Co má král Karel III. společného s Jamesem Bondem? Oba milují jeden z nejpopulárnějších koktejlů. Umíchejte si ho i vy!

6. května 2023 • 10:00

Možná si myslíte, že Karel III. a James Bond mají společné jen to, že oba pochází ze Spojeného království. Omyl. Věděli jste, že oblíbený koktejl britského krále je velmi podobný tomu, který pochází z románů Iana Fleminga, stvořitele neohroženého agenta 007?  

Král Karel III. je nejen fanouškem sezónních surovin a houbaření. Své favority má i mezi alkoholickými koktejly. Podobně jako si jeho matka Alžběta II. dopřávala pravidelně před spaním sklenku šampaňského, si i její syn údajně každý den před večeří rád vypije sklenku martini. A protože je ve stravování celkem puntičkářský, musí ho mít naservírované ve své vlastní sklence, kterou si prý vozí i s sebou na zahraniční cesty.

Video se připravuje ...

Martini se v průběhu let stalo jedním z nejznámějších koktejlů. Jde o poměrně silný short drink, který se obvykle míchá ze dvou dílů ginu (někdy se používá i vodka) a jednoho dílu suchého vermutu. Pak se mu říká martini dry neboli suché martini. Zbývá ho jen ozdobit olivou napíchnutou na jehle, případně kouskem citronové kůry. Existují i jiné poměry, čím víc ginu, tím „sušší“ koktejl. Král Karel III. má rád svůj drink naopak „mokřejší“ a míchá si ho ze stejného dílu ginu a suchého vermutu. 

U příležitosti královské korunovace dokonce britský výrobce koktejlů Kocktail vydal speciální limitovanou edici nazvanou Crown Martini, inspirovanou typickými britskými chutěmi. Základem je britský gin z palírny, kterou král v roce 2018 osobně navštívil, doplněný tóny bezových květů, růží, rebarbory a okurky.

Protřepat, nemíchat!

I filmový James Bond má svou verzi koktejlu, jehož objednávku vždy provází slovy „Protřepat, nemíchat!“ Jde v podstatě o koktejl Martini obohacený vodkou. Originální recept je popsán v knize Casino Royale z roku 1953, v níž si James Bond původně objednal suché martini. Pak svou objednávku ale změnil a dal barmanovi návod, jak nápoj připravit: „Tři odměrky ginu Gordon´s, jednu vodky, půl odměrky Kina Lillet (francouzský vermut). Důkladně protřepejte, dokud se nevychladí, a poté přidejte velký tenký plátek citronové kůry. Tento nápoj je můj vlastní vynález. Až mě napadne dobré jméno, dám si to patentovat." 

Oblíbený koktejl Jamese Bonda Vesper Martini Oblíbený koktejl Jamese Bonda Vesper Martini • Autor: profimedia.cz

Drink, kterému Bond nejdříve říkal speciální martini a o kterém tvrdil, že když ho ochutnáte, nebudete už pít nic jiného, později pojmenoval Vesper podle krásné Bond girl Vesper Lynd. Protože se vermut Kina Lillet už nevyrábí, nahrazují ho barmani něčím podobně hořkým, například aperitivním vínem Lillet Blanc nebo aperitivem Chocchi Americano s příchutí chininu.

Fanoušky Jamese Bonda jistě potěší, že u příležitosti korunovace vyjde i nová kniha o Jamesi Bondovi s názvem Ve službách Jeho Veličenstva, v níž agent britské tajné služby zachrání krále před padouchem.

Koktejly hodné krále

Pokud byste tedy chtěli připít na zdraví čerstvě korunovanému britskému králi Karlu III., je koktejl Martini ideální volbou. Můžete si ho připravit třeba podle některého z následujících receptů:

Klasické martini

Klasické martini Klasické martini • Autor: iStock

Suroviny:

  • 70 ml ginu
  • 1 lžíce suchého vermutu
  • 2 lžíce olivového nálevu
  • 1 plátek citronu
  • 1 zelená oliva

Postup:

1. Do šejkru s ledem nalijte gin, vermut a olivový nálev a dobře protřepejte.

2. Koktejl nalijte přes sítko do sklenice na martini a přidejte olivu napíchnutou na jehle.

Ovocné martini

Ovocné martini Ovocné martini • Autor: iStock

Suroviny:

  • 45 ml ginu
  • 20 ml čerstvé citronové šťávy
  • 15 ml cukrového sirupu
  • 15 ml vody
  • 5 čerstvých malin

Postup:

1. Do šejkru nalijte gin s citronovou šťávou. Přidejte cukrový sirup smíchaný s vodou a maliny, přisypte kostky ledu a silně protřepávejte 15 vteřin.

2. Koktejl přelijte přes sítko do sklenice na martini a ihned podávejte.

Video se připravuje ...

Autor: AK