Sladké bezové časy: Využijte sezony bezových květů a ochutnejte z nich ty nejlepší dezerty

11. června 2023 • 00:00

Bezové květy jsou snad všude okolo vás a vy už nevíte, jak je zužitkovat? Jestli z nich už máte sirupu až po okraj spíže, rozpalte troubu nebo olej v hrnci a připravte z bezových květů ty nejlepší sladké moučníky. 

Nádherné a aromatické květy pocházejí z černého bezu (Sambucus nigra), stromu nebo keře, který je rozšířený v Evropě, Severní Americe a některých částech Asie. Květy bezu jsou oblíbené pro lahodné aroma. Mají jemnou sladkou vůni s náznaky medu a lehce kořeněného charakteru. Jsou mnohostranně využitelné v kuchyni a léčitelství. Mohou být sušeny a používány jako přísada do čajů, sirupů, džemů, koláčů, palačinek, pudinků a dalších sladkých pokrmů. Často se také využívají k přípravě osvěžujících nápojů, jako je domácí limonáda s bezovým sirupem.

Bezové květy ve sladkém těstíčku

Bezové květy ve sladkém těstíčku Bezové květy ve sladkém těstíčku • Autor: iStock.com

Suroviny:

  • 20-25 květů bezu
  • 1 šálek hladké mouky
  • 1 šálek strouhanky z perníku nebo piškotů
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 šálek mléka
  • 1 vejce
  • 2 lžíce cukru
  • olej na smažení
  • moučkový cukr na posypání

Postup:

1. Květy bezu důkladně propláchněte studenou vodou a nechte je oschnout.

2. Ve velké míse smíchejte mouku, strouhanku a prášek do pečiva.

3. Přidejte mléko, vejce a cukr a dobře promíchejte, dokud nevznikne hladké těsto.

4. Do hrnce nebo hluboké pánve nalijte dostatečné množství oleje a zahřejte ho. 

5. Každý květ bezu namáčejte do těsta tak, aby byl květ celý pokrytý, a přebytečné těsto nechte okapat.

Smažte ve vyšší vrstvě oleje Smažte ve vyšší vrstvě oleje • Autor: iStock.com

6. Květy vložte do horkého oleje a smažte je dozlatova. Trvá to přibližně 2-3 minuty.

7. Po osmažení vyjměte květy z oleje a nechte je okapat na papírovém ubrousku.

Květy nechte okapat na papírovém ubrousku Květy nechte okapat na papírovém ubrousku • Autor: iStock.com

8. Smažené květy bezu můžete před servírováním posypat moučkovým cukrem.

Bábovka z nakládaných bezových květů

Bábovka z nakládaných bezových květů Bábovka z nakládaných bezových květů • Autor: iStock.com

Suroviny:

Na bábovku:

  • 2,5 šálku hladké mouky
  • 2,5 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky soli
  • 1,25 šálku cukru
  • 1/2 šálku měkkého másla
  • 4 vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1/2 šálku mléka
  • 1,5 šálku bezových květů (nasekaných na menší kousky)

Na cukrovou polevu:

  • 1 šálek moučkového cukru
  • 2-3 lžíce citronové šťávy

Postup:

1. Předehřejte troubu na 180 °C, bábovkovou formu vymažte máslem a vysypte trochou mouky.

2. Ve velké misce smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl.

3. Ve druhé misce utřete máslo s cukrem do pěny.

4. Postupně přidávejte vejce, jedno po druhém, a dobře je zašlehejte.

5. Vlijte vanilkový extrakt a opatrně zamíchejte. Jemně spojte sypkou a tekutou směs a promíchejte.

6. Nakonec opatrně zapracujte bezové květy.

7. Těsto nalijte do připravené formy a uhlaďte jej.

8. Bábovku pečte asi 50-60 minut dozlatova.

9. Po upečení vyndejte bábovku z trouby a nechte ji chvíli vychladnout ve formě.

10. Mezitím připravte cukrovou polevu. V mělké misce smíchejte moučkový cukr s citronovou šťávou a dobře promíchejte, dokud nevznikne hladká poleva.

11. Bábovku opatrně vyklepněte z formy. Pomocí špejle nebo nože udělejte malé dírky po celé bábovce a polevou ji polejte. Nechte ztuhnout.

Bezový chlebíček

Bezový chlebíček Bezový chlebíček • Autor: iStock.com

Suroviny:

  • 1,5 šálku hladké mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 šálku cukru
  • 1/4 šálku rozpuštěného másla
  • 1/2 šálku mléka
  • 1 vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1/2 šálku propláchnutých a osušených bezových květů

Postup:

1. Předehřejte troubu na 180 °C. Formu na biskupský chlebíček vymažte máslem a vysypte hrubou moukou nebo kokosem.

2. Ve velké misce smíchejte mouku, sůl, jedlou sodu a prášek do pečiva.

3. V další misce smíchejte cukr, rozpuštěné máslo, mléko, vejce a vanilkový extrakt. Vše dobře promíchejte.

4. Obě směsi spojte a promíchejte, dokud nevznikne hladké těsto.

5. Přidejte bezové květy otrhané ze stonků a jemně je zapracujte.

6. Těsto nalijte do formy a pečte asi 40 minut dozlatova.

7. Po upečení vyndejte chlebíček z trouby a nechte ho chvíli vychladnout na mřížce. Před servírováním můžete chlebíček polít cukrovou polevou.

Bezové muffinky

Bezové muffinky Bezové muffinky • Autor: iStock.com

Suroviny:

  • 2 šálky hladké mouky
  • 1,5 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/2 šálku měkkého másla
  • 1 šálek cukru
  • 2 vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1/2 šálku mléka
  • 1 šálek dobře propláchnutých a osušených čerstvých bezových květů

Postup:

1. Předehřejte troubu na 180 °C a připravte formu na muffiny, vymažte ji a vysypte trochou mouky.

2. Ve velké míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl.

3. Ve druhé míse utřete máslo s cukrem do světlé a nadýchané konzistence.

4. Přidejte vejce a vanilkový extrakt a dobře promíchejte.

5. Postupně přidávejte směs suchých ingrediencí střídavě s mlékem a umíchejte hladké těsto. 

6. Nakonec přidejte bezové květy otrhané ze stonků a jemně je do těsta zamíchejte.

7. Těsto rozdělte do připravené formy.

8. Muffiny pečte v předehřáté troubě asi 20-25 minut, vyzkoušíte špejlí, zda jsou hotové. Vychladlé muffinky ozdobte citronovou polevou.

Polevu zkuste podle našeho snadného videoreceptu >>>

Video se připravuje ...

Autor: TR