Šneky z listového těsta 12x jinak: Není nic snazšího, když chcete pohostit rodinu nebo návštěvu
Každý z nás už někdy upekl nebo minimálně ochutnal šneky z listového těsta. Pizza šneky jsou naprostá klasika každé oslavy, ale do listového těsta se toho dá zabalit mnohem víc! Nechte se inspirovat dvanácti skvělými variantami na rychlou chuťovku.
Zazvoní zvonek a nečekaná návštěva je u dveří. Co s tím? Čaj a káva se uvaří během chvilky, ale čím hosty nakrmit? Zkuste naše slané šneky, které se hodí na večerní zobání k televizi, venkovní párty, do krabičky na výlet i jako rychlé pohoštění pro tu již zmiňovanou návštěvu.
Vyzkoušejte námi ověřený recept podle videa >>>
Nejrychlejší varianta na šneky je, když máte v záloze předvyválené listové těsto. To stačí rozbalit a při pokojové teplotě nechat asi 10 minut povolit. Poté ho potřete kečupem nebo předem připraveným základem:

Rajčatový základ
Suroviny:
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 cibule (nasekaná nadrobno)
- 2 stroužky česneku (nakrájené najemno)
- 400 g loupaných rajčat (můžete použít i rajčatový protlak)
- 1 lžička sušeného oregana
- 1 lžička sušené bazalky
- 1/2 lžičky soli
- 1/4 lžičky mletého pepře
Postup:
1. Rozpalte olivový olej v hrnci a osmahněte cibuli a česnek na středním plameni, dokud nejsou měkké a lehce zlatavé.
2. Přidejte loupaná rajčata, oregano, bazalku a sůl a pepř.
3. Vařte 10-15 minut, dokud omáčka neztuhne. Pokud je omáčka příliš hustá, můžete ji zředit trochou vody.
4. Nechte vychladnout a poté ji použijte jako základ na šneky.
Smetanový základ
Suroviny:
- 1 zakysaná smetana
- 1/2 šálku strouhaného sýru
- 1 utřený stroužek česneku
- 1 lžička sušeného oregana
- 1 lžička sušeného tymiánu
- sůl a pepř podle chuti
Postup:
1. V míse smíchejte zakysanou smetanu, strouhaný sýr, česnek, oregano, tymián, sůl a pepř. Míchejte, dokud se všechny ingredience dobře nespojí.
2. Tento základ poté namažte na listové těsto.

Jak pokračovat
Potřené těsto dále poklaďte libovolnou náplní, srolujte a nakrájejte na plátky - šneky. Ty přeneste na plech vyložený pečicím papírem, potřete navrchu rozšlehaným vejcem a pečte při 180 °C asi 15-20 minut, dokud nejsou zlatavě hnědé.

Náplně:
Slaninová:
- 50 g slaniny
- 1/2 cibule (může být i červená)
- 50 g strouhaného nebo plátkového sýra (skvělá je i niva, ale poté opatrně se solí)
- sůl a pepř podle chuti
Zeleninová:
- 50 g oliv
- 50 g papriky (červené nebo žluté) nakrájené na proužky nebo pokrájené na malé kostičky
- sůl a pepř podle chuti
Italská:
- 50 g rajčat
- 50 g mozzarelly
- několik lístků bazalky
- sůl a pepř podle chuti
Tuňáková:
- 50 g vařených fazolí (např. červené nebo bílé), pokud jsou fazole moc velké, rozmačkejte je vidličkou
- 50 g tuňáka v konzervě
- sůl a pepř podle chuti
Houbová:
- 200 g hub (např. žampionů)
- 1 vejce
- 1/2 cibule
- 50 g sýra (např. eidamu)
- sůl a pepř podle chuti
Na pánvi orestujte nakrájenou cibuli a houby, dokud nezměknou. V míse smíchejte vejce se sýrem a přidejte orestovanou směs hub a cibule. Osolte a opepřete podle chuti.
Ze sušených rajčat:
- 2-3 lžíce domácího nebo kupovaného pesta
- 50 g sušených rajčat
- sůl a pepř podle chuti
Toastová klasika:
- 100 g šunky
- 50 g strouhaného sýra (může být i plátkový)
- sůl a pepř podle chuti
Špenátová:
- 100 g čerstvého špenátu
- 50 g sýru feta
- sůl a pepř podle chuti
Italská luxusní:
- 2 rajčata
- 50 g nastrouhaného parmazánu
- čerstvá bazalka
- sůl a pepř podle chuti
Sladkoslaná:
- 100 g kozího sýra
- 2 lžíce medu
- hrst nasekaných vlašských ořechů
- sůl a pepř podle chuti
Lososová:
- 100 g lososa (může být i uzený)
- 50 g krémového sýra
- sůl a pepř podle chuti
- lze přidat i špenát
Ragú:
- 200 g mletého masa
- 1/2 červené papriky
- 1/2 cibule
- sůl a pepř podle chuti
Nakrájejte cibuli a papriky na menší kousky. Mleté maso osolte a opepřete podle chuti a smíchejte s nakrájenou cibulí a paprikou. Na rozválené těsto rozprostřete směs mletého masa a zarolujte.
U šneků vlastně nejde udělat v náplni chyba. Nebojte se experimentovat a smíchejte vše, na co máte chuť. Jen pamatujte, že méně je někdy více.