Konec plýtvání! Upečte si podle Josefa Maršálka trvanlivé šátečky s ořechy, müsli řezy nebo vláčný jablečný perník
Plýtvání potravinami, zejména pečivem, je nešvar, který se objevuje v mnoha rodinách. A právě s ním se rozhodli zatočit cukrář Josef Maršálek a herečka Tereza Bebarová v pořadu Buchty po ránu, který vysílá Česká televize každé nedělní ráno. Připravili sladké dobroty, které vám vydrží bez úhony nejen několik dní, ale třeba i měsíc.
Čerstvé pečivo má velmi krátkou trvanlivost a nejlépe chutná první den. Aby vám vydrželo co nejdéle, je důležité ho správně skladovat. Nebo si můžete rovnou upéct takové, které má delší trvanlivost. Toho lze dosáhnout dvěma způsoby – snížením obsahu vody a zvýšením množství cukru, který pečivo zakonzervuje.
Vyzkoušejte domácí trvanlivé ořechové tyčinky >>>
Šátečky s ořechovou naplní
Těsto na šátečky se připravuje takzvaně na záraz, což znamená, že se všechny suroviny dají do mísy najednou. I když se do těsta používá droždí, chová se tak trochu jako křehké těsto. Díky droždí je ale krásně pružné a netrhá se. Důležité je nechat ho před tvarováním i po tvarování odpočinout.
Co budete potřebovat:
Na těsto:
- 50 g mléka
- 10 g droždí
- 2 žloutky
- 240 g hladké špaldové mouky + na pomoučnění válu
- 30 g krupicového cukru
- 125 g másla
- 3 g soli
Na oříškovou náplň:
- 150 g mléka
- 50 g třtinového cukru
- 2 g mleté skořice
- 180 g jemně nasekaných lískových oříšků
- 20 g másla
- nastrouhanou kůru z 1 citronu
Na polevu:
- 150 g moučkového cukru
- 40 g rumu
Na dokončení
- 1 vejce M
Postup:
1. Do mísy nalijeme mléko, přidáme droždí, žloutky, mouku, cukr, nakrájené máslo, sůl a rychle zpracujeme hladké těsto. Zakryjeme ho fólií a necháme krátce odpočinout v ledničce.
2. Mezitím si připravíme náplň. Všechny suroviny smícháme v kastrůlku a krátce povaříme. Díky tomu se odpaří část tekutiny. Připravenou náplň necháme trochu vychladnout.
3. Odleželé těsto rozválíme na pomoučněném válu na obdélníkový plát a nakrájíme ho na čtverečky o straně asi 10 cm. Rohy čtverečků potřeme rozšlehaným vejcem, rozdělíme na ně pomocí cukrářského sáčku nebo lžičky připravenou náplň a protilehlé rohy přes náplň přehneme.
4. Šátečky přeneseme na plech vyložený papírem na pečení a necháme při pokojové teplotě 10 minut odpočinout, aby se těsto při pečení nerozevíralo. Pak je potřeme na vrchu vejcem, dáme do trouby předehřáté na 180 °C – program horkovzduch (klasickou troubu nastavíme na 200 °C) a pečeme 10–15 minut dozlatova.
5. Horké šátečky potřeme polevou umíchanou z moučkového cukru a rumu, která šátečky také ještě trochu zakonzervuje.
Müsli ovesné řezy s medem a banánem
Müsli ovesné řezy s medem a banánem
Řezy z ovesných vloček plné sušeného ovoce a ořechů, do kterých navíc spotřebujete hodně měkké banány, vám v suchu a chladu vydrží přibližně měsíc. Důležité je těsto nepéct déle, než je potřeba, aby moc neztvrdlo a zůstalo hezky vláčné.
Co budete potřebovat:
- 125 g másla
- 160 g třtinového cukru
- 190 g medu
- 600 g jemných ovesných vloček
- 200 g rozmačkaných přezrálých banánů
- 120 g zlatých rozinek
- 100 g brusinek
- 100 g vlašských ořechů
- 5 g mleté skořice
- 3 g soli
Postup:
1. Do kastrůlku dáme máslo, přidáme třtinový cukr a za stálého míchání necháme rozpustit. Odstavíme z ohně a vmícháme med, který zajistí, aby řezy byly déle vláčné.
2. Ovesné vločky nasypeme do mísy, přidáme rozmačkané banány, rozinky, brusinky, nahrubo nasekané vlašské ořechy, skořici a sůl. Přilijeme rozpuštěné máslo s cukrem a medem a promícháme.
3. Pekáček o velikosti asi 20 x 30 cm vymažeme olejem a vyložíme papírem na pečení. Nasypeme do něj připravenou směs a dobře ji upěchujeme rukou nebo ještě lépe dnem skleničky či misky.
4. Vše dáme do trouby předehřáté na 160 °C a pečeme na program horkovzduch asi 30 minut. Čím déle budeme řezy péct, tím budou tvrdší, proto dobu pečení moc neprodlužujte, aby řezy zůstaly vláčné. Po upečení a prochladnutí krájíme na řezy.
TIP: Místo rozinek a brusinek můžete použít jakékoli jiné sušené ovoce, stejně tak vlašské ořechy můžete vyměnit za mandle nebo jiný druh ořechů. Část vloček lze nahradit strouhaným kokosem.
Vláčný jablečný perník s čokoládou
Vláčný jablečný perník s čokoládou
Jako poslední se v pořadu pekl perník z litého těsta vylepšený jablky, který díky potření meruňkovým džemem a čokoládovou polevou vydrží déle vláčný.
Co budete potřebovat:
- 2 velká jablka
- 300 g hladké mouky
- 200 g krupicového cukru
- 2 g soli
- 12 g prášku do pečiva
- 25 g kakaa
- 150 g mléka
- 175 g oleje
- 2 vejce M
Na dokončení:
- 100 g meruňkového džemu
- 100 g hořké čokolády
- 120 g bílého jogurtu
- plátky sušených jablek
Postup:
1. Jablka omyjeme (neloupeme), zbavíme jádřinců a nastrouháme je nahrubo, aby v nich zůstala šťáva, vláčnost a chuť. Přidáme nejprve suché ingredience, tedy mouku, cukr, sůl, prášek do pečiva, kakao a promícháme. Pak vlijeme mléko, olej, vejce a opět promícháme (nešleháme).
2. Těsto naplníme do formy na chlebíček vyložené pečicím papírem, dáme do trouby předehřáté na 160 °C a pečeme na program horkovzduch 45–50 minut. Zda je těsto upečené, vyzkoušíme špejlí. Pokud ji zapíchneme do středu těsta, musí po vytažení zůstat suchá a čistá.
3. Nasekanou čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a rozmícháme dohladka. Vyndáme ji z vodní lázně, přidáme bílý jogurt a rychle zamícháme, až čokoláda začne houstnout a vznikne lehká čokoládovo-jogurtová ganache.
4. Upečený a vychladlý perník potřeme na vrchu meruňkovým džemem, pak čokoládovou polevou a nakonec ozdobíme sušenými jablky.
TIPY:
- Pokud byste chtěli prodloužit trvanlivost perníku, potřete ho kromě džemu jen rozehřátou čokoládou bez jogurtu.
- Místo 12 g prášku do pečiva lze použít 1 g jedlé sody. Ne víc, jinak se jedlá soda spojí s tukem a vytvoří hmotu podobnou mýdlu.
- Jablka můžete nahradit hruškami, ale také mrkví, případně v sezoně cuketou nebo dýní.