Kopr dozrává! Vychutnejte si ho v oblíbené omáčce, polévce nebo svěžím salátu

4. června 2023 • 00:00

Patříte mezi milovníky kopru? Jestli ano, poradíme vám, jak si ho vychutnat ještě víc. Pokud této bylince zrovna neholdujete, třeba vás přece jen přetáhneme na koprovou stranu. Byla by velká škoda si tuto chutnou, a navíc léčivou bylinku nedopřát.

Kopr vonný, jehož botanický název je Anethum graveolens, je aromatická bylina s dlouhou historií a bohatou tradicí v kulinářství a léčitelství. Pochází z oblasti Středomoří a Blízkého východu, ale dnes ho milují po celém světě. Kopr je (jak už jeho název napovídá) známý svým výrazným aromatem a svěží chutí, které dokážou obohatit mnoho pokrmů. Kromě toho je kopr i léčivý a nabízí řadu zdravotních benefitů.

Kopr pomáhá proti nadýmání, ale není sám. Které další bylinky vám s tímto problémem pomohou, se dozvíte ve videu >>>

Video se připravuje ...

Zdravotní benefity kopru:

Kopr je přírodní zdroj vitaminů, minerálů a dalších živin, které mohou přinést řadu zdravotních výhod. Vybrali jsme pro vás čtyři nejlepší:

  • Podpora trávení: Kopr obsahuje látky, které pomáhají uklidnit zažívací potíže, jako jsou nadýmání, křeče a žaludeční nevolnost. Také působí močopudně.
  • Imunitní podpora: Díky vysokému obsahu vitaminu C je kopr v jídelníčku ideální prevencí proti nachlazení.
  • Hojení ran: Listy a semena kopru mají protizánětlivé vlastnosti a mohou být použity pro hojení drobných říznutí a podráždění kůže. Kopr také pomáhá snižovat svědění a zmírňovat záněty.
  • Zklidnění nervového systému: Úžasná vůně kopru má relaxační účinky a může pomoci snížit úzkost a stres. Konzumace koprového čaje nebo vdechování esenciálního oleje z kopru může působit jako přírodní sedativum a podporuje klidný spánek.

Jak kopr pěstovat:

Kopr roste velmi rychle, proto se často používá jako oddělovač na záhoncích Kopr roste velmi rychle, proto se často používá jako oddělovač na záhoncích • Autor: iStock.com

Kopr je relativně nenáročná rostlina, kterou lze snadno pěstovat na zahradě nebo na parapetu. Zde jsou některé tipy pro úspěšné pěstování:

  • Výběr místa: Kopr preferuje slunné a dobře odvodněné místo. Zvolte pro něj vhodnou lokalitu, kde bude dostatek denního světla.
  • Příprava půdy: Kopr roste nejlépe v lehké a vlhké půdě s dobrou propustností. Před výsadbou můžete do půdy přidat kompost.
  • Setí: Kopr můžete sít od března do září tak, aby semena nebyla v hloubce větší než 1 cm, a do řádků vzdálených od sebe alespoň 20 cm. Roste velmi rychle a můžete ho sklízet postupně. Je také vhodné ho vysít na záhonek mezi okurky, které ochrání před nežádoucími škůdci.
  • Zalévání: Kopr potřebuje pravidelné zalévání, zejména během suchého období. Ujistěte se, že půda je stále vlhká, ale nezalévejte ji příliš, aby nedošlo k hnití kořínků.
  • Údržba: Odstraňujte plevele kolem kopru a pravidelně odtrhávejte suché nebo poškozené listy.  

Tradiční koprová omáčka 

Koprová omáčka je česká klasika Koprová omáčka je česká klasika • Autor: istock

Suroviny:

  • 1 svazek kopru
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 500 ml vývaru (zeleninového nebo drůbežího)
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • sůl a pepř dle chuti 

Postup:

1. Kopr omyjte, nechte odkapat a nakrájejte ho najemno. 

2. V hrnci rozehřejte máslo a přidejte hladkou mouku. Za stálého míchání vařte, dokud směs nezezlátne a nezačne vonět po másle.

3. Postupně za stálého míchání přilijte studený vývar, aby se vytvořila hladká omáčka.

4. Přidejte polovinu nasekaného kopru a nechte omáčku vařit na mírném ohni po dobu 10-15 minut, aby kopr změkl a aroma se propojilo s omáčkou.

5. Přidejte smetanu a za občasného míchání nechte vařit ještě asi 5 minut. Omáčku dochuťte solí a pepřem a vsypte zbylý kopr. Díky tomu, že se přidá až na závěr, si uchová maximum svěží chuti a nádherně zelenou barvu.

6. Koprovou omáčku podávejte s masem, vejcem nebo jen tak s houskovým knedlíkem.    

Lehký bramborový salát s koprem

Lehký bramborový salát oceníte hlavně při letních teplotách venku Lehký bramborový salát oceníte hlavně při letních teplotách venku • Autor: iStock.com

Suroviny:

  • 4 velké vařené brambory (nakrájené na kostičky)
  • 1 svazek kopru (najemno nasekaný)
  • 1 hrst oblíbených bylinek, například petrželky (jemně pokrájených)
  • 1 malá červená cibule (nakrájená na malé kousky)
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce bílého octa
  • sůl a pepř dle chuti

Postup:

1. Ve velké míse smíchejte brambory, nasekaný kopr a nakrájenou cibuli.

2. Ve sklenici prošlehejte olivový olej, ocet, sůl a pepř.

3. Zálivkou přelijte brambory a důkladně promíchejte.

4. Salát nechte chvíli odležet, aby se propojily chutě. Podávejte jako přílohu k jídlu nebo samostatně.

Vylepšený rajčatový salát

Osvěžující salát se hodí k masu Osvěžující salát se hodí k masu • Autor: iStock.com

Suroviny:

  • 4-5 rajčat (nakrájených na plátky nebo kostičky)
  • 1 svazek kopru (najemno nasekaný)
  • 1 červená cibule (drobně nakrájená)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • sůl a pepř dle chuti 

Postup:

1. V míse smíchejte rajčata s cibulí.

2. Ve skleničce promíchejte olej s koprem, přilijte citronovou šťávu a dochuťte solí s pepřem.

3. Zálivkou přelijte rajčata a opatrně promíchejte.

4. Salát podávejte vychlazený jako přílohu k jídlu.

Tzatziki

Nejen k masu, ale tzatziki jsou výborné i samotné s pečivem Nejen k masu, ale tzatziki jsou výborné i samotné s pečivem • Autor: iStock.com

Suroviny:

  • 1 salátová okurka (nahrubo nastrouhaná)
  • 1,5 kelímku řeckého bílého jogurtu
  • 2 stroužky česneku (prolisované)
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 svazek kopru (najemno nasekaný)
  • sůl a pepř dle chuti

Postup:

1. Z okurky vymačkejte přebytečnou vodu a dejte ji do misky.

2. Přidejte řecký jogurt, česnek, citronovou šťávu a olivový olej. Vše dobře promíchejte.

3. Vsypte nasekaný kopr, sůl a pepř a opět důkladně promíchejte.

4. Tzatziki nechte chvíli odležet v lednici a poté podávejte nejlépe ke grilovanému masu.

Nemůžeme zapomenout ani na výtečnou kulajdu >>>

Autor: TR