Jedlé květy povznesou každý pokrm, nechte se okouzlit naší galerií

20. května 2021 • 00:00

Jedlé květy hlásí velký boom a v gastronomii se uplatňují čím dál tím častěji. Můžete je přidat do salátů, zdobit s nimi dorty, ale také maso či rybu. Dodají jídlu na vzhledu i neobvyklé a zajímavé chuti. Báječně se hodí jako přísada do drinků, oslnit můžete například zamrazením květů do tvořítka na led a vytvořit tak kostky plné romantiky. 

Nezapomeňte, že jíst květy zakoupené v květinářství není dobrý nápad, tyto květiny bývají často chemicky ošetřené. Volte spíše dary vaší zahrádky nebo květy přímo určené ke konzumaci. Také se můžete vydat do přírody, kde máte jistotu čistého prostředí. Nikdy však nesbírejte rostliny, které sami neznáte a u kterých nemáte ověřenou bezpečnost pro vaše zdraví. Vyhnete se tak nepříjemným alergickým reakcím nebo záměně za jinou nedobrou a možná i nebezpečnou rostlinu.

Nevíte, jaké druhy zvolit? Tyto jedlé květy zaručeně všichni znáte!

Macešky a fialky

Květy macešek a fialek vypadají naprosto dokonale na jakémkoliv pokrmu. Dozdobíte s nimi dort, koláč, ale i maso, krémové polévky nebo ryby. Jsou specifické svou příchutí máty a hroznů.

Sedmikrásky

Drobné a bílé květy se žlutým středem chutnají tak trochu oříškově a jemně ozdobí jakýkoliv dort i koláč. Skvěle se budou vyjímat také na chlebu s pomazánkou.

Levandule

Krom toho, že levandule je sladká, tak také úžasně voní. Její aroma všem sladkým a slaným pokrmům dodá úplně jiný rozměr. Zkuste ji přidat do zmrzliny nebo třeba tvarohového koláče.  

Růže

Královna květin nemusí dělat parádu jen ve váze na stole. Okvětní lístky růží poslouží jako přísada do drinků, marmelád či letních sorbetů pro svou jemnou ovocnou chuť.  

Černý bez

Z bezu se dá čarovat! Dnes se ale podíváme na méně známý recept, než je sirup, šťáva nebo marmeláda.

Tím to nekončí

Mezi další jedlé květy patří také chrpa typická svou modrofialovou barvou nebo měsíček, který můžete využít ke zpestření rýže nebo omelet či dalších slaných pokrmů.  

Jak květinovou ozdobu uchovávat?

Nasbírané květy dejte ideálně v krabičce do lednice. Takto uchovaná vám květinová ozdoba vydrží až několik dní, jestli ji do té doby nevyužijete například jen tak pro radost na chleba s máslem. Věříme, že jedlé květy se u vás v lednici ani neohřejí a budete sbírat další.

Autor: DF