Ze zbytků palačinek můžete čarovat: Zkuste šneky, nudle nebo je zapečte

22. dubna 2021 • 00:15

Zbylé palačinky jsou skvělým základem hned několika pokrmů. Postačí je uložit do potravinářské fólie nebo alobalu a v lednici vám vydrží minimálně další tři dny. A že vám palačinky nikdy nezbudou? To vůbec nevadí, tyto recepty totiž stojí i za to, abyste kvůli nim připravili čerstvé!

Celestýnské nudle

Použijte na ně první palačinku, protože bývá nejméně povedená. Přeložte ji a několikrát podélně nakrájejte, poté pokrájejte na nudle široké 3–4 cm. Hotové nudle můžete podávat v polévce ihned anebo je zamrazte na později.

Sladké nudle

Máte více palačinek a už nevíte, co s nimi? Opět je pokrájejte na širší podélné nudle. Ty pak ohřejte na pánvi na másle a servírujte třeba s cukrem a skořicí. Výborné budou taky s ovocným přelivem nebo s tvarohem či mákem.

Zapečené palačinky

Každou palačinku potřete krémovým sýrem nebo žervé. Osolte, dochuťte kořením nebo bylinkami dle chuti a posypte nastrouhaným sýrem. Takto můžete palačinky vrstvit na sebe a zapéct. Budou skvělé třeba s rajčatovým salátkem!  

Palačinkoví šneci

Palačinky potřete kečupem nebo rajčatovou omáčkou. Navrch dejte plátky šunky, posypte oreganem a nastrouhaným sýrem. Zaviňte a nakrájejte šneky po 2 centimetrech. Zapékací misku vymažte olivovým olejem. Podélně do ní naskládejte šneky, aby byly náplní směrem ke dnu a nahoru. Můžete je ještě zasypat bazalkou. Zapečte je malou chvilku v troubě pod grilem.

V této galerii nejkrásnějších palačinek naslano i nasladko se můžete inspirovat kombinacemi chutí i zdobením.

Palačinka na způsob galetky

Na teplou palačinku nasypte do středu strouhaný sýr, přidejte šunku a čerstvě usmažené volské oko. Pak kraje palačinky ze čtyř směrů mírně zahněte přes náplň a můžete podávat. Skvělé budou tyto „galetky“ se zeleninovým salátkem.

Další recepty (nejen) ze zbytků najdete v časopise F.O.O.D., který se dlouhodobě věnuje neplýtvání. Už máte aktuální květnové číslo? Můžete je zakoupit ZDE >>>.

F.O.O.D. 05/21 F.O.O.D. 05/21 • Autor: F.O.O.D.

Autor: DF, F.O.O.D.