Recepty z vietnamského bistra: Dejte si lahodné Bún chả, oblíbené Bún bò Nam Bô nebo polévku Pho Bo

18. ledna 2024 • 03:20

Čerstvá, lehká, plná zeleniny a voňavých bylinek. Taková jsou vietnamská jídla. Není divu, že je tato kuchyně nejen u nás tak oblíbená. I v Česku už totiž můžete ve vietnamských bistrech a restauracích narazit na autentické pokrmy, na kterých si náramně pochutnáte. A co víc, můžete si je připravit i doma. Podívejme se společně na skok do Vietnamu – poradíme vám, jak připravit hned čtyři oblíbená jídla, která potěší nejenom chuťové pohárky, ale i oko a duši.

Možná se vám bude zdát, že sehnat potřebné ingredience na tyhle dobroty bude složité. Možností je ale spousta. Jednou z nich je zajet do tržnice – v Praze je to proslulá SAPA, kde seženete vše, co potřebujete. O něco menší je pak Malešická tržnice. Další možností jsou kamenné obchody v různých městech a e-shopy. Můžete se také zkusit zeptat Vietnamce ve své oblíbené večerce – i ten vám možná poradí, popřípadě objedná a dodá, co potřebujete.

VIDEO: Umíte připravit opravdu nadýchanou rýži?

Video se připravuje ...

Co ochutnáte jako první?

Vietnamský bůček Bún chả
Bún bò Nam Bô
Polévka Pho Bo
Závitky Nem rán

Vietnamský bůček Bún chả

Suroviny:

  • 300 g vepřového bůčku
  • 150 g rýžových nudlí
  • směs salátových listů
  • mrkev, okurka
  • koriandr

Na marinádu:

  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 2 lžíce rybí omáčky
  • 1 lžíce rýžového octa
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce oleje
  • špetka pepře

Na omáčku Nuoc Cham:

  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžíce rýžového octa
  • 1 lžíce rybí omáčky
  • 2-3 lžíce horké vody
  • 1 nasekaný stroužek česneku
  • několik koleček mrkve
  • čerstvá chilli paprička nakrájená na kolečka
Grilovaný vietnamský bůček Bún chả Grilovaný vietnamský bůček Bún chả • Autor: Andrea Motlíková / inkitchenopen.blogspot.com/

Postup:

1. Vepřový bůček nakrájíme na tenké plátky. Všechny tekuté přísady na marinádu dáme do misky a mícháme, než se cukr rozpustí. Přidáme cibuli nakrájenou na půlkolečka a česnek a promícháme. Maso vložíme do marinády a necháme alespoň hodinu v lednici marinovat.

2. Bůček vyndáme z marinády a rozložíme na pečicí mřížku, kterou položíme přes plech. Troubu nastavíme na gril na cca 230 °C a vložíme do ní plech s masem. Grilujeme z obou stran, dokud nebude bůček propečený a křupavý.

3. Nyní se vrhneme na omáčku. Nejprve ve vlažné vodě rozmícháme cukr a pak přilijeme ocet, rybí omáčku, vmícháme rozdrcený česnek, chilli papričku, mrkev a necháme odstát.

4. Nudle připravíme podle návodu na obale. Poté připravíme salát z listů, na nudličky nakrájené mrkve, okurky a bylinek. Maso podáváme s nudlemi, salátem a omáčkou na namáčení podle chuti.

Bún bò Nam Bô

Suroviny:

  • kousek ledového salátu
  • polovina salátové okurky
  • 1 mrkev
  • 1 hrst červeného zelí
  • 1 hrst mungo klíčků
  • 2 hrsti arašídů
  • 2 hrsti jarní cibulky
  • koriandr
  • máta

Na nudle:

  • 300 g rýžových nudlí
  • 2 l vařící vody
  • 1 lžíce octa
  • olej

Na maso:

  • 450 g hovězí kýty
  • 2 ks citronové trávy
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce slunečnicového oleje
  • 2 lžíce rybí omáčky
  • pepř mletý čerstvý

Na omáčku:

  • 350 ml vařící vody
  • 2,5 lžíce třtinového cukru
  • 2,5 lžíce rybí omáčky
  • 1 lžíce rýžového octa
  • 2 lžíce vinného octa
  • 2 stroužky česneku
  • 1 chilli paprička
Bún bò Nam Bô Bún bò Nam Bô • Autor: iStock

Postup:

1. Rýžové nudle hodinu předem namočíme do studené vody. Můžeme je i nalámat na kratší kousky.

2. Maso musíme před úpravou naložit, minimálně hodinu předem. Nakrájíme ho na velmi tenké plátky, opepříme a naložíme do rybí omáčky s olejem. Přidáme posekanou citronovou trávu a prolisovaný česnek, promícháme, přikryjeme potravinářskou fólií a dáme do ledničky marinovat.

3. Ledový salát, červené zelí a mrkev nakrájíme na tenké nudličky, okurku na proužky. Mátu a koriandr natrháme na menší kousky. 

4. Nyní připravíme zálivku. Do kastrůlku nakapeme pár kapek oleje a krátce na něm orestujeme česnek. Zalijeme ho vodou, přidáme rybí omáčku, oba druhy octa a cukr a vše spolu svaříme. Chilli papričku nasekáme nadrobno a přidáme do omáčky. Měla by být slaná a zároveň mírně nakyslá. Jakmile vychladne, přikryjeme ji a dáme do chladničky.

5. Arašídy nasucho opražíme na pánvi a po vychladnutí je rozdrtíme. Mrkev s okurkou a salátem si nakrájíme na proužky. Nudle uvaříme podle návodu na obale, pak je propláchneme studenou vodou, necháme okapat a uchováme pod pokličkou.

6. Maso vyndáme z lednice a zprudka ho orestujeme na pánvi, přibližně 2-3 minuty. Dno mísy, ve které budeme jídlo servírovat, pokryjeme ledovým salátem, na něj dáme nudle, mungo klíčky, mrkev, okurku, červené zelí a bylinky. Přidáme maso, vše posypeme arašídy a přelijeme teplou omáčkou nebo omáčku podáváme zvlášť. 

Polévka Pho Bo

Suroviny:

Vývar:

  • 2 kg hovězích kostí
  • 500 g hovězího hrudí
  • 70 g celeru
  • 1 kořenová petržel
  • 1 mrkev
  • 1 cibule
  • 4 šalotky
  • kousek čerstvého zázvoru
  • 1 svitek skořice
  • 1 badyán
  • 1 kardamom
  • 1 lžička rybí omáčky
  • 3 l vody
  • rostlinný olej

Do polévky:

  • 600 g vařených širokých rýžových nudlí
  • 200 g (falešné) hovězí svíčkové
  • 1 lžička rybí omáčky
  • sójové výhonky
  • 1 červená cibule
  • čerstvá asijská bazalka
  • čerstvý koriandr
  • 1 lahůdková cibulka
  • pálivé papričky
  • 1 limetka
Polévka Pho Bo Polévka Pho Bo • Autor: iStock

Postup:

1. Nejprve dáme péct hovězí kosti do trouby vyhřáté na 200 °C po dobu 20 minut. Poté je zalijeme vodou, přidáme kořenovou zeleninu a cibuli a vaříme. Během vaření kostí sbíráme pěnu, která se tvoří na povrchu, jinak se vývar zakalí. Přibližně po půl hodině přidáme hovězí hrudí a vaříme, dokud nezměkne (přibližně dvě hodiny). Měkké maso vyndáme, necháme vychladnout a nakrájíme ho na tenké plátky. Kosti se zeleninou vaříme nejméně další tři hodiny. Poté vývar slijeme přes cedník do čistého hrnce.

2. Když je vývar téměř hotový, orestujeme na oleji skořici, kardamom, badyán, šalotku a zázvor. Přidáme půl hrnku vývaru a rybí omáčku, vše vmícháme do hotového vývaru a povaříme ještě deset minut.

3. Poté uvaříme nudle podle návodu na obale a připravíme hovězí svíčkovou. Tu nakrájíme na tenké plátky, dochutíme ji lžičkou rybí omáčky, dáme do cedníku a asi minutu povaříme ve vývaru. Maso poté vytáhneme.

4.  Do misky dáme nudle, oba druhy masa, přidáme cibuli nakrájenou na nudličky, nasekané bylinky a sójové výhonky. Připravené ingredience přelijeme horkým vývarem a ozdobíme jarní cibulkou. K dochucení můžeme použít chilli a limetku.

Závitky Nem rán

Ingredience:

  • 500 g tučnějšího mletého masa
  • 2 chilli papričky
  • 1 větší mrkev
  • 1 kedlubna
  • 3 jarní cibulky
  • 2 vejce
  • rýžové nudle
  • 1 lžíce ústřicové omáčky
  • 1 lžíce rybí omáčky
  • 3 ks Jidášova ucha
  • čerstvý koriandr
  • rýžový papír vhodný ke smažení
  • olej

Na omáčku:

  • 250 ml vody
  • 6 lžic rybí omáčky
  • 1 lžíce rýžového octa
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 1 chilli paprička
  • 2 stroužky česneku
  • 1 menší mrkev
  • koriandr
Smažené závitky Nem rán Smažené závitky Nem rán • Autor: iStock

Postup:

1. Cibulku nakrájíme na kolečka, mrkev a kedlubnu na tenké nudličky a chilli papričky najemno. Rýžové nudle připravíme podle návodu na obale. Pak je scedíme a nakrájíme na menší kusy. Jidášovo ucho zalijeme horkou vodou, necháme ho změknout a pak nakrájíme na nudličky. Všechny ingredience včetně masa smícháme.

2. Rýžový papír namočíme v teplé vodě, položíme na mokrou utěrku a naneseme na něj jednu velkou lžíci náplně. Zabalíme ji tak, že směrem k náplni ohneme horní okraj papíru, po první otočce přehneme dovnitř pravý a levý okraj a zamotáme. Závitky smažíme v oleji na 180 °C dozlatova.

3. Na omáčku smícháme vodu, rybí omáčku, ocet a cukr. Přidáme bylinky, na tenké plátky nakrájený česnek a mrkev a najemno nasekanou chilli papričku a podáváme k závitkům, které si do omáčky namáčíme.

VIDEO: Vyzkoušejte také dietní vietnamské hovězí:

Video se připravuje ...
Autor: ML