Ideální moučník do deštivého počasí? Upečte si Dutch baby!
Kdo by nemiloval palačinky! A tuhle palačinku z trouby zvanou Dutch baby budete milovat ještě víc. Je totiž nadýchanější a její příprava je mnohem snazší, protože se peče sama!
Palačince Dutch baby, jejíž název lze přeložit jako holandská dětská palačinka, se někdy říká také Hooligan, Hootenanny nebo německá palačinka. Přestože název trochu navádí k myšlence, že Dutch baby pochází z Nizozemí, není tomu tak. Podle amerického lifestylového časopisu Sunset tuto palačinku poprvé připravili v první polovině 20. století v rodinné restauraci Manca´s Cafe v americkém Seattlu. A říká se, že název vymyslela jedna z dcer majitele restaurace, pana Victora Manca. Ten měl totiž německé kořeny a dcera ve snaze říct „Deutch“, tedy německá, nazvala místo toho palačinku „Dutch“. Název se ujal a pan Manca si ho nechal dokonce v roce 1942 zapsat jako ochrannou známku.
Dutch baby svým vzhledem připomíná yorkshirský pudink, mnohem blíže má ale ke klasické palačince. Až na jeden podstatný rozdíl. Zatímco s přípravou klasických palačinek strávíte dost času, protože musíte péct každou zvlášť a obracet na pánvi, u Dutch baby vám tato práce odpadá. Těsto se jednoduše nalije na vhodnou, nejlépe litinovou pánev, dá do vyhřáté trouby a za pár minut můžete servírovat. Jestli tedy hledáte moučník, který lze připravit rychle a který vám zpříjemní pošmourná rána, dopoledne, odpoledne nebo dokonce večery, právě jste ho našli.
Aby se vám povedla
Příprava Dutch baby není nic složitého, podobně jako příprava palačinek. Pokud ale chcete z trouby vytahovat opravdu nadýchané upečené těsto, je dobré dodržet pár věcí:
Mouku s mlékem a vejci dobře rozmíchejte, aby v těstě nezůstaly hrudky. Ideální je použít mixér a vše krátce promixovat.
Těsto nechte odležet, aby mouka nasála všechnu tekutinu, a pak znovu promíchejte. Palačinka bude mít pak lepší strukturu.
Pánev, kterou použijete, musí být dobře rozpálená, aby se těsto nafouklo. Ideální je litinová, která dobře drží teplo. Použít ale můžete i klasickou, která je vhodná do trouby, případně i dobrou koláčovou formu.
Dutch baby krok za krokem
Co budete potřebovat:
- 3 vejce
- 100 g hladké mouky
- 180 ml plnotučného mléka
- 1 lžíci krupicového cukru
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- špetku soli
- 25 g másla
Postup:
1. Začněte přípravou těsta. Vejce, prosátou mouku, cukr, vanilkový extrakt a špetku soli dobře promíchejte, ideálně v mixéru, až vznikne hladké těsto jako na palačinky. Těsto nechte 10-15 minut odpočívat.
2. Mezitím dejte do trouby vhodnou pánev a troubu nechte zahřát na 220 °C.
3. Jakmile je trouba zahřátá, připravené těsto znovu krátce promixujte, aby bylo nadýchané. Rozpálenou pánev vyndejte opatrně z trouby, dejte do ní kousek másla a krouživými pohyby pánví ho nechte rozpustit.
4. Pak do pánve nalijte těsto, ihned ji vraťte zpět do trouby a pečte asi 15 minut, dokud se těsto nenafoukne a nezačne mít po okrajích zlatohnědou barvu.
Jak Dutch baby podávat
Upečenou palačinku Dutch baby podávejte ihned, dokud je ještě horká. Stačí ji poprášit moučkovým cukrem, případně ozdobit ovocem a pak už ji můžete začít krájet na měsíčky. Variant, čím ochutit Dutch baby, je samozřejmě mnohem víc. Ideální je připravit na stůl misky nebo skleničky s různými doplňky, aby si každý mohl vzít, co má rád. Na palačinku se hodí například:
- med nebo javorový sirup
- tvaroh nebo jogurt
- domácí marmeláda
- lemon curd
- lískooříškový krém
- mletá skořice
- čerstvé nakrájené ovoce
- horké rozvařené ovoce s cukrem
- zakysaná smetana s nastrouhanou limetkovou kůrou, šťávou a medem