Speciality z brambor podle cukráře Josefa Maršálka: Vyzkoušejte originální dort, taštičky s povidly nebo slaný koláč

30. května 2023 • 00:00

Brambory jsou oblíbená surovina a v podobě, v jaké je ukázal cukrář Josef Maršálek, je budete mít ještě raději. V pořadu Buchty po ránu, který vysílá Česká televize každé nedělní ráno, spolu s herečkou Terezou Bebarovou připravili z brambor sladké i slané dobroty – bramborové taštičky plněné povidly, slaný bramborový koláč a také originální bramborový dort.

Mezi bramborovými recepty rozhodně nemohl chybět nejoblíbenější sladký moučník Josefa Maršálka - plněné bramborové taštičky. A určitě není sám, kdo na tuto klasiku s láskou a nostalgií vzpomíná. Základem těsta na taštičky jsou brambory, které je dobré uvařit den předem. Důležité je, aby se nerozvařily a při vaření nepopraskaly. Pak by do sebe totiž zbytečně natáhly víc vody, a té už tak obsahují víc než dost. Proto známý cukrář používá do těsta kromě hrubé mouky i krupičku, která do sebe umí natáhnout spoustu tekutiny a používá se z toho důvodu třeba i do těsta na ovocné knedlíky. 

Z vařených brambor si můžete udělat i skvělé bramborové knedlíky plněné uzeným masem>>>

Video se připravuje ...

Bramborové taštičky s povidly a mákem

Co budete potřebovat:

  • 800 g vařených brambor
  • 200 g hrubé mouky
  • 100 g dětské krupičky
  • 5 g soli
  • 1 vejce velikosti M
  • domácí povidla

Na posypání a přelití:

  • mák, perník na strouhání, mletou skořici, moučkový cukr, máslo

Bramborové taštičky s povidly a mákem Bramborové taštičky s povidly a mákem • Autor: Česká televize

Postup:

1. Vařené brambory oloupejte a nastrouhejte najemno. Přidejte hrubou mouku, dětskou krupičku, sůl a vejce a rukou vše zpracujte na hladké těsto. Snažte se pracovat rychle, aby těsto nezřídlo.

2. Dejte si vařit do hrnce dostatečné množství vody. Těsto rozválejte na válu posypaném hrubou moukou na tenký plát a vykrájejte z něj kolečka. Doprostřed každého dejte lžičku povidel a polovinu kolečka potřete po okrajích pomocí mašlovačky trochou vody. Kolečka přehněte napůl a okraje pomocí palce a ukazováčku po obvodu postupně zmáčkněte a přehněte dovnitř, aby náplň nevytékala.

3. Taštičky vložte do vroucí osolené vody, počkejte, až vyplavou na hladinu, a pak je vařte ještě minutu.

4. Hotové taštičky vyndejte děrovanou naběračkou, rozdělte na talíře, posypte mákem, strouhaným perníkem, skořicí a moučkovým cukrem a přelijte rozpuštěným máslem.  

TIP: Pokud máte povidla moc tuhá, zřeďte je trochou rumu nebo černého čaje. Jsou-li naopak moc tekutá, zahustěte je strouhaným perníkem.

Jako další se v pořadu Buchty po ránu pekl nejlepší bramborový koláč na světě. Alespoň to o něm tvrdí cukrář Josef Maršálek: 

Quiche s bramborami a cibulí

Co budete potřebovat:

Na těsto:

  • 125 g hladké špaldové mouky
  • 125 g celozrnné mouky
  • 2 g soli
  • 120 g studeného másla
  • 1 vejce velikosti M
  • 40 g vody
  • máslo na vymazání formy
  • suché luštěniny na předpečení

Na náplň:

  • 200 g cibule
  • 30 g olivového oleje
  • 150 g smetany ke šlehání
  • 300 g plnotučného mléka
  • 3 vejce velikosti M
  • 4 g soli
  • 2 g pepře
  • 1 g muškátového květu
  • 15 g kukuřičného škrobu
  • 300 g vařených oloupaných brambor
  • 200 g nahrubo nastrouhaného sýru Gouda

Quiche s bramborami a cibulí Quiche s bramborami a cibulí • Autor: Česká televize

Postup:

1. Nejprve si připravte křehké těsto. Do mísy nasypte špaldovou mouku, přidejte celozrnnou mouku, sůl a nakrájené studené máslo a prsty zpracujte na drobenku. Přijdete vejce, vodu a rychle a krátce zamíchejte. Z těsta udělejte hrudku a nechte ho 5 – 10 minut odpočinout v lednici.

2. Odleželé těsto rozválejte na lehce pomoučené ploše na kruhový plát, přeneste ho pomocí válečku do vymazané kulaté formy a namačkejte ke dnu i k okrajům. Dno na několika místech propíchejte vidličkou, zakryjte papírem na pečení a zasypte po celé ploše vrstvou suchých luštěnin (hrachem, fazolemi, čočkou…).  Takto zatížené těsto dejte do trouby vyhřáté na 170 °C a pečte 30 minut. Díky tomuto takzvanému slepému pečení těsto zůstane na dně krásně rovné a náplň ho nepromáčí.

3. Mezitím připravte náplň. Na pánvi krátce osmahněte nahrubo nakrájenou cibuli. Do mísy nalijte smetanu a mléko, přidejte vejce, sůl, pepř, muškátový květ a kukuřičný škrob a promíchejte. Brambory nakrájete na zhruba půlcentimetrové plátky, přidejte je spolu s osmaženou cibulkou do směsi a opatrně promíchejte, aby se brambory obalily. Nakonec vmíchejte polovinu nastrouhaného sýru.

4. Z předpečeného těsta odstraňte papír s luštěninami, nalijte do něj připravenou směs a povrch posypte zbylým sýrem. Dejte do trouby vyhřáté na 160 °C a pečte na horkovzduch přibližně 40 minut. Že je quiche upečený, poznáte podle toho, že se při zatřesení náplň ani nehne. Po upečení ho můžete ihned podávat.  

Pokud máte rádi originální recepty, zkuste si upéct i sladký dort, jehož základem jsou (jak jinak) brambory a který je zdobený bramborovými lupínky obalenými v čokoládě: 

Bramborový čokoládový dort

Co budete potřebovat:

Na třenou hmotu:

  • 225 g másla
  • 350 g cukru
  • 200 g vařených nastrouhaných brambor
  • 2 vejce velikosti M
  • 60 g kakaa
  • 2 g soli
  • 2 g muškátového oříšku
  • 10 g vanilkového extraktu
  • 5 g jedlé sody
  • 280 g hladké mouky
  • 250 g mléka

Na polevu:

  • 100 g smetany ke šlehání
  • 120 g hořké čokolády

Na dokončení:

  • bramborové lupínky
  • bílou čokoládu
  • hořkou čokoládu
  • kakaové máslo

Bramborový čokoládový dort Bramborový čokoládový dort • Autor: Česká televize

Postup:

1. V míse utřete (nejlépe pomocí robota) změklé máslo s cukrem a bramborami, až vznikne světlá hmota (v robotu to trvá nejméně 5 minut). Přidejte vejce, kakao, sůl, muškátový oříšek (ten přidávejte opatrně, je hodně výrazný), vanilku a jedlou sodu. Krátce zamíchejte, přidejte zbylé ingredience – mouku a mléko a opět zamíchejte.

2. Hmotu naplňte do kulaté formy, jejíž dno jste vyložili papírem na pečení, vložte do trouby vyhřáté na 170 °C a pečte na horkovzduch 40 – 45 minut.

3. Mezitím rozpusťte v misce umístěné nad rendlíkem s horkou vodou zvlášť tmavou a bílou čokoládu. V malém rendlíku rozehřejte kakaové máslo, kterým obě čokolády trochu rozředíte, aby byly tekutější. Do každé rozpuštěné čokolády tedy vmíchejte trochu kakaového másla tak, aby tvořilo asi 10 – 15 % celkového množství.

4. Část bramborových lupínků obalte postupně v tmavé čokoládě, nechte odkapat a pak pokládejte na plech vyložený papírem na pečení a nechte zaschnout. Druhou část lupínků obalte stejným způsobem v bílé čokoládě. Zbylou tmavou a bílou čokoládu můžete smíchat a obalit v ní ještě další lupínky.

5. Upečený vychladlý dort vyjměte z formy a přemístěte na vhodnou podložku.

6. Dále si připravte polevu. Smetanu přiveďte k varu, nalijte ji do misky s rozlámanou hořkou čokoládou a po chvíli rozmíchejte dohladka. Polevu ihned nalijte na dort, rozetřete ji po celém povrchu a nechte krátce zatuhnout.

7. Nakonec dort ozdobte připravenými bramborovými lupínky. A pokud ho nechystáte na později, nemusíte ho ani chladit. Nejlépe chutná při pokojové teplotě.

Video se připravuje ...
Autor: AK