Superpotravina týdne: Květy černého bezu. 4 dobré důvody, proč si je jít hned natrhat, plus recepty

29. května 2024 • 04:40

Černý bez je rostlina, která se již po staletí používá v lidovém léčitelství, a jeho květy lze díky mnoha zdravotním přínosům považovat za superpotravinu, kterou si navíc můžete natrhat zadarmo. S jakými neduhy vám mohou bezové květy pomoci a jak se dají chutně využít v kuchyni?  

Ne nadarmo se říká: „Před heřmánkem smekni, před bezem klekni.“ Naši předkové připisovali květům i plodům černého bezu velkou sílu a dodnes je to v našich krajích jedna z nejpoužívanějších léčivek. Někdy se dokonce o černém bezu píše jako o zázračné rostlině, a není divu. Dříve se prý černým bezem léčilo skoro vše. Jeho květy jsou plné vitaminu C a také flavonoidů, což jsou silné antioxidanty.

Z bezových květů si můžete právě teď udělat skvělý sirup>>>

A proč byste neměli čas bezových květů propásnout, ale jít si je natrhat? 

Posílí vaši imunitu

Květy černého bezu jsou bohaté na vitamin C, který je klíčový pro posílení imunitního systému. Obsahují také flavonoidy, které zvyšují vstřebatelnost vitaminu C a mají antioxidační vlastnosti, takže pomáhají chránit buňky před poškozením volnými radikály. 

Léčí rýmu i kašel

Květy černého bezu mají také protizánětlivé a antivirové vlastnosti, které jsou zvláště užitečné při léčbě respiračních onemocnění. Čaj z květů černého bezu může pomoci zmírnit příznaky nachlazení, kašle a zánětů dutin. Také pomáhá uvolňovat a vykašlávat hleny, čímž usnadňuje dýchání. Účinné je nejen popíjení čaje, ale také inhalace páry z květů černého bezu. 

Pomůžou s detoxikací

Květy černého bezu mají diuretické vlastnosti, což znamená, že podporují tvorbu a vylučování moči. To je důležité pro detoxikaci organismu, protože pomáhají vyplavovat škodlivé toxiny a přebytečné soli z těla. Detoxikace může přispět k lepší funkci jater a ledvin, jež jsou hlavními orgány zodpovědnými za čištění krve. Pravidelná konzumace čaje z květů černého bezu může také podpořit trávení a zmírnit nadýmání. Celkově tak květy černého bezu přispívají k lepšímu fungování celého těla a pocitu vitality.

Zlepší vaši pleť

Květy černého bezu obsahují množství antioxidantů, které, jak již bylo zmíněno, pomáhají bojovat proti volným radikálům. Právě ty způsobují stárnutí kůže a vznik vrásek. Protizánětlivé vlastnosti květů černého bezu zase mohou pomoci zmírnit zarudnutí a otoky způsobené akné nebo jinými kožními problémy. Z čaje připraveného z květů černého bezu si můžete udělat obklady, které podrážděnou pleť zklidní a urychlí její hojení. A nejen to. Podpoří i hydrataci kůže a zlepší její pružnost. 

Nejlepší jsou v květnu a červnu

Bezové květy je nejlepší sbírat v květnu nebo červnu, narazit na ně ale můžete i později během léta. Vypravte se na ně nejlépe s proutěným košíkem a nůžkami, za suchého a slunného dne, kdy jsou květy plné voňavého pylu. Právě ten dodává sirupu a dalším delikatesám z květů připraveným krásnou vůni. Proto je také dobré květy moc neoplachovat, abyste z nich pyl zbytečně nesmyli. Když je necháte hodinu rozložené na utěrce, broučci z nich sami vylezou. Než je použijete, měli byste z nich odstřihnout silnější mezistonky, které mají hořkou chuť.

Z bezových květů odstřihněte silnější mezistonky, jinak by byl sirup nahořklý. Z bezových květů odstřihněte silnější mezistonky, jinak by byl sirup nahořklý. • Autor: iStock

Bezové květy 3x jinak

Z voňavých květů černého bezu se připravuje především výborný sirup, který je základem mnoha letních alko i nealko drinků a přidává se do čaje. Lze z nich také udělat džem, využít je do sladkých moučníků nebo si je dát jako kosmatice, tedy obalené v těstíčku a usmažené dozlatova. 

Osvěžující bezová limonáda

Bezová limonáda Bezová limonáda • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 4 l vody
  • 500 g cukru (může být i třtinový)
  • 15 bezových květů
  • 2 bio citrony
  • 1/2 lžičky sušeného droždí
  • citron nebo pomeranč na ozdobení

Postup:

1. Vodu svařte s cukrem a nechte trochu zchladnout. Přidejte omyté citrony nakrájené na kolečka a nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Pak přidejte bezové květy a sušené droždí, dobře promíchejte, zakryjte čistou utěrkou, zajistěte gumičkou a nechte stát na teplém místě (ne na přímém stlunci) 1–2 dny.

2. Limonádu slijte přes cedník vyložený plátýnkem a podávejte ji dobře vychlazenou, ozdobenou plátky citronu nebo pomeranče.  

Citronová bábovka s bezovou polevou

Citronová bábovka s bezovou polevou Citronová bábovka s bezovou polevou • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 250 g hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 4 vejce
  • 150 g cukru
  • 80 g rozpuštěného másla
  • 100 ml mléka
  • 100 ml bílého jogurtu
  • šťávu a nastrouhanou kůru ze 2 citronů
  • špetku soli
  • máslo na vysypání a hrubou mouku na vysypání formy
  • bezové květy na ozdobení

Na polevu:

  • 200 g moučkového cukru
  • 2–3 lžíce bezového sirupu
  • trochu citronové šťávy (podle potřeby)

Postup:

1. V míse smíchejte mouku s práškem do pečiva a špetkou soli. V jiné míse vyšlehejte vejce s cukrem do světlé pěny. Postupně přidávejte rozpuštěné máslo, mléko, bílý jogurt, citronovou šťávu a kůru. Dobře promíchejte a pak po částech přimíchejte moučnou směs.

2. Těsto nalijte do vymazané a vysypané bábovkové formy, dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte přibližně 45–50 minut, nebo dokud nebude bábovka zlatavá a špejle zapíchnutá do středu nezůstane po vytažení čistá. Bábovku nechte chladnout ve formě asi 10 minut, pak ji vyklopte na mřížku a nechte úplně vychladnout.

3. Mezitím připravte polevu. V míse smíchejte moučkový cukr s bezovým sirupem a míchejte vařečkou, dokud nevznikne hladká bílá poleva. Pokud je moc hustá, přidejte pár kapek citronové šťávy.

4. Hotovou polevu nalijte na vychladlou bábovku a dozdobte ji čerstvými bezovými květy.

Džem z bezových květů

Bezový džem Bezový džem • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 30 velkých bezových květů
  • 2,5 l vody
  • 2 bio citrony
  • 2,5 kg krupicového cukru
  • 3 balení želírovacího přípravku

Postup:

1. Bezové květy dejte do hrnce, zalijte je vodou, přidejte kůru z obou omytých citronů (jen žlutou část) a vymačkanou citronovou šťávu. Vše přiveďte k varu a vařte asi 15 minut pod pokličkou. Odstavte z ohně a nechte zakryté louhovat do druhého dne.

2. Výluh z bezinek přeceďte přes cedník vyložený plátýnkem a bezinky ještě dobře vymačkejte. Výluh přelijte do čistého hrnce, přidejte cukr smíchaný s želírovacím přípravkem a povařte podle návodu na obalu želírovacího přípravku.

3. Horký džem nalijte do čistých skleniček, dobře je uzavřete a otočte na pár minut dnem vzhůru. Pak je otočte zpět a nechte vychladnout. 

A takto se dělají z bezových květů kosmatice>>>

Autor: Anna Kopečková