Kaiserschmarrn: Recept na císařskou delikatesu s rakousko-uherským původem

25. března 2021 • 00:15

Znáte císařský trhanec? S tímto pokrmem se pojí mnoho legend. Nejznámější je o Sissi, manželce císaře Františka Josefa I., která chtěla svému muži připravit lahodné palačinky, ty se jí však při smažení potrhaly. Císaři ale natolik chutnaly, že se začaly jako „trhanec“ podávat pravidelně. S touto delikatesou se dodnes hojně setkáte třeba v horských chatách rakouských Alp. Přinášíme recept na netradiční trhaný lívanec s borůvkami, posypaný moučkovým cukrem a politý lahodným šodó!

Lehká palačinka ze sladkého těsta je většinou dělena na kusy během smažení. Do těsta jsou přidávány ořechy, rozinky nebo kousky čerstvého ovoce a celý pokrm pak bývá podáván s ovocným kompotem nebo omáčkou. Hotový trhanec podle tohoto receptu můžete ozdobit jablky nebo jahodami. Skvěle bude chutnat i se zakysanou smetanou nebo marmeládou. Báječně poslouží i jednoduchá omáčka vhodná k ovocným dezertům – žahour. Na konci článku najdete recept na jeho klasickou borůvkovou verzi.  

Rakousko není jen zemí vídeňských řízků a jablečného štrúdlu. Jaké jsou další speciality rakouské kuchyně?

Císařský trhanec

Počet porcí: 4 porce

Příprava: 35 minut

Suroviny:

  • 2 velká vejce (nebo 3 malá)
  • 100 ml mléka
  • 90 g mouky
  • 40 g moučkového cukru
  • špetka prášku do pečiva
  • hrst borůvek (čerstvých nebo mražených)
  • špetka soli
  • dvě lžíce přepuštěného másla
  • moučkový cukr na pocukrování
  • čerstvé ovoce k servírování  

Šodó

Suroviny:     

  • 4 žloutky
  • špetka soli
  • 250 ml sladšího bílého vína
  • 1–2 lžičky vanilkové pasty, esence nebo semínek z lusku
  • moučkový cukr podle potřeby  

Jak na císařský trhanec se šodó?

1. Nejprve si připravte těsto. Oddělte žloutky a bílky, k bílkům přidejte špetku soli a vyšlehejte dotuha. Dejte vychladit. Ke žloutkům přidejte cukr, špetku soli, mléko a společně je prošlehejte, nakonec přidejte hladkou mouku a opět vše dobře promíchejte. Přihoďte špetku prášku do pečiva a velmi jemně vmíchejte bílky.

2. Zlehka rozehřejte pánev, dejte na ni dostatek (ideálně přepuštěného) másla. Na pánev vlijte tři čtvrtiny těsta. Pomocí stěrky ho rovnoměrně rozetřete po pánvi, vznikne tak jeden velikánský nadýchaný lívanec.

3. Vyčkejte 4 minuty, až se začnou objevovat bublinky, přidejte borůvky.

4. Snažte se zbývajícím těstem borůvky překrýt, použijte stěrku. Uhlaďte a počkejte, dokud těsto nezatuhne.

5. A po dalších 5–6 minutách podeberte a trhanec otočte.

Tyto úžasné lívance z podmáslí připravíte za pár minut, bez kynutí!

6. Po stranách přidejte dalších pár kousků přepuštěného másla, ať se druhá strana nedělá nasucho.

7. Po dalších 4 minutách můžete začít trhat. Vydatně pocukrujte a promíchejte.

8. Následně připravte šodó nad vodní lázní. Základ tvoří žloutky, bílé víno, cukr a vanilka. Ke žloutkům opět přijde špetka soli. Přilijte sladší bílé víno a vše metličkou prošlehejte.

9. Dno misky se vody nesmí dotýkat, postupně přidávejte i cukr dle sladkosti vína a vanilku.

10. Poté šlehejte. Šlehání může trvat i 10 minut, než vznikne pěna. Trhanec můžete podávat s jahodami, jablky nebo jiným ovocem.

Borůvkový žahour

Suroviny:

  • 200 g lesních borůvek
  • 200 ml smetany na šlehání
  • cukr podle chuti
  • případně perník na strouhání na zahuštění  

Jak na žahour:

1. Borůvky vložte do rendlíku, posypte je cukrem a začněte zvolna rozvařovat. Pokud používáte čerstvé, lehce podlijte vodou.

2. Zhruba po 10 minutách přilijte minimálně 30% smetanu.

3. Provařte, případně přislaďte. Máte-li řidší konzistenci, zahustěte žahour nastrouhaným perníkem.

Autor: DF, Mall TV