Recepty ze sladkých blum: Koláč, salát s mozzarellou i čatní k sýrům

3. listopadu 2018 • 00:00

Zatímco švestkovou sezónu čekáme netrpělivě se zavařovacími hrnci a formami na koláč v rukou, blumy u nás v kuchyni často hrají druhé housle. Je to ale škoda. Jejich chuť je oproti švestkám daleko univerzálnější, což nahrává sladkému, slanému i pikantnímu. Tak se do toho pusťte a nečekejte, až z obchodů zcela zmizí.

Celý recept a postup zobrazíte kliknutím na název konkrétního pokrmu.

Koláč s blumami podle italského receptu

Žádná nudná suchá buchta – koláč s blumami vás svojí vláčností a jemností dostane. Zkrátka klasika dovedná k dokonalosti, tenhle recept si oblíbíte a zůstane ve vaší kuchyni, ať už se zrovna urodí blumy, švestky nebo meruňky. Vyzkoušejte také čokoládový koláč s blumami a drobenkou. A využít můžete také známé švestkové recepty a nahradit je příbuznými blumami. Skvěle se budou vyjímat například v tomto výborném crumblu.

Čatní i džem z červených blum

Když zavařujeme, nesmíme samozřejmě zapomenout ani na sladký blumový džem! Chuť zavařených blum je příjemnou změnou a příjemně ji zvýrazní třeba i pomeranč.

Domácí blumové čatní je radost v zimě ve spíži najít. Lehce pikantní, voňavé po skořici a hřebíčku se výborně hodí nejen k drůbežímu masu, ale i k sýrům nebo dokonce do zeleninového salátu. Že touhle dobrotou uděláte radost i o Vánocích, se rozumí samo sebou. Převažte sklenici vánoční stuhou a máte krásný jedlý dárek.

Knedlíky s blumami

Protože ovocné knedlíky nejsou jenom švestkové! Dejte šanci blumovým knedlíkům a nebudete litovat.  Je jedno, jestli se rozhodnete pro bramborové, tvarohové, nebo kynuté těsto, blumy a mák navrch budou chutnat vždycky!

 

Salát z mozzarellou, blumami, rajčaty a bazalkovým pestem

Nejenom knedlíky a koláče – zajímavé mohou být blumy i v salátu.  Obzvlášť dobře chutnají se zralými rajčaty, opraženými piniovými oříšky a domácím pestem. Tajemstvím toho nejlepšího pesta je čerstvá bazalka – podívejte se, jak ji udržet čerstvou co nejdéle, nebo si ji začněte pěstovat doma a mějte ji celý rok po ruce.

Další inspiraci na pečení ze sladkého ovoce najdete ZDE >>>

Autor: Kristina Hamplová