Nejkrásnější mechové dorty a další jarní dezerty inspirované přírodou
Věděli jste, že existuje dort z piškotového těsta se svěží zelenou barvou, kterou mu dodává špenát? Zkusili jsme ho upéct a na chuti to nepoznáte. Mechový dort je vláčný, vynikající, a navíc vhodný i pro děti. Můžete použít čerstvé listy nebo špenátový protlak. Inspirujte se přírodou a naší galerií nejkrásnějších jarních dezertů a upečte něco dobrého nejen pro jarní oslavence!
Základ na mechový dort je velmi podobný obyčejnému piškotu. Hlavní vychytávkou je špenát, který mu dává sytě zelenou barvu. Ve spojení s krémem z mascarpone snadno vytvoříte jednoduchý a nadýchaný dezert, který si oblíbí děti i dospělí. Nejhezčí je mechový dort ozdobený nadrobenými zbytky korpusu a čerstvým ovocem nebo jedlými květy.
Nechce se vám do piškotu? Zelený dort můžete udělat i z palačinek! Pro sladkou verzi přidejte místo soli trochu cukru:
Mechový dort
Na korpus:
- 400 g baby špenátu nebo mraženého špenátu
- 3 vejce
- 1 šálek moučkového cukru
- 0,75 šálku řepkového oleje (nebo slunečnicového)
- 2 šálky hladké mouky
- 2,5 lžičky kypřicího prášku
- 2 lžíce citronové šťávy
- citronová kůra z jednoho citronu
Na krém:
- 250 ml smetany ke šlehání
- 125 g mascarpone
- 1,5 lžíce moučkového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu nebo citronová šťáva
Postup:
1. Všechny přísady by měly mít pokojovou teplotu. V případě, že zvolíte mražený listový špenát, nechte ho rozmrazit a poté ho zbavte přebytečné vody. Špenát rozmixujte mixérem nebo v robotu.
2. V misce rozšlehejte vejce a cukr. Postupně přidávejte olej a šlehejte, aby se ingredience spojily. Poté přidejte hotové špenátové pyré, citronovou šťávu a kůru, vše promíchejte. Přidejte mouku s práškem do pečiva a opět promíchejte.
3. Připravte si formu o průměru asi 20 cm a vyložte ji pečicím papírem. Směs nalijte do formy a pečte při teplotě 165 °C po dobu 40 až 45 minut.
Místo dortu můžete připravit také tyto vynikající mechové muffiny!
4. Mezitím si připravte krém z mascarpone. Všechny ingredience vložte do misky a vyšlehejte do tuhé konzistence.
5. Po upečení odřízněte horní část korpusu a rozdrobte ji do samostatné misky. Dort prořízněte vodorovně středem a vytvořte dvě vrstvy. Obě vrstvy dortu promažte krémem. Zbytkem krému potřete celý dort a posypte rozdrobeným korpusem. Na závěr dort ozdobte třeba granátovým jablkem a borůvkami nebo se inspirujte v naší galerii.