Speciální recepty Josefa Maršálka, které potěší malé i velké: Smažené krucánky, cookies, muffiny nebo cheesecake

6. června 2023 • 00:00

Co připravit dobrého, když se sejde celá rodina? Zavděčit se něčím dobrým dětem i dospělým může být někdy složité. Pro tyto příležitosti má cukrář Josef Maršálek v rukávu pár speciálních receptů. Prozradil je v pořadu Buchty po ránu, který vysílá Česká televize každé nedělní ráno.

Cukrář Josef Maršálek spolu s herečkou Terezou Bebarovou připravili celkem čtyři recepty, které nejsou náročné na přípravu a jež milují děti i dospělí - cookies se třemi druhy čokolády, pečený cheesecake s banány a javorovým sirupem, jednoduché muffiny s borůvkami a smažené vanilkové krucánky.

Čokoládové cookies si můžete upéct i podle našeho videoreceptu>>>

Video se připravuje ...

 

Trojité čokoládové cookies

Cookies jsou vlastně sušenky, které mají jednu příjemnou vlastnost - po upečení jsou po obvodu krásně křupavé a uvnitř zůstanou měkké. 

Co budete potřebovat:

  • 70 g másla
  • 100 g třtinového cukru
  • 100 g krupicového cukru
  • 1 vejce velikosti M
  • 140 g hladké mouky
  • 20 g kakaa
  • 2 g soli
  • 4 g jedlé sody
  • 1 misku hořké čokolády (peciček nebo nasekané)
  • 1 misku mléčné čokolády (peciček nebo nasekané)
  • 1 misku bílé čokolády (peciček nebo nasekané)

Trojité čokoládové cookies Trojité čokoládové cookies • Autor: Česká televize

Postup:

1. Do mísy dejte změklé máslo, přidejte třtinový a krupicový cukr a společně vše utřete vařečkou. Přidejte vejce a krátce zamíchejte. Přidejte mouku, kakao, sůl a jedlou sodu a opět krátce zamíchejte. Nakonec do těsta přimíchejte půlku misky každé čokolády.

2. Z hmoty oddělujte asi 50gramové kousky a utvořte z nich v dlaních kuličky. Rozložte je v dostatečných rozestupech na plech vyložený papírem na pečení (na jeden plech jich dávejte maximálně 8) a ozdobte je zbylou čokoládou.

3. Cookies dejte do trouby vyhřáté na 160 °C a pečte na program horkovzduch 12 minut.

TIP: Připravené kuličky těsta posypané čokoládou můžete zamrazit zabalené v krabičce. Kdykoli budete potřebovat, stačí je vytáhnout a dát do trouby. Pečou se asi o tři minuty déle než ty čerstvě připravené.

Cheesecake s banány a javorovým sirupem

Pečený cheesecake bývá náročnější na přípravu, ovšem ten podle receptu Josefa Maršálka můžete mít v troubě už za deset minut. 

Co budete potřebovat:

Na křehké těsto:

  • 100 g celozrnné mouky
  • 70 g tmavého třtinového cukru
  • 2 g mleté skořice
  • 1 g soli
  • 1 g jedlé sody
  • 70 g másla

Na náplň:

  • 750 g měkkého tvarohu
  • 300 g zakysané smetany
  • 70 g třtinového cukru
  • 70 g javorového sirupu
  • semínka z 1 vanilkového lusku
  • 5 vajec velikosti M
  • 20 g kukuřičného škrobu
  • 2 velké banány

Na dokončení:

  • 3 banány
  • physalis
  • 50 g javorového sirupu

Cheesecake s banány a javorovým sirupem Cheesecake s banány a javorovým sirupem • Autor: Česká televize

Postup:

1. Do mísy dejte mouku, třtinový cukr, skořici, sůl, jedlou sodu a vychlazené nakrájené máslo a prsty zpracujte těsto. Natlačte ho prsty do kulaté dortové formy, jejíž dno jste vyložili papírem na pečení, dejte do trouby vyhřáté na 160 – 170 °C a zapečte 10 minut.

2. Mezitím připravte náplň. Všechny ingredience dejte do mixéru a rozmixujte dohladka.

3. Dortovou formu s předpečeným korpusem obalte alobalem, aby se do ní nedostala voda, a postavte ji do zapékací formy nebo na hlubší plech. Na korpus nalijte připravenou náplň a do vnější nádoby nalijte asi 2 cm vody.

4. Cheesecake dejte do trouby vyhřáté na 150 °C a pečte na program horkovzduch asi 50 minut. Podle potřeby dolévejte do vnější nádoby vodu, aby se úplně neodpařila. Upečený cheesecake poznáte podle toho, že když s ním zatřesete, náplň se ani nehne.

5. Upečený vychladlý cheesecake opatrně vyndejte z formy a ozdobte nakrájenými banány a rozkrojenými plody physalis a pokapejte javorovým sirupem.

Muffiny s borůvkami

Tento recept by mohl potěšit všechny, kteří mívají potíže s přípravou těsta. Jeho kouzlo totiž spočívá v nedokonalosti. Když vám v těstě zůstanou nějaké žmolky, vůbec to nevadí, naopak, muffiny budou ještě lepší! 

Co budete potřebovat:

  • 300 g hladké špaldové mouky + na obalení borůvek
  • 190 g krupicového cukru
  • 3 g jedlé sody
  • 2 g soli
  • 50 g oleje
  • 300 g tvarohu s jogurtem 
  • 2 vejce velikosti M
  • 50 g citronové šťávy
  • nastrouhanou kůru z 1 citronu
  • 100 g mražených borůvek

Na drobenku:

  • 45 g hladké špaldové mouky
  • 30 g krupicového cukru
  • 30 másla
  • 1 g soli

Muffiny s borůvkami Muffiny s borůvkami • Autor: Česká televize

Postup:

1. Do mísy nasypte mouku, přidejte k ní všechny sypké suroviny – cukr, jedlou sodu a sůl a promíchejte. Pak přidejte olej, tvaroh s jogurtem, vejce, citronovou šťávu a nastrouhanou kůru a opět promíchejte. Nakonec vmíchejte mražené borůvky lehce obalené v mouce. Díky tomu při pečení neklesnou ke dnu.

2. Do důlků ve formě na muffiny vmáčkněte čtverce vystřižené z papíru na pečení (nebo je vyložte kupovanými papírovými košíčky) a nastříkejte do nich (zhruba do poloviny) pomocí cukrářského sáčku připravené těsto.

3. Z mouky, krupicového cukru, másla a soli vypracujte prsty drobenku. Posypte jí muffiny ve formičkách, dejte je do trouby vyhřáté na 170 – 175 °C a pečte na program horkovzduch 20 – 25 minut. Zda jsou muffiny propečené, vyzkoušejte zapíchnutím špejle do středu – po vytažení musí zůstat suchá a čistá.

TIP: Mražené borůvky díky obalení v mouce neklesnou ke dnu. Je také důležité je přidat do těsta až zcela na závěr, aby těsto moc neobarvily. Nejdřív by sice bylo krásně fialové, ale po upečení by zešedlo.

Smažené vanilkové krucánky

Smažené krucánky z univerzálního těsta, ze kterého se dělá například i tažený závin, jsou tak dobré, že je budou ještě horké tajně ujídat i dospělí.

Co budete potřebovat: 

  • 250 g hladké mouky
  • 40 g kukuřičného škrobu
  • 1 g jedlé sody
  • 10 g moučkového cukru
  • 1 g soli
  • nastrouhanou kůru z 1 citronu
  • 100 ml suchého bílého vína (nebo obyčejné vody)
  • 25 g oleje
  • 1 vejce velikosti M
  • olej na smažení
  • moučkový cukr s vanilkou na obalení

 

Smažené vanilkové krucánky Smažené vanilkové krucánky • Autor: Česká televize
Postup:

1. Do mísy nasypte mouku, přidejte kukuřičný škrob, jedlou sodu, cukr a sůl a zamíchejte. Přistrouhejte citronovou kůru, přidejte bílé víno nebo vodu, olej a vejce. Vše zpracujte, nejlépe v robotu s hákem, až vznikne hladké a nelepivé těsto. Utvořte z něj bochánek, zabalte ho do fólie a nechte 30 minut odpočinout v lednici.

2. V hrnci si rozehřejete dostatečné množství oleje. Odleželé těsto rozválejte na pomoučeném válu na tenký plát a nakrájejte ho rádýlkem na proužky o rozměrech asi 12 x 3 cm. Doprostřed každého proužku ještě udělejte zářez. Pak vždy konec těsta několikrát protáhněte zářezem uprostřed, aby vznikly zakroucené tvary.

3. Krucánky ihned vkládejte do rozpáleného oleje a smažte z obou stran dozlatova.

4. Usmažené krocánky vyjměte děrovanou naběračkou a nechte odkapat na savé papírové utěrce. Nakonec je obalte v moučkovém cukru smíchaném s dření z vanilkového lusku.

TIP: Výborné budou i krucánky obalené ve skořicovém cukru.  

Video se připravuje ...
Autor: AK