Recepty ze Slezska: Víte, jak chutná škvarková bábovka a z čeho je špírková polévka?
Moravskoslezský kraj, nacházející se na severovýchodě republiky, z velké části zahrnuje historický celek České Slezsko, kterému u nás říkáme zkráceně pouze Slezsko. Místní kulturu i gastronomii ovlivnilo sousední Polsko a svou stopu tam zanechali také Němci, kteří tam žili před válkou. Jaká je tedy slezská kuchyně? Máme pro vás recepty na několik specialit z této oblasti.
Právě tři prolínající se národní kuchyně, německá, polská a česká/moravská, daly slezské kuchyni rozmanitý charakter. Velmi populární je pokrm zvaný slezské nebe, tvořený uzeným bůčkem, omáčkou ze sušeného ovoce, skořice a citronové kůry a podávaný s bramborovými knedlíčky. Z dalších bramborových pokrmů je nutno zmínit suché placky, tzv. stryky. Mezi oblíbené moučníky patří například drobenkové koláče, kynuté knedlíky nebo makovky. Důležitou surovinou je také zelí, skopové maso, luštěniny a obilniny, často se také používají klobásy a slanina. Slavným slezským jídlem je bigos, což je pokrm ze zelí a masa, který má své kořeny v Polsku a ještě spíše v Litvě.
Ke zdejšímu kraji patří neodmyslitelně i horníci. Jejich kuchyně je kromě brambor a zelí charakterizována pečivem a polévkami, hojně se vařily česnečka, kopřivačka, kmínovka či bramboračka.
Tak jako každý kraj, i Moravskoslezský má svoji vyhlášenou specialitu, na kterou je právem hrdý. Tady jsou to Štramberské uši (nebo také uši tatarských), kornouty z perníkového těsta vyráběné ve městě Štramberk.
Štramberské uši
Suroviny:
- 500 g hladké mouky
- 1/3 lžičky jedlé sody
- 170 g moučkového cukru
- nastrouhaná kůra z 1/2 citronu
- 80 g medu
- 3 vejce
- koření (4 hřebíčky,1/2 badyánu,1 lžička anýzu, 1/2 lžičky fenyklových semínek, 3 lžičky mleté skořice, špetka muškátového květu)
Postup:
1. Hřebíčky, badyán, anýz a fenykl umeleme a promícháme s mletou skořicí a muškátem.
2. Z mouky, sody, cukru, citronové kůry, medu, vajec a koření vypracujeme hladké těsto, zabalíme ho do mikrotenového sáčku a necháme do druhého dne odležet v chladu.
3. Z připraveného těsta vyválíme co nejtenčí placku a vykrajujeme z ní oválné placičky. Rozložíme je na plech vyložený papírem na pečení, dáme do trouby vyhřáté na 170 °C a pečeme 6-10 minut dorůžova.
4. Ještě teplé placičky podebereme špachtlí, stočíme do tvarů uší a dáme je do kornoutků nebo skleniček vychladnout, aby udržely tvar. Pak můžeme kraje namáčet do rozpuštěné čokolády nebo uši plnit ovocem a šlehačkou.
Připravte si i další výborné slezské recepty:
Špekáčkový salát se sterilovanou zeleninou
Potřebujete:
- 200 g špekáčků
- 100 g sterilovaných okurek
- 100 g sterilovaného hrášku
- 50 g sterilovaných cibulek
- 2 lžíce majonézy
- 2 lžíce bílého jogurtu
- sůl
- pepř
Postup:
1. Špekáčky nakrájíme na malé kostičky. Z okurek, cibulek a hrášku slijeme nálev a okurky nakrájíme na kostičky, stejně nakrájíme i cibulky.
2. Připravíme dresink z jogurtu, majonézy, soli a pepře, důkladně ho promícháme a pak přidáme k základu. Opět dobře promícháme a můžeme podávat, ideálně s pečivem.
TIP: Salát nejlépe chutná z ledničky druhý den, kdy se všechny chutě propojí.
Škvarková bábovka
Potřebujete:
- 6 vajec
- 1 vanilkový cukr
- 1 citron
- 1 lžičku mleté skořice
- 380 g moučkového cukru
- 300 g mletých škvarků
- 300 g polohrubé mouky
- 1 kypřicí prášek do pečiva
- 100 g čokolády
- 250 ml + 3 lžíce mléka
- 4 lžíce rumu
- máslo a mouku na formu
Postup:
1. Do mísy nasypeme moučkový cukr spolu s vanilkovým cukrem. Přidáme 6 žloutků a vše společně v robotu vyšleháme do pěny. Vmícháme najemno umleté škvarky, šťávu a kůru z citronu, mletou skořici a 3 lžíce mléka. Směs zamícháme v robotu.
2. Přilijeme 250 ml mléka, přisypeme mouku a opět vše zamícháme. Během míchání přidáme rum, kypřicí prášek do pečiva a nastrouhanou čokoládu.
3. Stranou ušleháme sníh z šesti bílků a na závěr ho opatrně vmícháme do těsta.
4. Formu vymažeme máslem, vysypeme moukou a vlijeme do ní těsto. Bábovku pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C přibližně 45 – 60 minut podle druhu formy.
Špírková polévka s vejcem
Potřebujete:
- 60 g slaniny (špírky)
- 100 g kořenové zeleniny
- 40 g krupice
- 2 vejce
- sůl
- pažitku
Postup:
1. Nadrobno nakrájenou slaninu zahřejeme v hrnci, až pustí tuk. Přisypeme krupici a osmažíme ji dozlatova.
2. Zalijeme vodou, přidáme očištěnou a nadrobno nakrájenou kořenovou zeleninu.
3. Vše uvaříme doměkka, pak polévku osolíme a vlijeme do ní rozšlehaná vejce.
4. Již nevaříme a ihned podáváme ozdobené nasekanou pažitkou.
Slezský makový dezert
Potřebujete:
- 500 ml mléka
- 75 g cukru
- 4 lžíce rumu
- 250 g máku
- 250 g rozinek
- 40 g nadrobno nasekaných loupaných mandlí
- 12 sucharů
Postup:
1. Polovinu mléka dáme vařit, přidáme cukr a rum. Horkou mléčnou směs nalijeme na umletý mák, přimícháme nadrobno pokrájené rozinky a nasekané mandle.
2. Druhou část mléka postupně naléváme na suchary nalámané na kousky, až se rozmočí.
3. Obě směsi navrstvíme do skleniček a dáme vychladit.
Spoustu dalších skvělých receptů nejen ze Slezska najdete ve Valašské kuchařce, která je právě v prodeji>>>