Cheesecake podle finalistky MasterChefa Pavlíny Lubojatzky: Vyzkoušejte její pečenou i nepečenou verzi

4. května 2023 • 00:00

Mnozí cheesecake považují za nejdokonalejší moučník na světě. Je pravda, že kdo ho jednou ochutnal, bude se k němu vracet už pořád. Jeho chuť se totiž od klasických moučníků, na které jsme v našich krajích zvyklí, liší. Naučte se ho připravovat podle receptů zkušené food influencerky Pavlíny Lubojatzky, která má i spoustu cenných rad, aby byl výsledek dokonalý.

Jinou chuť dodává cheesecakeu právě sýr, podle kterého dostal tenhle dort, nebo chcete-li koláč, své jméno. Možná si říkáte, proč dávat do dortu sýr. Je to něco podobného, jako když do chilli con carne přidáte kousíček čokolády, do čokolády kousek chilli nebo když kuře potřete při grilování medem. Taková malá drobnost, která z původně „obyčejného“ jídla udělá něco extra.

Na korpus cheesecakeu můžete použít i domácí sušenky>>>

Video se připravuje ...

Cheesecake v základu (bez zdobení) tvoří dvě vrstvy: základ z rozdrobených sušenek a krém. A právě na ten je potřeba vybrat hutnější čerstvý sýr s extra mléčnou a svěží chutí, který zajistí větší lahodnost. Měl by být také tučnější, aby krém lépe držel. Zpravidla se používá sýr typu Philadelphia, někdy i ricotta, Pavlína Lubojatzky doporučuje smetanovou lučinu. Existují i verze s tvarohem, pak už ale cheesecake nebude chutnat tak, jak správně má. 

Pečený smetanový cheesecake

  • V tomto receptu je velmi důležité, aby všechny suroviny na krém měly stejnou pokojovou teplotu, jinak se krém srazí. Vytáhněte je proto alespoň 3 hodiny před přípravou z lednice, aby se stihly ohřát.
  • Na pečení použijte dortovou rozevírací formu, protože cheesecake je sice hutný, ale křehký, a nemůžete ho jednoduše vyklopit z formy jako obyčejný koláč.
  • Aby byl sušenkový korpus pevnější, je možné ho buď krátce zapéct v troubě (asi 10 minut při 175 °C na program horkovzduch) nebo ho, jako v tomto případě, nechat ztuhnout v mrazáku.
  • Cheesecake se peče ve vodní lázni, aby se propekl rovnoměrně a na povrchu nepraskal. Proto formu před naplněním důkladně obalte z vnější strany alobalem, aby dovnitř nepronikla voda. Krém může během pečení popraskat i kvůli tomu, že v něm jsou vzduchové bublinky. Proto ho šlehejte na nižší rychlost, a pokud se nějaké bublinky po naplnění do formy na povrchu objeví, propíchněte je špičkou nože a povrch uhlaďte.
  • Cheesecake pečte v troubě nastavené na spodní a horní ohřev. Ne na horkovzduch, při kterém se teplo rozvádí příliš rychle, kvůli čemuž by se krém mohl srazit.
  • Že je cheesecake upečený, poznáte podle toho, že je na povrchu po obvodu pevný a ve středu jemně pohyblivý, jakoby pudinkový. To je v pořádku, protože během chladnutí ještě ztuhne.

Pečený smetanový cheesecake Pečený smetanový cheesecake • Autor: Pavlína Lubojatzky a Lučina

Suroviny pro formu o průměru 19 cm:

Korpus:

  • 200 g máslových sušenek
  • 36 g másla

Krém:

  • 360 g čerstvého smetanového sýru
  • 2 vejce M
  • 45 g zakysané smetany (16 % tuku)
  • 30 g smetany ke šlehání (33 % tuku)
  • 30 g krystalového cukru (bílého)
  • 25 g moučkového cukru
  • 2 g hladké pšeničné mouky
  • špetka soli
  • zrníčka z 5cm vanilkového lusku

Na dokončení:

  • ovoce (množství a druh podle chuti)

Postup:

1. Dno kulaté rozevírací formy vyložíme papírem na pečení  a formu z vnější strany ještě důkladně obalíme alobalem, aby se do ní při pečení nedostala voda.

2. Máslové sušenky rozmixujeme v robotu najemno. Přidáme rozpuštěné máslo a několika pulzy promixujeme, dokud máslo neobalí všechny sušenky. Hmotu nasypeme do připravené formy, rovnoměrně ji rozprostřeme po celé ploše a po okrajích do výšky zhruba 2 cm a ještě upěchujeme skleničkou s rovným dnem. Formu opatrně zabalíme do potravinářské fólie a dáme na 30 minut do mrazáku.

3. Mezitím připravíme krém. Sýr prošleháme při střední rychlosti asi 3 minuty v robotu. V misce smícháme oba druhy cukru, mouku a sůl. Směs přisypeme k sýru a dále šleháme 2 minuty. Přidáme jedno vejce, vmícháme ho do krému, přidáme druhé vejce a opět promícháme, dokud není krém homogenní. Přidáme zakysanou smetanu, minutu promícháme, přilijeme smetanu ke šlehání a už jen při nízké rychlosti prošleháme. Nakonec přidáme vanilku a ještě minutu prošleháme.

4. Formu s korpusem vyndáme z mrazáku, nalijeme do ní vyšlehaný krém a povrch uhladíme. Troubu předehřejeme na 160 °C a do spodní třetiny umístíme rošt, položíme na něj hlubší plech (nebo větší pánev). Postavíme do něj naplněnou formu a na plech (pánev) nalijeme vařící vodu tak, aby sahala asi do třetiny výšky formy. Troubu ihned zavřeme a pečeme 25 minut. Pak teplotu snížíme na 135 °C a pečeme ještě dalších asi 15 minut.  

5. Upečený cheesecake necháme ve vypnuté troubě s otevřenými dvířky 15 minut odpočívat, pak ho opatrně vybalíme z alobalu a necháme na pracovní ploše chladnout asi hodinu a půl, dokud nebude mít pokojovou teplotu. Pak formu zakryjeme potravinářskou fólií a cheesecake necháme nejméně 8 hodin vychladit v lednici.

6. Vychlazený cheesecake ozdobíme podle chuti ovocem.

Vyzkoušejte i další recepty:

Mangový cheesecake

Cheesecake s limetkami

Jahodovomalinový cheesecake

Cheesecake s jahodami, bílou čokoládou a mákem

Nepečený pistáciový cheesecake

  • U nepečeného cheesecakeu odpadá práce s pečením ve vodní lázni. Můžete ho připravovat opět v rozevírací dortové formě, nebo ještě lépe v dortovém ráfku, který podložíte prkýnkem nebo rovným talířem vyloženým papírem na pečení. 
  • Je důležité nechat sušenkovou krustu nejdříve dobře vychladit, aby se sušenky nepromíchaly s krémem, až ho nalijete do formy. 
  • Při šlehání krému nespěchejte, nešlehejte na vysoký stupeň a hlídejte si, abyste šlehačku nepřešlehali a nezačala se srážet.  
  • Chcete-li mít spodní sušenkovou vrstvu křupavější, můžete ji místo vychlazení předpéct asi 10 minut v troubě při 175 °C, program horkovzduch. Krém na ni nalijte až ve chvíli, kdy krusta vychladne na pokojovou teplotu.
Nepečený pistáciový cheesecake Nepečený pistáciový cheesecake • Autor: Pavlína Lubojatzky a Lučina

Suroviny na ráfek o průměru 16 cm:

Krusta:

  • 200 g vícezrnných sušenek s vločkami a čokoládou
  • 40 g másla

Krém:

  • 120 g čerstvého smetanového sýru
  • 50 g pistáciového másla
  • 20 g krystalového cukru
  • 10 g moučkového cukru
  • zrníčka z 5cm vanilkového lusku
  • špetka soli
  • 120 g smetany ke šlehání

Na dozdobení:

  • loupané pistácie
  • kůra z 1/8 bio citronu
  • 10 g kvalitní bílé čokolády

Postup:

1. Na dostatečně velké prkénko položíme čtverec pečicího papíru a na ten položíme dortový ráfek. Sušenky rozmixujeme v robotu najemno. Přilijeme rozpuštěné máslo a krátce promixujeme. Směs přesypeme do připraveného ráfku, opatrně ji rovnoměrně rozprostřeme po celé ploše i po okrajích a ještě upěchujeme skleničkou s rovným dnem. Prkénko s ráfkem pak opatrně přeneseme do mrazáku a necháme 30 minut vychladit.

2. Sýr a pistáciové máslo ohřáté na pokojovou teplotu prošleháme 3 minuty při střední rychlosti, až vznikne příjemně nadýchaný krém. Přisypeme oba druhy cukru a prošleháme 2 minuty. Přidáme zrníčka z vanilkového lusku a špetku soli a prošleháme. Pomalu přiléváme vychlazenou smetanu ke šlehání a při střední rychlosti šleháme asi 3 minuty, dokud není krém pevný a šlehačka ještě není ušlehaná úplně dotuha.

3. Krém naplníme do ráfku čerstvě vytaženého z mrazáku, špachtlí uhladíme povrch, ráfek překryjeme potravinovou fólií a dáme nejméně na 8 hodin vychladit do lednice.

4. Vychlazený cheesecake položíme na hrnec obrácený dnem vzhůru a ráfek z vnější strany opálíme pistolí, aby šel sundat. Pokud nemáme pistoli, můžeme použít nahřátou utěrku nebo krém jednoduše od ráfku oddělit úzkým tenkým nožem. Cheesecake dozdobíme rozpuštěnou bílou čokoládou, povrch jemně postrouháme kůrou z omytého bio citronu a posypeme najemno nasekanými pistáciemi.

Vyzkoušejte i další recepty:

Jahodový cheesecake do skleničky

Nepečený borůvkový cheesecake

Video se připravuje ...
Autor: AK