotské sušenky Shortbread • Autor: Česká televize

Postup:

1. Vanilkový lusk podélně rozřízněte a vyškrabejte z něj zrníčka.

2. Změklé máslo nakrájejte na menší kousky a dejte do mísy. Přidejte vanilku, cukr, sůl a vše utřete, nejlépe v robotu, do hladké pěny. Nakonec do těsta zapracujte hladkou mouku.

3. Těsto rozdělte na dvě poloviny, z každé udělejte váleček o průměru asi 4 cm, obalte ho v krupicovém cukru a nakrájejte ho na plátky silné asi 1 cm.

4. Plátky rozložte v dostatečných rozestupech na plech vyložený papírem na pečení, dejte do trouby vyhřáté na 150–160 °C a pečte na program horkovzduch, dokud sušenky nezačnou zlátnout.

TIP: Sušenky můžete před pečením ještě dochutit tím, co máte rádi. Zkuste je posypat kousky čokolády, nasekanými ořechy, kousky pomerančové kůry, levandulí, mákem nebo třeba skořicovým cukrem.

Hobliny s malinovým sněhem

Co budete potřebovat:

  • 270 g krupicového cukru
  • 150 g hladké mouky
  • 6 vajec M
  • 25 g vody
  • 50 g malinového džemu (nebo jiného kyselejšího)

Hobliny s malinovým sněhem Hobliny s malinovým sněhem • Autor: Česká televize

Postup:

1. Do mísy nasypte 120 g cukru, přidejte mouku, tři celá vejce a vodu a metličkou umíchejte hladké těsto.

2. Plech vyložte silikonovou podložkou (můžete použít i papír na pečení, ale ten bude pod těstem vlhnout a krabatit se). Na podložku utvořte pomocí lžíce hromádky a vypouklou stranou lžíce je rozetřete do koleček o průměru asi 10 cm.  Ideální je udělat asi jen čtyři najednou. Vložte je do trouby vyhřáté na 170–180 °C a pečte asi 4 minuty dorůžova.

3. Upečená kolečka ještě za horka natočte na kovové trubičky, lehce přitlačte a nechte vychladnout. Takto postupně upečte a natočte trubičky z celé várky těsta.

4. Dále si připravte sníh. Do mísy dejte malinový džem, přidejte zbylý cukr a bílky ze zbylých tří vajec a promíchejte. Mísu dejte nad hrnec s vroucí vodou a směs zahřejte na 60 °C. Pokud nemáte teploměr, ponořte do směsi dva prsty, promněte, a pokud neucítíte žádné krystaly cukru, je dostatečně zahřátá. Nahřátou směs vyšlehejte při nejvyšší rychlosti do pevného sněhu.

5. Ještě vlažný sníh naplňte do cukrářského sáčku a nastříkejte ho do hoblin.

Tvarohový koláč s ovocem

Co budete potřebovat:

  • 200 g bílé čokolády
  • 5 vajec M
  • 300 g měkkého tučného tvarohu
  • ovoce na ozdobení

Tvarohový koláč s ovocem můžete ještě ozdobit bílou čokoládou. Tvarohový koláč s ovocem můžete ještě ozdobit bílou čokoládou. • Autor: Česká televize

Postup:

1. Bílou čokoládu nakrájejte na kousky a rozpusťte za průběžného míchání ve vodní lázni.

2. Z bílků ušlehejte sníh (ne úplně tuhý).

3. Do mísy dejte tvaroh, přidejte žloutky a rozmíchejte do hladka. Přimíchejte rozpuštěnou bílou čokoládu a lžíci sněhu z bílků. Nakonec přidejte zbylý sníh a zlehka ho do těsta zapracujte pomocí stěrky.

4. Těsto naplňte do koláčové formy o průměru asi 24 cm a postavte ji na hlubší plech naplněný vodou do výšky asi 1 cm. Vše dejte do trouby vyhřáté na 150 °C a pečte na program horkovzduch asi 30 minut. Že je těsto upečené, poznáte podle toho, že se jeho povrch při zatřesení ani nehne.

5. Hotový koláč ozdobte čerstvým barevným ovocem.

TIP: Na pečení můžete použít i rozevírací formu na dort, je potřeba ji ale před pečením obalit alobalem, aby se do ní nedostala voda.

Video se připravuje ...

Autor: Anna Kopečková