Jedlé květy povznesou každý pokrm. Nechte se okouzlit naší galerií
Jedlé květy hlásí velký boom a v gastronomii se uplatňují čím dál tím častěji. Můžete je přidat do salátů, zdobit s nimi dorty, ale také maso či rybu. Dodají jídlu na vzhledu i neobvyklé a zajímavé chuti. A zmrazené v ledových kostkách se báječně hodí jako přísada do drinků.
Nezapomeňte, že jíst květy zakoupené v květinářství není dobrý nápad. Často bývají chemicky ošetřené. Volte spíše dary vaší zahrádky nebo květy přímo určené ke konzumaci. Také se můžete vydat do přírody, kde máte jistotu čistého prostředí. Nikdy však nesbírejte rostliny, které sami neznáte a u kterých nemáte ověřenou bezpečnost pro vaše zdraví. Vyhnete se tak nepříjemným alergickým reakcím nebo záměně za jinou nedobrou a možná i nebezpečnou rostlinu.
Jedlými květy můžete ozdobit i bábovku. Upečte si třeba tuto hrníčkovou:
Zdroj: Videohub/Recepty.cz
Nevíte, jaké květy zvolit? Tyto jedlé druhy jsou nejoblíbenější a nejdostupnější:
Macešky a fialky
Květy macešek a fialek vypadají naprosto dokonale na jakémkoliv pokrmu. Dozdobíte s nimi dort, koláč, ale i maso, krémové polévky nebo ryby. Jsou specifické svou příchutí máty a hroznů.
Sedmikrásky
Drobné a bílé květy se žlutým středem chutnají tak trochu oříškově a jemně ozdobí jakýkoliv dort i koláč. Skvěle se budou vyjímat také na chlebu s pomazánkou.
Levandule
Krom toho, že levandule je sladká, tak také úžasně voní. Její aroma všem sladkým a slaným pokrmům dodá úplně jiný rozměr. Zkuste ji přidat do zmrzliny nebo třeba tvarohového koláče.
Růže
Královna květin nemusí dělat parádu jen ve váze na stole. Okvětní lístky růží poslouží jako přísada do drinků, marmelád či letních sorbetů pro svou jemnou ovocnou chuť.
Černý bez
Něžnými květy černého bezu můžete zdobit nejrůznější moučníky a krásně vypadají i zamražené v ledových kostkách, buď samotné nebo v kombinaci s dalšími jedlými květy.
Lichořeřišnice
Její květy v barvách od krémově bílé, přes žlutou a oranžovou až po jasně červenou jsou velmi populární. Protože mají poměrně výraznou řeřichovou chuť, hodí se spíše na ozdobu slaných jídel, jako jsou zeleninové saláty nebo obložené chleby.
Tím to nekončí
Mezi další jedlé květy patří také chrpa typická svou modrofialovou barvou nebo měsíček, který můžete využít ke zpestření rýže nebo omelet či dalších slaných pokrmů.
Jak květinovou ozdobu uchovávat?
Nasbírané květy dejte ideálně v krabičce do lednice. Takto uchovaná vám květinová ozdoba vydrží až několik dní, jestli ji do té doby nevyužijete například jen tak pro radost na chleba s máslem. Věříme, že jedlé květy se u vás v lednici ani neohřejí a budete sbírat další.
Zdroj: Recepty.cz, F.O.O.D.