Bezový sirup, džem i smaženky: 5 receptů z bezu, které znaly už naše babičky

27. května 2022 • 12:00

Začátek léta je provoněný bezovými květy, které na nás číhají na každém rohu. Využití v kuchyni je opravdu široké, od domácích sirupů až po džemy, které si můžete dopřávat po celý rok. Vezměte proto košík a vydejte se na procházku do přírody!

Bezinkový sirup

Sladký sirup z bezových květů má návykovou chuť a bude se vám hodit ve větším množství. Snadno z něj připravíte limonádu, ale schovat si ho můžete i na dlouhé letní večery s dekou kolem ramen a čajem ochuceným bezovým sirupem. Funguje též jako lék při nachlazení i jako základ přípravy vepřových kotlet na třešních. V poslední době se také vsází na dezerty s bezovým sirupem. Zkuste například svěží bezový dort s citronem, jaký měli na svatbě princ Harry a Meghan Markle.

Bezinkový likér

V lahodném likéru z bezinek se pojí skvělá chuť voňavého bezu, kávy a rumu. Likér se nechá projít varem a je hotový za pár minut. Rum jeho chuť zvýrazní a zároveň funguje jako konzervant. 

Kosmatice neboli smažené bezové květy

Tento výraz se používá i pro samotné květy bezu černého, ale nejvíce se ujal jako označení pro jeho smaženou verzi. Nejčastěji se s ním setkáte v kuchařkách, kde se řadí mezi nejlevnější jídla. Květy se namáčí v těstíčku a smaží buď na másle, nebo v oleji. Výsledkem jsou takzvané smaženky z bezových květů, které rozhodně stojí za vyzkoušení už jen proto, jak efektně na talíři vypadají. Pokud základní recept znáte, zkuste vymazlenou verzi kosmatice na slano v pivním těstíčku s parmazánem.

Bezinkové víno

Už jste zkoušeli domácí kvašené víno? Sezóna černého bezu k jeho přípravě přímo vybízí. Víno z bezinek vyžaduje trochu trpělivosti, ale voňavý výsledek opravdu stojí za to!

Bezinkový džem s jablky

Letní sezóna je jako stvořená pro zavařování domácích džemů a sirupů. Na výrobu bezinkového sirupu s jablky nebo hruškami bezové kuličky promíchejte se strouhanými jablky (použít můžete i hrušky ze zahrady) a cukrem a svařte do požadované konzistence. Jablka a hrušky mají v dužině dostatek pektinu, aby džem přirozeně zahustily. Na závěr dochuťte skořicí, hnědým rumem nebo citronovou šťávou.

Chcete zkusit limetkový koláč s bezinkovou šťávou nebo šampaňské z bezových květů? Recepty naleznete ZDE >>>

Autor: Redakce