Slané dobroty podle Josefa Maršálka: Upečte si trhaný chleba, plněné langoše nebo zelné šneky se škvarky
Po dnech, které tráví přípravou dortů, koláčů a dalších sladkostí, sáhne cukrář Josef Maršálek rád po něčem slaném. A tak se v pořadu Buchty po ránu, který vysílá Česká televize každé nedělní ráno, tentokrát pekly samé slané dobroty. A jak jinak než skvělé a originální.
Cukrář Josef Maršálek miluje kynuté těsto a neváhal ho v různých variantách využít ani při slaném pečení. Jeho první slaný recept, plněné pizza langoše, v sobě spojuje chutě Maďarska, Itálie i Česka. Základem je těsto z hladké špaldové mouky, které je jednoduché a rychle kyne. Tomu pomáhá i bílý jogurt, který kromě toho, že urychlí kynutí, dodá langošům vláčnost a příjemnou, lehce nakyslou chuť. Na rozdíl od klasických langošů jsou tyto ještě plněné a nesmaží se ve vysoké vrstvě oleje, ale pouze se opékají a pak potírají bylinkovým olejem.
Druhý slaný recept, zelné šneky, už je ryze z české kotliny. Opět je jeho základem kynuté těsto, tentokrát nejen z klasické hladké, ale i celozrnné mouky. Navíc je vylepšené černým pivem a škvarky, které se skvěle hodí k náplni ze zelí a uzeného masa. Šneky se navíc před pečením pivem potírají a díky tomu na povrchu krásně zkaramelizují.
U třetího receptu známý cukrář ukázal, že i slaná těsta se dají hezky přírodně barvit. V tomto případě použil špenát a výsledkem byl krásně zelený a vláčný trhaný chleba.
Pokud si netroufáte na kynuté šneky, můžete si je upéct i z listového těsta>>>
Plněné pizza langoše
Co budete potřebovat:
Na těsto:
- 450 g hladké špaldové mouky
- 8 g soli
- 10 g droždí
- 200 g vody
- 30 g olivového oleje
- 100 g bílého jogurtu
Na náplň:
- 500 g cherry rajčátek
- 50 g olivového oleje
- 5 stroužků česneku
- hrst lístků čerstvé bazalky
- sůl a mletý pepř
- 250 g sýru Romadur
Na potření:
- 30 g petrželové natě
- 3 stroužky česneku
- 5 g soli
- 70 g olivového oleje
Kromě toho:
- hladkou mouku na vál
- olej na opečení (ideálně řepkový)
Postup:
1. Nejdříve připravte těsto. Do mísy nasypte mouku, přidejte sůl, rozdrobené droždí, olej, vodu a bílý jogurt a vše zpracujte v robotu na hladké těsto. Zakryjte ho fólií a nechte kynout, až zdvojnásobí svůj objem.
2. Mezitím připravte náplň. Cherry rajčátka nakrájejte na půlky. Na pánvi rozehřejte olivový olej, přidejte nasekaný česnek a krátce ho orestujte. Pozor, aby se nespálil. Přidejte rajčátka, osolte, opepřete a nechte dusit 2 – 3 minuty. Přidejte nahrubo natrhanou čerstvou bazalku, promíchejte a nechte vychladnout.
3. Dále připravte směs na potření, takzvanou „potíračku“. Do mixéru dejte listy petržele, přidejte česnek, sůl a olej a vše rozmixujte dohladka.
4. Vykynuté těsto vyklopte na pomoučený vál, roztáhněte ho do tvaru čtverce a ten rozkrojte na 9 stejných kousků. Každý rozválejte na čtverec o straně asi 15 cm a okraje potřete vodou. Na jednu půlku dejte lžíci rajčatové náplně a tři plátky zrajícího sýru, těsto přehněte napůl a okraje k sobě dobře přitlačte.
5. V pánvi rozehřejte trochu oleje a připravené kapsy na něm postupně opečte z obou stran dozlatova (počítejte z každé strany 2 – 3 minuty). Opečené kapsy odkládejte na talíř vyložený papírovými utěrkami. Ještě horké je potřete petrželovou potíračkou a ihned podávejte.
TIP: Místo špaldové mouky můžete použít i klasickou hladkou mouku, jen je pak dobré přidat o 5 – 10 % víc tekutiny.
Zelné šneky se škvarky a moravským uzeným
Co budete potřebovat:
Na těsto:
- 200 g hladké mouky
- 200 g celozrnné pšeničné mouky
- 20 g droždí
- 10 g soli
- kmín
- majoránku
- 1 vejce M
- 230 g tmavého piva
- 100 g sádla
- 100 g nahrubo nasekaných škvarků
Na náplň:
- 2 menší cibule
- 25 g sádla
- 100 g moravského uzeného
- sůl
- 1 oloupanou syrovou bramboru (60 g)
- 300 g kysaného zelí
- majoránku
- mletý pepř
- 50 g vody
Na dokončení:
- hladkou mouku na vál
- 100 g černého piva na potření
- maldonskou mořskou sůl na posypání
Postup:
1. Nejdříve připravte těsto. Do mísy nasypte oba druhy mouky, přidejte rozdrobené droždí a ostatní ingredience kromě sádla a škvarků. Vše krátce promíchejte v robotu (stačí půl minuty). Pak přidejte sádlo a škvarky a těsto dobře prohněťte v robotu asi 10 minut, aby se nelepilo na stěny mísy ani hnětací hák. Těsto zakryjte utěrkou a nechte kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
2. Mezitím připravte náplň. Cibuli nakrájejte nadrobno a nechte ji zesklovatět v pánvi na sádle. Přidejte uzené maso nakrájené na kostičky, lehce osolte a dále restujte. Mezitím nastrouhejte oloupanou syrovou bramboru najemno. Do pánve přidejte zelí, majoránku, pepř, sůl a trochu vody a duste asi 10 minut doměkka. Přidejte nastrouhanou bramboru a ještě krátce poduste. Hotovou náplň nechte vychladnout.
3. Vykynuté těsto vyklopte na pomoučený vál a rozválejte ho na obdélník o velikosti asi 30 – 40 cm. Potřete ho po celé ploše připravenou náplní a dole na delší straně si nechte volný asi dvoucentimetrový pruh. Těsto postupně zarolujte, volný okraj prsty ještě natáhněte do ztracena a přilepte na roládu.
4. Srolované těsto nakrájejte na 11 až 12 stejných kousků, přeneste je na plech vyložený papírem na pečení, potřete černým pivem a posypte maldonskou mořskou solí. Nechte ještě krátce, asi 10 minut, dokynout a pečte v troubě vyhřáté na 200 °C na program horkovzduch 15 – 18 minut dozlatova.
Trhaný chléb
Co budete potřebovat:
Na těsto:
- 50 g špenátu
- 320 g vody
- 400 g hladké mouky
- 100 g celozrnné mouky
- 10 g droždí
- 50 g olivového oleje
- 12 g soli
Na náplň:
- 2 paličky česneku
- olivový olej + sůl na pečení česneku
- 50 g bazalky
- 50 g špenátu
- 100 g sýru Blaťácké zlato
- 150 g másla
- 50 g piniových ořechů
- 6 g soli
Na dokončení:
- 60 g piniových ořechů
Postup:
1. Nejdříve připravte těsto. Začněte tím, že rozmixujete špenát s vodou na kaši. Do mísy nasypte obě mouky, přidejte rozmixovaný špenát, droždí, olej a sůl, krátce, asi minutu promíchejte a pak hněťte v robotu asi 10 minut, dokud se těsto nelepí na stěny mísy ani hnětací háky. Zakryjte ho utěrkou a nechte kynout, až zdvojnásobí svůj objem.
2. Mezitím připravte náplň. Z paliček česneku odkrojte vršky, každou položte na čtverec alobalu, polijte olivovým olejem, osolte a dobře do alobalu zabalte. Dejte je do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte 35 – 40 minut. Během té doby česnek nerozbalujte.
2. Upečený česnek vymačkejte do sekacího robotu, přidejte všechny ostatní suroviny na náplň a rozsekejte dohladka.
3. Vykynuté těsto vyklopte na pomoučený vál a rozválejte na tenký čtvercový plát o straně asi 40 cm. Rozetřete na něj po celé ploše připravenou náplň.
4. Obdélníkovou formu vymažte olejem a vyložte na dně pruhem papíru na pečení. Plát těsta nakrájejte asi na 20 čtverců a naskládejte je do připravené formy „nastojato“, tedy tak, aby směřovaly jednou stranou ven a střídala se vrstva těsta a vrstva náplně. Povrch posypte piniovými oříšky a nechte ještě asi 30 – 40 minut dokynout až po okraj formy. Pak chléb dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte na program horkovzduch 35 – 40 minut.