Palačinkové dorty: Galerie nejkrásnějších dezertů, které zvládne i úplný začátečník

26. června 2022 • 00:00

Chystáte narozeninovou oslavu, čekáte návštěvu nebo si jen tak chcete zpříjemnit den dobrým dezertem? Pak vsaďte na prvotřídní originalitu a vyzkoušejte neotřelý dort z palačinek. Inspirujte se krásnými palačinkovými dorty v naší galerii a tipy, díky nimž se vám výsledek zaručeně povede.

Jak na ty nejlepší palačinky?

Vyzkoušejte recept na báječné palačinky, které se nejen dobře smaží, ale především se netrhají! Prozradíme vám tajemství pár tipů, jak na ty nejlepší palačinky, které si zamilujete.

Video se připravuje ...

1. Využijte plnotučné mléko, které je na chuť mnohem výraznější než to polotučné.

2. Chcete, aby vaše palačinky byly dokonale tenké? Pak zvolte hladkou mouku.

3. Dodržujte vždy přesné poměry a nepouštějte se do přípravy tzv. od oka.

4. Při smažení šetřete s olejem. Palačinky by neměly v oleji plavat, aby nebyly mastné.

5. Dbejte na to, aby ve chvíli, kdy začínáte smažit nebyla pánev příliš horká ani studená, i její teplota může mít vliv na výsledek.

Palačinkový dort s ovocem

Suroviny na palačinky:

  • 300 ml plnotučného mléka
  • 2 vejce
  • 150 g hladké mouky
  • 1 špetka soli
  • tuk

Suroviny na náplň:

  • 2 balení polotučného tvarohu
  • 2 vejce
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 150 ml mléka
  • 3 lžíce cukru
  • 150 g malin
  • 150 g borůvek
  • 150 g červeného rybízu

Postup:

1. Vejce rozšlehejte s mlékem a solí. Po částech přidávejte mouku a vymíchejte hladké těsto, které nechte chvíli odpočinout. V pánvi rozehřejte tuk. Naběračkou postupně nalévejte těsto a upečte pět silnějších palačinek.

2. Na náplň utřete tvaroh s mlékem, přidejte cukr, vanilkový cukr a žloutky. Rozmixujte dohladka. Upečené palačinky potřete tvarohovou náplní, přidejte maliny, borůvky a rybíz a postupně dejte jednu za druhou do dortové formy. Z bílků ušlehejte tuhý sníh, který navrstvěte na poslední palačinku a ozdobte.

3. Naplněnou dortovou formu vložte do trouby předehřáté na 200 °C a asi 15 minut zapékejte.

Palačinkové dorty Palačinkové dorty • Autor: iStock

Palačinkový dort s citrony

Suroviny:

  • 250 g hladké mouky
  • 2½ lžíce cukru krupice
  • 3 vejce
  • 450 ml plnotučného mléka
  • 1 polévková lžíce rozpuštěného másla
  • 6½ lžíce tvarohu
  • 1½ lžičky vanilkového extraktu
  • slunečnicový olej na smažení
  • ¼ lžičky kukuřičné mouky
  • 2 citrony zbavené kůry a šťávy
  • ½ citronu nakrájeného na plátky na ozdobu
  • 750 g nízkotučného řeckého jogurtu

Postup:

1. Mouku, 1½ lžíce cukru a špetku soli dejte do mísy a promíchejte. Uprostřed udělejte důlek a přidejte vejce. Přilijte 100 ml mléka a šlehejte, dokud nevznikne husté a hladké těsto. Do těsta zašlehejte máslo, vanilkový extrakt a zbylé mléko, dokud se nespojí.

2. Nepřilnavou pánev postavte na střední teplotu a lehce potřete slunečnicovým olejem. Lžící naberte na pánev malou naběračku těsta a otáčejte jí, aby směs pokryla povrch v tenké, rovnoměrné vrstvě. Smažte asi 1 minutu, dokud se okraje nezačnou vlnit a spodní strana nezezlátne. Obraťte je a smažte další minutu, dokud nezezlátnou. Palačinek připravte minimálně 25.

3. Zbylý cukr dejte do malé misky se šťávou z citronu a míchejte, dokud se nerozpustí. Mezitím do malého hrnce dejte 5 lžic tvarohu a mírně zahřejte. Mezitím smíchejte kukuřičnou mouku v malé misce s trochou citronové šťávy a míchejte, dokud nevznikne hladká hmota, poté přidejte zbylou citronovou šťávu a vmíchejte do citronového tvarohu. Za stálého míchání 2 minuty mírně povařte a poté odstavte, aby vychladl na pokojovou teplotu.

4. Zbylý tvaroh vmíchejte do jogurtu spolu s polovinou citronové kůry. Jednu palačinku položte na servírovací talíř, pokapejte asi ¼ lžičky citronovo-cukrového sirupu a potřete 1½ lžící jogurtu. Postup opakujte se zbývajícími palačinkami, sirupem a jogurtem a vrstvěte je tak dlouho, dokud nedokončíte celý dort. Dort poté dejte na 30 minut do lednice, aby ztuhl.

5. Vyndejte z lednice alespoň 15 minut před podáváním. Pokapejte ho citronovo-tvarohovou omáčkou a ozdobte plátky citronu a zbylou kůrou.

Video se připravuje ...
Autor: DF