Sladké bezové časy: Využijte sezony bezových květů a ochutnejte z nich ty nejlepší dezerty
Bezové květy jsou snad všude okolo vás a vy už nevíte, jak je zužitkovat? Jestli z nich už máte sirupu až po okraj spíže, rozpalte troubu nebo olej v hrnci a připravte z bezových květů ty nejlepší sladké moučníky.
Nádherné a aromatické květy pocházejí z černého bezu (Sambucus nigra), stromu nebo keře, který je rozšířený v Evropě, Severní Americe a některých částech Asie. Květy bezu jsou oblíbené pro lahodné aroma. Mají jemnou sladkou vůni s náznaky medu a lehce kořeněného charakteru. Jsou mnohostranně využitelné v kuchyni a léčitelství. Mohou být sušeny a používány jako přísada do čajů, sirupů, džemů, koláčů, palačinek, pudinků a dalších sladkých pokrmů. Často se také využívají k přípravě osvěžujících nápojů, jako je domácí limonáda s bezovým sirupem.
Bezové květy ve sladkém těstíčku
Suroviny:
- 20-25 květů bezu
- 1 šálek hladké mouky
- 1 šálek strouhanky z perníku nebo piškotů
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1 šálek mléka
- 1 vejce
- 2 lžíce cukru
- olej na smažení
- moučkový cukr na posypání
Postup:
1. Květy bezu důkladně propláchněte studenou vodou a nechte je oschnout.
2. Ve velké míse smíchejte mouku, strouhanku a prášek do pečiva.
3. Přidejte mléko, vejce a cukr a dobře promíchejte, dokud nevznikne hladké těsto.
4. Do hrnce nebo hluboké pánve nalijte dostatečné množství oleje a zahřejte ho.
5. Každý květ bezu namáčejte do těsta tak, aby byl květ celý pokrytý, a přebytečné těsto nechte okapat.
6. Květy vložte do horkého oleje a smažte je dozlatova. Trvá to přibližně 2-3 minuty.
7. Po osmažení vyjměte květy z oleje a nechte je okapat na papírovém ubrousku.
8. Smažené květy bezu můžete před servírováním posypat moučkovým cukrem.
Bábovka z nakládaných bezových květů
Suroviny:
Na bábovku:
- 2,5 šálku hladké mouky
- 2,5 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky soli
- 1,25 šálku cukru
- 1/2 šálku měkkého másla
- 4 vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1/2 šálku mléka
- 1,5 šálku bezových květů (nasekaných na menší kousky)
Na cukrovou polevu:
- 1 šálek moučkového cukru
- 2-3 lžíce citronové šťávy
Postup:
1. Předehřejte troubu na 180 °C, bábovkovou formu vymažte máslem a vysypte trochou mouky.
2. Ve velké misce smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl.
3. Ve druhé misce utřete máslo s cukrem do pěny.
4. Postupně přidávejte vejce, jedno po druhém, a dobře je zašlehejte.
5. Vlijte vanilkový extrakt a opatrně zamíchejte. Jemně spojte sypkou a tekutou směs a promíchejte.
6. Nakonec opatrně zapracujte bezové květy.
7. Těsto nalijte do připravené formy a uhlaďte jej.
8. Bábovku pečte asi 50-60 minut dozlatova.
9. Po upečení vyndejte bábovku z trouby a nechte ji chvíli vychladnout ve formě.
10. Mezitím připravte cukrovou polevu. V mělké misce smíchejte moučkový cukr s citronovou šťávou a dobře promíchejte, dokud nevznikne hladká poleva.
11. Bábovku opatrně vyklepněte z formy. Pomocí špejle nebo nože udělejte malé dírky po celé bábovce a polevou ji polejte. Nechte ztuhnout.
Bezový chlebíček
Suroviny:
- 1,5 šálku hladké mouky
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 šálku cukru
- 1/4 šálku rozpuštěného másla
- 1/2 šálku mléka
- 1 vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1/2 šálku propláchnutých a osušených bezových květů
Postup:
1. Předehřejte troubu na 180 °C. Formu na biskupský chlebíček vymažte máslem a vysypte hrubou moukou nebo kokosem.
2. Ve velké misce smíchejte mouku, sůl, jedlou sodu a prášek do pečiva.
3. V další misce smíchejte cukr, rozpuštěné máslo, mléko, vejce a vanilkový extrakt. Vše dobře promíchejte.
4. Obě směsi spojte a promíchejte, dokud nevznikne hladké těsto.
5. Přidejte bezové květy otrhané ze stonků a jemně je zapracujte.
6. Těsto nalijte do formy a pečte asi 40 minut dozlatova.
7. Po upečení vyndejte chlebíček z trouby a nechte ho chvíli vychladnout na mřížce. Před servírováním můžete chlebíček polít cukrovou polevou.
Bezové muffinky
Suroviny:
- 2 šálky hladké mouky
- 1,5 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1/4 lžičky soli
- 1/2 šálku měkkého másla
- 1 šálek cukru
- 2 vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1/2 šálku mléka
- 1 šálek dobře propláchnutých a osušených čerstvých bezových květů
Postup:
1. Předehřejte troubu na 180 °C a připravte formu na muffiny, vymažte ji a vysypte trochou mouky.
2. Ve velké míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl.
3. Ve druhé míse utřete máslo s cukrem do světlé a nadýchané konzistence.
4. Přidejte vejce a vanilkový extrakt a dobře promíchejte.
5. Postupně přidávejte směs suchých ingrediencí střídavě s mlékem a umíchejte hladké těsto.
6. Nakonec přidejte bezové květy otrhané ze stonků a jemně je do těsta zamíchejte.
7. Těsto rozdělte do připravené formy.
8. Muffiny pečte v předehřáté troubě asi 20-25 minut, vyzkoušíte špejlí, zda jsou hotové. Vychladlé muffinky ozdobte citronovou polevou.
Polevu zkuste podle našeho snadného videoreceptu >>>