Jak poznat pravé šampaňské? Užitečné rady, díky kterým se nespletete!

3. listopadu 2017 • 12:29

Šampaňské je lahodný šumivý nápoj, který si neodmyslitelně spojujeme s jakoukoliv významnou událostí. Chcete na oslavě oslnit svým vytříbeným vkusem? Poradíme vám, na co si při nákupu dávat pozor, pokud chcete opravdu kvalitní šampaňské!


Perlivé, šumivé víno, nebo šampaňské – kde je rozdíl?

Při nákupu je rozhodně dobré se řídit heslem, že nejsou bublinky jako bublinky a může být mezi nimi obrovský rozdíl. Je třeba rozlišovat perlivé a šumivé víno.

  • Jako perlivá se označují ta vína, která jsou při lahvování uměle nasycena oxidem uhličitým, tak se vyrábí například Lambrusco.
  • V šumivém víně naopak vzniká oxid uhličitý samovolně, a to díky přidání cukru a kvasinek do prvotně kvašeného vína. Tím se odstartuje proces druhotného kvašení, kdy se cukr mění na etanol a oxid uhličitý, díky kterému vzniknou pro šampaňské specifické bublinky.

Tato metoda kvašení pochází z 16. století a nazývá se tzv. šampaňská metoda (champenoise). V případě exkluzivních šumivých vín druhotné kvašení probíhá v jediné lahvi, u levnějších druhů probíhá kvašení v ocelových tancích. Lahve se následně uzavřou korunkovým uzávěrem a nechají se zrát. V průběhu zrání víno získává díky kvasinkám svou typickou chuť. Po určité době se lahev přetočí (ručně nebo strojově), aby se mohl spojit všechen vzniklý kal. Následně se přidá do lahve cukr a lahve jsou uzavřeny korkovým špuntem a známým drátěným košíčkem.

V posledním kroku jsou lahve uzavřeny korkovým špuntem a známým drátěným košíčkem V posledním kroku jsou lahve uzavřeny korkovým špuntem a známým drátěným košíčkem • Autor: iStock

Pravé šampaňské

Jedná se o šumivé víno, jehož výroba je podrobena vcelku přísným kritériím. Pravé šampaňské nese označení „Champagne“ a může se vyrábět pouze v jediné oblasti na světě, v oblasti Champagne-Ardenne. Tato oblast se nachází v severovýchodní Francii a má od Evropské unie udělenou zásadu chráněného místo jeho původu. Šampaňské se smí vyrábět pouze ze tří povolených odrůd: Pinot Meunier, Pinot Noir a Chardonnay. Tyto odrůdy se různě kombinují, což dává vznik různým typům šumivých vín. Pravé šampaňské se vyrábí již zmíněnou šampaňskou metodou champenoise, kdy druhotného kvašení probíhá v jediné láhvi. Žádné jiné šumivé víno nesmí mít na etiketě označení „Champagne“.

Pravé šampaňské se vyrábí pouze v jediné oblasti na světě – v oblasti Champagne-Ardenne Pravé šampaňské se vyrábí pouze v jediné oblasti na světě – v oblasti Champagne-Ardenne • Autor: iStock

Dělení šampaňského vína

Druhy šampaňského rozlišujeme jak podle stáří jednotlivých odrůd, tak podle obsahu cukru.

  • Stáří odrůd určuje, zda se jedná o ročníkové, nebo neročníkové víno. Ročníkové víno je typické tím, že se při jeho výrobě můžou kombinovat různé odrůdy vína a vinic, které ovšem pochází ze stejného roku. Většinou jsou použity výjimečné ročníky odrůd, které hodně vypovídají o podmínkách daného roku. Ročníkové víno je díky čerstvosti velmi vhodné pro archivaci na rozdíl od vína neročníkového. To totiž vzniká tak, že před druhotným kvašení jsou směšovány vína různých ročníků. Většinou se používají starší, již archivní vína, která samozřejmě nejsou vhodná dále archivovat. 
  • Šampaňské (ale i všechna perlivá a šumivá vína) můžeme rozlišovat také podle obsahu cukru. Tak rozlišujeme víno Brut nature, do kterého nebyl přidán žádný cukr, respektive jeho obsah nesmí překročit 3 gramy cukru na litr. Dále je Extra brut, do kterého se cukr při výrobě již přidává, jeho obsah ale nesmí být vyšší než 8 gramů na litr. Následující stupeň je brut, který má cukru méně než 15 gramů, dále extra sec (12 až 20 g), sec (17 až 30 g), demi-sec (33 až 50 g) a doux (více než 50 g).

Po určité době se lahev přetočí (ručně nebo strojově), aby se mohl spojit všechen vzniklý kal Po určité době se lahev přetočí (ručně nebo strojově), aby se mohl spojit všechen vzniklý kal • Autor: iStock

Cena šampaňského

Pravé šampaňské poznáte také podle jeho ceny. Cena šampaňského začíná od 500 Kč a může se vyšplhat až do několika desítek tisíc Kč.

Cena šampaňského začíná od 500 Kč a může se vyšplhat až do několika desítek tisíc Kč Cena šampaňského začíná od 500 Kč a může se vyšplhat až do několika desítek tisíc Kč • Autor: iStock

Tipy na kvalitní šumivá vína

Chcete si pořídit opravdu kvalitní šumivá vína? Zapomeňte na laciné pití a ochutnejte kvalitu. Pro opravdové požitkáře a znalce doporučujeme produkty společnosti Rotkäppchen, které se vyrábí v tradičních vinných sklepích už od roku 1856. V jejich sortimentu si můžete vybrat jak vysoce prémiový produkt Rotkäppchen Sekt Riesling Sec, jehož výroba je založena na metodě Champagne a zraje v lahvi déle než devět měsíců, tak i další druhy šumivých vín. Třeba suchý Rotkäppchen Sekt Sec nebo ovocnější Rotkäppchen Sekt Rosé Sec, který je ideálním doplňkem pro každou letní party i piknik. Dokonalá volba pro opravdové milovníky kvalitního sektu!

V průběhu zrání víno získává díky kvasinkám svou typickou chuť V průběhu zrání víno získává díky kvasinkám svou typickou chuť • Autor: iStock

Podívejte se, jak si namíchat drink z kvalitního šampaňského tak, že ho zvládnete i doma: 

Video se připravuje ...

Autor: Tereza Langmajerová