Rýžové, ramen, skleněné nebo udon: Nejznámější asijské nudle a jak je použít
Nudle jsou oblíbeným pokrmem po celém světě, ale tolik druhů, kolik mají v Asii, nikde jinde nenajdete. Liší se použitými surovinami, tvarem, chutí i způsobem přípravy. Některé jsou bezlepkové, jiné bezvaječné, mohou být z pšenice, rýže nebo třeba pohanky. Abyste se v tom úplně neztratili, máme pro vás přehled druhů, které jsou v našich končinách nejpopulárnější. Jak se od sebe liší a do jakých jídel se používají?
Udon nudle
Udon jsou silné, bílé nudle vyrobené z pšeničné mouky, vody a soli. Velmi často se používají v japonské kuchyni a jsou oblíbené pro svou pružnou a měkkou konzistenci a neutrální chuť. Díky tomu je lze snadno kombinovat s vývary, omáčkami, masem, zeleninou... Sušené udon nudle se vaří 8–10 minut v osolené vodě a následně se proplachují studenou vodou. Čerstvé nebo mražené udon nudle stačí ohřát ve vroucí vodě přibližně 2–3 minuty.
Nejčastěji se podávají jako:
Kake udon – polévka z vývaru z dashi (z mořských řas a ryb), se sójovou omáčkou a sladkým rýžovým vínem mirin.
Yaki udon – restované udon nudle s masem a/nebo zeleninou.
Curry udon – nudle udon podávané v husté japonské kari omáčce.
Zkuste tyto recepty:
Zelené thajské kari s krevetami a udon nudlemi
Udon nudle s masem a zeleninou
Rýžové nudle
Jsou jedním z nejrozšířenějších druhů asijských nudlí a patří k základním surovinám v thajské, vietnamské, čínské i kambodžské kuchyni. Vyrábějí se z rýžové mouky, vody a někdy se pro větší pružnost přidává tapiokový nebo kukuřičný škrob. Jsou přirozeně bezlepkové, což z nich činí ideální volbu pro celiaky.
Rýžové nudle mají neutrální chuť a existují v různých tvarech a tloušťkách – od tenkých, vlasových po široké a ploché. Sušené rýžové nudle můžete buď uvařit ve vodě jako klasické těstoviny, většinu ale stačí jen namočit do horké vody a nechat stát 5–20 minut podle tloušťky, dokud nezměknou. Důležité je propláchnout je pak studenou vodou, aby se neslepily.
Vietnamská polévka pho bo s hovězím masem a rýžovými nudlemi, jejímž základem je silný vývar s kořením.
Mezi nejoblíbenější pokrmy s rýžovými nudlemi patří:
Pad thai – jedno z nejoblínějších thajských jídel, jehož základem jsou ploché rýžové nudle, vejce, tofu (krevety, kuřecí maso), arašídy a rybí omáčka s limetou a cukrem na dochucení.
Jarní závitky – závitky z rýžového papíru plněné tenkými rýžovými nudlemi, zeleninou a dalšími ingrediencemi (krevetami, tofu...)
Bun bo nam bo – populární vietnamské jídlo z rýžových nudlí, hovězího masa a zeleniny.
Pho bo – oblíbená vietnamská polévka s hovězím masem a rýžovými nudlemi.
Zkuste i tyto rýžové nudle s hovězím masem a zeleninou:
Zdroj: Recepty.cz
Skleněné nudle
Skleněné nudle jsou průhledné až téměř čiré. Mají neutrální chuť a skvěle vstřebávají chuť omáček a vývarů. Vyrábějí se z různých druhů škrobu (z fazolí mungo, tapioky, brambor...). Jsou tedy přirozeně bezlepkové a vhodné i pro celiaky. Jejich příprava je snadná, stačí je namočit na několik minut do horké vody.
Mezi nejčastější pokrmy se skleněnými nudlemi patří:
Spring rolls – již výše zmíněné vietnamské jarní závitky naplněné nudlemi, zeleninou, případně i masem nebo dalšími ingrediencemi.
Thajské saláty – například ostrý salát s nudlemi, krevetami, limetou a chilli.
Polévky a vývary – skvěle se hodí do horkých vývarů, protože rychle nasají jejich chuť a dodají jim objem.
Soba nudle
Soba jsou hladké, pružné japonské nudle z pohankové mouky. Mají světle šedou barvu a jemně oříškovou chuť. Některé druhy obsahují jen pohanku, jiné jsou ze směsi pšeničné a pohankové mouky. Soba nudle se vkládají do vroucí vody a vaří 4–6 minut. Voda se nesolí, protože soba se obvykle podávají se slanými omáčkami. Po scezení se nudle propláchnou studenou vodou.
Soba nudle se zeleninou a krevetami
Zkuste tyto recepty:
Soba nudle se zeleninou a krevetami
Ramen nudle
Přestože je dnes nudlová polévka ramen symbolem japonské kuchyně, jejím základem jsou čínské tažené pšeničné nudle. Do Japonska se dostaly koncem 19. století a začátkem 20. století se ramen vyvinul v samostatný styl. Po druhé světové válce se stal ramen oblíbeným jako syté a levné jídlo – a později doslova kultem.
Ramen nudle se vyrábějí z pšeničné mouky, vody a soli. Speciální alkalická voda kansui jim dodává typickou žlutou barvu a pružnost. Vaří se v nesolené vodě 3–5 minut, musí zůstat al dente, ne rozvařené. Pokud se nebudou podávat hned, je potřeba je propláchnout studenou vodou.
Nejčastější způsob podávání:
Ramen – japonská polévka, jejímž základem jsou nudle v chuťově bohatém vývaru doplněném různými přílohami, jako je maso, vejce, klíčky, mořské řasy, kukuřice nebo bambus.
Velmi oblíbené jsou chow mein neboli smažené nudle:
Zdroj: Se souhlasem Davida Vonáška @davidvkuchyni
Zdroj: Thekitchn.com, Seriouseats.com, Varecha.sk, Recepty.cz, F.O.O.D.