Smlsněte si na domácích laskonkách: S námi se vám jistě povedou

3. června 2021 • 00:15

Laskonky patří mezi nejoblíbenější české zákusky. Dříve nesměly společně s kremrolemi a rakvičkami chybět na žádné rodinné oslavě a dodnes jsou ve vitrínách cukráren sladkým pokušením, kterému lze těžko odolat. Jen si vzpomeňte na jemné křupnutí lehkého korpusu a na tu lahodnou náplň s kousky griliáše. To stojí za hřích, co říkáte?

Připravit si doma vyhlášené laskonky není vůbec těžké. Snad nejobtížnější na tom všem je rozhodnout se, jakou příchuť zvolit. Zda upéct pečivo sněhobílé kokosové, nebo jemné ořechové, jestli připravit tradičně krém žloutkový, griliášový, nebo dokonce čokoládový? Chuti se ale, stejně jako fantazii, meze nekladou, a tak si vždy můžete vykouzlit tu svou jedinečnou kombinaci.

Video se připravuje ...

Za vším stojí BEZÉ

Laskonky se připravují z bezé, tedy ze sněhové hmoty vyšlehané z bílků a cukru, jejíž název vzešel z francouzského slova baiser, česky bezé – pusa. Vychutnat si z ní ale můžeme i mnoho dalších neméně oblíbených dezertů, jako jsou bezé řezy, štafetky, dort Pavlova či pohár Eton Mess, jehož hlavní ingrediencí jsou právě sněhové pusinky. Pojďme si tedy připomenout několik základních pravidel, abychom dosáhli kýženého výsledku v podobě lahodných laskonek, které se samy rozplývají na jazyku.

Tipy k přípravě sněhové hmoty:

  • Při oddělování částí vajec je důležité, aby bílky zůstaly zcela bez příměsi žloutků, které jsou tučné a jakákoliv mastnota, např. i ulpělá na stěnách mísy, by zapříčinila, že nám půjdou bílky jen stěží vyšlehat.
  • Bílky si vždy připravte předem, šlehají se totiž lépe, když mají pokojovou teplotu.
  • Pro snadnější vyšlehání bílkového sněhu můžeme přidat trochu citronové šťávy nebo špetku soli.
  • Je důležité připravit opravdu pevný sníh, avšak pozor, bílky je možné i přešlehat, sníh poté nedrží na stěnách mísy a klouže dolů. Těsto při dalším zpracování zřídne a korpusy jsou pak málo nadýchané.
  • Přidávání cukru k bílkům se liší od šlehání na horké vodní lázni a mimo ni. Pokud šleháme mimo vodní lázeň, šleháme nejprve samostatně bílky do řídké pěny a až poté přidáváme cukr. Připravujeme-li sníh na páře, k bílkům přidáváme půlku cukru ihned na začátku a zbytek, až vznikne lehká pěna.
  • Bílkovou hmotu nastříkáme na plechy všechnu. Pokud bychom ji nechali stát delší dobu v míse, tak by zřídla.
  • Upečené korpusy z trouby nevyndaváme. Troubu vypneme a laskonky v ní necháme vychladnout a dosušit.

Video se připravuje ...

Oříškové laskonky

Ingredience na 30 kousků:

Hmota:

  • 6 bílků (cca 150 g)
  • 300 g krupicového cukru
  • 200 g moučkového cukru
  • 90 g mletých oříšků (např. lískové)

Krém:

  • 300 ml polotučného mléka
  • 80 g krupicového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 sáček kakaového pudinkového prášku
  • 100 g hořké čokolády
  • 250 g másla
  • 2 lžíce tmavého rumu

Postup:

1. V horké vodní lázni šlehejte bílky s polovinou krupicového cukru asi 6 minut. Poté odstavte, vsypte zbylý krupicový cukr a vyšlehejte tuhý sníh. Nakonec zapracujte prosátý moučkový cukr a ořechy.

2. Pomocí cukrářského sáčku s hladkou trubičkou nastříkejte na plechy s pečicím papírem oválky. (Výška hmoty by měla být cca 5 mm.) Pečte v troubě předehřáté na 120 °C asi 50 minut. Korpusy nechte vychladnout v troubě.

3. Z mléka, obou druhů cukru a pudinkového prášku uvařte hustý krém. Za stálého míchání ho nechte vychladnout. Poté prošlehejte šlehačem. Do krému vmíchejte rozpuštěnou čokoládu a zašlehejte změklé máslo. Nakonec vmíchejte rum.

4. Na polovinu laskonek nastříkejte připravený krém, přiklopte jej zbylými korpusy a uložte na 60 minut do chladničky. 

Autor: VDŠ