Škvarky v hlavní roli! Vyzkoušejte výtečné škvarkové pracny, placky i pomazánku

21. listopadu 2023 • 00:15

Křupavé a dozlatova vyškvařené vepřové škvarky jsou výtečné jen samotné s čerstvým krajícem chleba. Díky své jedinečné chuti ale dokážou přeměnit zdánlivě obyčejný recept v opravdovou delikatesu. Jsou ideální ingrediencí vhodnou na přípravu nejen mnoha druhů pokrmů a pečiva, ale dokonce i vánočního cukroví. Nechte se inspirovat našimi recepty, jistě si pochutnáte!  

Vepřové škvarky jsou nedílnou součástí staročeské kuchyně. Vznikají jako vedlejší produkt při škvaření čerstvého sádla, dříve se tak škvařilo vždy při zabijačkách. Dnes si ale můžete připravit voňavé domácí škvarečky i bez pašíka v chlívku. Čerstvé vepřové hřbetní sádlo seženete v řeznictví a škvarky si tak můžete vyškvařit, kdykoli vás na ně přepadne chuť. Příprava domácího sádla a škvarečků není nikterak složitá. Postačí vám jen čerstvé sádlo, hrnec, vařečka a trocha trpělivosti. Na sádlo se totiž nesmí spěchat. Jen tak se vám odmění svojí jedinečnou chutí a škvarečky budou krásně zlatavé a křupavé. Vyzkoušet ale můžete také škvarky z domácí pekárny.

Ze škvarků se dá udělat výborná pomazánka>>

Video se připravuje ...

Škvarky k obědu

Ze škvarků se dá připravit mnoho výtečných pokrmů. Chuťově k nim nejvíce ladí prosté suroviny, jako je například kysané zelí, cibulka a brambory. Pokud tak patří mezi vaše oblíbené ingredience, pak vám jistě přijdou k chuti zapečené brambory se škvarky a kysaným zelím. Jestliže se rádi inspirujete neotřelými recepty, rozhodně vyzkoušejte lína s bílým zelím a křupavými škvarečky. Milovníky staročeských receptů zase můžete pohostit cmundou se škvarky nebo plněnými bramborovými knedlíky.    

Na setkání s přáteli můžete upéct škvarkové tyčinky Na setkání s přáteli můžete upéct škvarkové tyčinky • Autor: F.O.O.D.

Škvarkové pečivo a pomazánky

Škvarky se velmi často přidávají do slaného pečiva, které krásně provoní a propůjčí mu úžasnou chuť a vláčnost. Naprostou klasikou, jíž podlehly celé generace gurmánů, jsou škvarkové placky, které je možné díky jejich velké oblibě upéct podle osvědčených receptů hned na několik způsobů. Vyzkoušejte škvarkové placky se zakysanou smetanou, škvarkové placky s jogurtem nebo škvarkové placky pečené v kuse. Podávat je můžete ještě teplé jako přílohu např. k polévkám nebo studené ke svačině. 

Stoprocentní úspěch budou mít na vašem stole jistě také babiččiny škvarkové šneky, které zmizí z talířů mrknutím oka. Na setkání s přáteli nebo jen tak na chuť k televizi můžete podle receptu časopisu F.O.O.D. upéct pro změnu zase škvarkové tyčinky.  

Chleba se sádlem a hořčicí je klasika. Pokud ale máte rádi pomazánky, rozhodně si nenechte ujít jejich škvarkové obdoby. Po takové škvarkové pomazánce s tvarůžky se totiž budete oblizovat až za ušima. Kdo však zrajícím sýrům zrovna dvakrát neholduje, pro ty máme recept na škvarkovou nátěrku jen s vejci, cibulí a nakládanými okurčičkami.       

Pracny se škvarky

Vánoční cukroví se peče snad v každé domácnosti a pracny patří společně s oblíbeným lineckým, išelským a vanilkovými rohlíčky k tradičním kouskům, které zkrátka nesmí chybět. Křehké formičkové cukroví se ale většinou doporučuje upéct již o prvním adventu, aby se dobře proleželo. Čas medvědích tlapek se tak neodvratně blíží a s ním hledání i toho nejlepšího receptu ze všech. Těsto musí být jemné, křehké a dobře se vyklápět. A přesně takové jsou pracny se škvarky, které pekly již naše prababičky. Připravit je můžete s ořechy a hřebíčkem, nebo je provonět jen vanilkovým cukrem jako v našem receptu na křehké škvarkové pracny, který se opravdu osvědčil.     

Autor: red