Jak se zbavit kocoviny: Pomůže tučné jídlo, med i banány

1. ledna 2024 • 00:15

Bujaré oslavy Silvestra mohou skončit druhý den nepříjemnou kocovinou, která někdy trvá až do večera. Jak se rychle a účinně zbavit následků příliš vydařené oslavy? Naše tipy vám s kocovinou pomohou!

Dostatek tekutin

Za jednu z příčin kocoviny je považována dehydratace. Alkohol totiž odvodňuje, a když tělo nemá z čeho čerpat vodu, začne ji brát ze zásob. Důsledek je bolest hlavy, svalů a celková nevolnost. Ideální je voda bez bublinek, vhodný je také černý čaj nebo bylinkové odvary, například z máty, heřmánku nebo zázvoru. Doporučujeme pít vodu už v průběhu večera s alkoholem, abyste ho rozředili. Budete se divit, ale správný pitný režim už v průběhu oslav udělá divy.

Tekutiny vám po prohýřené noci dodá i dobrá česnečka>>>

Video se připravuje ...

Káva na kocovinu neplatí

Kvůli dehydrataci je doporučováno nepít kávu, která vás sice povzbudí, ale tělo ještě více dehydratuje. Mnohem lepší je ovocný džus, který dodá dostatek cukru a energie. Máte-li možnost vymačkat třeba čerstvé citrusy, pomůže vám i v nich obsažený vitamín C.

Tučné jídlo jako záchrana

Ačkoliv to po noci hodování zní jako nesmysl, v jídle dávejte přednost tučnějším pokrmům. Nemusíte si dopřávat přímo bůček nebo špek, pomůže i kvalitní vejce na másle nebo avokádo. Tučné jídlo se doporučuje jíst už před samotným pitím, tuk totiž potáhne stěny žaludku, které jsou pak odolnější vůči pronikání alkoholu a souvisejícímu překyselení. Při kocovině pak jídlo pomůže samo o sobě, protože dodá energii a ztracené minerály.

Česnečka nebo vývar jsou hotovým životabudičem, zvlášť při kocovině Česnečka nebo vývar jsou hotovým životabudičem, zvlášť při kocovině • Autor: istock

Vyprošťovací polévka

Pokud chcete, aby vám bylo lépe co nejdříve, dejte před vyprošťovacím pivem ráno přednost polévce. Polévka je grunt a v případě kocoviny to platí dvojnásob. Taková česnečka je hotovým životabudičem. Ideální je silný hovězí vývar spolu s vejcem a česnekem, který zastraší i ty největší permoníky v hlavě.

Med obsahuje fruktózu, která pomáhá odbourávat alkohol Med obsahuje fruktózu, která pomáhá odbourávat alkohol • Autor: istock

Med odbourává alkohol

Pokud vás honí chutě na sladké, vsaďte na med. Med totiž obsahuje fruktózu, která pomáhá odbourávat alkohol – přeměňuje ho na kyselinu octovou, kterou tělo bez problémů spaluje. Medem tělu navíc dodáte i spoustu cukru a obsahuje i malé množství minerálů, konkrétně draslíku a sodíku. Podobně pomůže i čerstvé ovoce, kromě fruktózy obsahuje i účinné antioxidanty.

Hlavně neutralizujte

Protože alkohol způsobuje překyselení žaludku, je nutné ho zneutralizovat. Pomůže vypít roztok s jedlou sodou, která překyselení sníží. Neutralizovat pomůže i banán nebo třeba mandle, které jsou zdrojem hořčíku a draslíku.

Pohyb na čerstvém vzduchu

Po bujarém večírku byste si měli dopřát nejenom dostatek spánku a oddychu, ale pokud to stav dovoluje, tak i pohyb. Ideálně na čerstvém vzduchu. Ten vaše tělo probudí a mozek nastartuje k novým aktivitám. Taková venkovní procházka v přírodě vám udělá jenom dobře.

Léky na kocovinu: funguje to, nebo ne?

K dostání jsou i léky proti kocovině, které pomohou kocovině předcházet. Ve většině případů ale spíše zmírňují příznaky, kterými tělo na kocovinu reaguje. Silné léky proti bolesti mohou dokonce zhoršit vaše žaludeční potíže. Nejlepším a nejspolehlivějším lékem na kocovinu je odpočinek. Pokud si dopřejete dostatek spánku, tekutin a kvalitního jídla, uvidíte, že následující den bude mnohem lépe.

Skvělým lékem na kocovinu je poctivá kuřecí polévka>>>

Video se připravuje ...

Autor: red