Na skok na Bali aneb 5 indonéských specialit, které musíte ochutnat
Chutná, rozmanitá, barevná a zábavná. Taková je indonéská kuchyně. Není divu, však tady na několika tisících ostrovech žije přes tři sta různých etnických skupin. My jsme se vypravili na jeden z nich, na Bali, abychom mimo jiné nakoukli právě pod pokličku místní kuchyně, kde se skrývají ty největší tradiční pochoutky.
Základem balijské kuchyně je koření jako kurkuma, zázvor nebo chilli či hřebíček, citronová tráva a řada dalších, ale také rýže, nudle, zelenina, vejce a maso, převážně kuřecí. Většina lidí na Bali nežije v blahobytu, a tak se snaží vařit ve stylu „co dům dal“. I tak je ale jídlo velmi chutné. Okusit jej můžete v takzvaném warungu, což je označení pro malou místní restauraci nebo pouliční bistro, kde seženete to nejlevnější jídlo na Bali. Jeho cena začíná na zhruba 20 000 indonéských rupiích, tedy asi 30 českých korunách.
Rýže je základ balijského jídelníčku. Víte, jak ji správně uvařit?
Výhodou je, že lidé na Bali příliš nevaří a i v malé vesničce najdete někoho, kdo má svůj warung. Jídlo se tady ale prodává třeba i v pojízdném občerstvení. A samozřejmě můžete navštívit i větší restauraci, kde je jídlo o trochu dražší.
Rýži a nudlím se na Bali nevyhnete
Nejtypičtějším jídlem na Bali je smažená rýže Nasi Goreng. Většinou se podává se zeleninou, vajíčkem a kuřetem, pro vegetariány je tady varianta s tofu nebo tempehem. Podávají se k ní i smažené lupínky krupuk. Bez rýže se zkrátka na Bali neobejdete. Jí se jak ke snídani, tak k obědu i večeři.
Druhou specialitou je Mie Goreng (nebo také Bami Goreng), kde se místo rýže podávají nudle. Připravují se podobně jako Nasi Goreng a stejně tak se jedí často už ke snídani. Kromě klasických Mie Goreng můžete ochutnat také další druhy smažených nudlí, třeba Bihun Goreng, což jsou smažené rýžové nudle.
Omáčka z burských oříšků vás dostane
Známou lahůdkou je také Satay – maso na špejli, ke kterému se servíruje rýže a lahodná arašídová omáčka. Malé grilované špízky se připravují z kousků kuřecího, kozího nebo hovězího masa. Na převážně hinduistickém Bali ale, na rozdíl od jiných míst, můžete ochutnat také vepřové maso. Vzhledem k ostrovnímu charakteru Indonésie jsou nedílnou součástí místní kuchyně ryby a mořské plody. Nejčastější přílohou je rýže.
Arašídová omáčka dominuje také další specialitě, a tou je Gado-gado. Tomuto pokrmu se přezdívá „co dům dal“. Balijci milují také Rendang neboli kořeněné dušené maso s kokosovou omáčkou. Pochutnat si můžete i na polévkách, které jsou většinou vývarem převážně z kuřecího masa a zeleniny.
Osvěžit se můžete skvělými ovocnými šťávami
V Indonésii narazíte na spoustu druhů tropického ovoce, které se jí často syrové, ale dělají se z něj také různé šťávy. Mezi nejčastější ovoce patří mango, mangostan, durian, pomelo, banán, avokádo, papája nebo ananas a mnoho dalších. Nápojů nabízí Indonésie nepřeberné množství – od již zmíněných čerstvých ovocných džusů či vody z právě otevřeného mladého kokosového ořechu přes slavnou „cibetkovou“ kávu až po palmové víno. Vyrábí se zde také pivo Bintnag. Pokud máte po dobrém jídle a pití chuť na moučník, určitě vyzkoušejte smažené banány v těstíčku.
Recept na smaženou rýži Nasi Goreng
Ingredience:
- 1 větší kuřecí prso
- olivový olej
- 1 lžička mleté sladké papriky
- 1 červená cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 mrkve
- 1 červená paprika
- 2 misky uvařené rýže
- 2 lžíce sójové omáčky
- 2 lžíce ústřicové omáčky
- 1 lžíce chilli pasty
- 2 vejce
- chilli papričky, k podávání
- koriandr čerstvý, k podávání
- mletý pepř
- sůl
Postup:
1. Kuřecí prso potřete olejem, opepřete a zasypejte mletou paprikou. Maso zprudka opečte na pořádně rozehřáté pánvi z obou stran, z každé asi 2 minuty. Pah ho dejte do pekáčku a 10 minut dopečte v troubě předehřáté na 180 °C.
2. Mezitím pokrájejte cibuli na klínky, česnek na plátky, očištěnou mrkev na tenké nudličky, papriku na kousky. Na pánvi na troše oleje orestujte cibuli, přidejte mrkev, papriku a nakonec česnek. Jakmile zelenina změkne, vsypte rýži a pomalu restujte. V misce smíchejte sójovou, ústřicovou omáčku a chilli pastu, nalijte do pánve, promíchejte a pár minut restujte, aby se tekutina lehce zredukovala.
3. Z vajec usmažte volská oka. Kuřecí prsa pokrájejte na plátky a osolte. Rýži se zeleninou rozdělte do misek, přidejte vejce, kuře, pokrájenou chilli papričku a lístky koriandru.
Určitě si pochutnáte i na smažených nudlích