Aby svačiny neskončily v koši aneb jak zabránit plýtvání jídlem

31. května 2019 • 00:00

Čísla ohledně plýtvání jídlem jsou alarmující. Plýtvání je destruktivní pro planetu i pro náš rodinný rozpočet. Začít se chovat šetrně přitom není tak složité, jen to chce trochu času a plánování. Ideální je vzít do hry děti a učit se spolu s nimi. Uvědomit si, kolik a čeho doma sníme, co nejčastěji zbude, co se zkazí, co vyhazujeme. Každé malé zlepšení pak bude velkým pokrokem. S naším manuálem to zvládne každý. 

Kolik jídla přijde nazmar

1/3 všeho jídla vyprodukovaná ve světě se vyhodí nebo znehodnotí.

150 kg – tolik jídla vyhodí průměrně za rok každý Evropan.

30 % jídla ze školních jídelen skončí jako odpad, ročně to dělá až 48 tisíc tun.

Jak přestat plýtvat jídlem

1) Zapojte děti do sestavování jídelníčku na celý týden. Naplánujte si rodinné večeře, svačiny do školy i menu na víkend. Zabere to jistě víc času, ale ve výsledku to ušetří nejen čas, ale i práci a hlavně peníze celé rodině.

2) Společně s dětmi pak podle jídelníčku sepište nákupní seznam. Děti mohou spočítat, kolik jogurtů sní celá rodina ke snídani, kolik bude potřeba koupit pečiva na svačiny, kolik ovoce.

3) Potraviny nakupujte společně. Při nákupu vysvětlete dětem, jaký je rozdíl mezi prodejní cenou a měrnou cenou (cenou za 1 kg či 1 l výrobku) a snažte se spočítat, jaký produkt je s ohledem na měrnou cenu výhodnější. Matematiku si tak procvičí nejen děti, ale i vy.

4) Zkuste nepřidat do vozíku nic, co nemáte na nákupním seznamu. Nepodléhejte lákavým nabídkám slev a výhodným balením, obvykle si domů přinesete něco, co vlastně nepotřebujete.

5) Po týdenním nákupu pak nejdříve připravujte jídla z potravin, které rychle podléhají zkáze. Jídelníček pověšený na ledničce vám to usnadní. Vyhnete se tak situacím, kdy na konci týdne budete vyhazovat z boxu na zeleninu zapomenuté ředkvičky nebo saláty, které už nebudou v dobré kondici.

6) Zahrajte si s dětmi hru, co by se dalo uvařit ze zbytků nespotřebovaných potravin. Zbyla půlka cukety, kousek sýra, pár plátků šunky, které by se zkazily? Připravte rychlé těstoviny nebo jednoduché cuketové placičky. Vždycky se dá něco vymyslet.

7) Zapojte děti do vaření. Zkuste si to s nimi někdy prohodit, vezměte na sebe to otravné vyndávání umytého nádobí z myčky a svěřte potomkovi zodpovědnější práci. Postupně se třeba dopracujete k tomu, že jeden den v týdnu bude večeře v jeho režii. Přímo v kuchyni si děti nejlépe vytvoří vztah k vaření a potravinám.

8) Jděte příkladem. Pokud budete sami s potravinami zacházet šetrně, děti budou vidět, že se doma jídlem zbytečně neplýtvá a nevyhazuje se, stane se to automatickou součástí jejich života. Učte děti, že je dobré dávat přednost kvalitě před kvantitou, že za stejné peníze si mohu dopřát hromadu laciných sladkostí nebo košík čerstvých šťavnatých jahod. Nejspíš je jasné, čemu dají přednost, ale postupně se jejich chutě i preference budou tříbit. Přijdou na to, že i mezi sladkostmi si lze dobře vybrat, tedy mlsat méně, ale kvalitněji.

9) Domluvte se s dětmi, že si ze svého kapesného budou kupovat například jednou týdně svačinu cestou na kroužek. Schválně, co si za své peníze pořídí a jak se jejich volba bude postupně vyvíjet?

10) Nechte děti naplánovat narozeninovou oslavu pro kamarády. Navrhněte jim pár variant a proberte s nimi možnosti. Samozřejmě že svým dětem chcete dopřát to nejlepší, ale třeba si samy vyberou skromnější variantu.

Naučit děti úctě k jídlu

Naučit děti úctě k jídlu je součástí snahy zvýšit jejich povědomí o finanční gramotnosti. S tím pomáhá projekt České spořitelny Abeceda peněz, který učí děti hospodařit s financemi, uvědomovat si, kolik co stojí, jakou mají hodnotu věci či lidská práce. V rámci projektu si děti zážitkovou formou osvojují finanční gramotnost. Školáci se učí plánovat své finance a nové znalosti průběžně za pomoci odborných lektorů i svých učitelů přenášejí rovnou do praxe. Obliba projektu rychle roste, aktuálně Česká spořitelna spolupracuje s 230 školami napříč Českou republikou.

Školáky do světa financí zasvětí přímo bankéři. Největší úspěch mívá zážitek s tím, jak fungují bezpečnostní schránky anebo jak vypadá milion korun. Děti mají za úkol vybudovat vlastní firmu. Zboží, které vyrobí, pak prodávají na jarmarcích – největší úspěch mívají potraviny domácí výroby, jako jsou chleba se škvarky, palačinky či domácí limonády. Děti musejí propočítat cenu výrobku, kalkulovat se vstupními náklady i cenou práce a pracovat na propagaci. Děti si během roku 2018 vydělaly přes tři miliony korun. Mohou si tak splnit spoustu svých snů nebo splní sny někomu jinému.

Více informací o projektu najdete na abecedapenez.cz.

Autor: Darina Křivánková, F.O.O.D.