Jak zpracovat celé kuře? Využijte ho na polévku, hlavní jídlo i salát
Kulinářskému světu vládne trend zero waste, tedy neplýtvat potravinami, ale naučit se je zužitkovat na maximum tak, abyste nemuseli nic vyhodit. Ukážeme vám, jak se dá tímto způsobem zpracovat celé kuře, od prsou až po skelet.
Jedním z největších lákadel kuřecího masa je jeho všestrannost. Můžete ho grilovat, vařit, smažit nebo péct. Chuť kuřecího masa lze skvěle kombinovat s různými omáčkami i bylinkami, což poskytuje téměř neomezený prostor pro kreativitu v kuchyni.
Základním receptem pro nejjednodušší přípravu je potřít kuře směsí oleje a bylinek a upéct ho v troubě. Nebojte se ale být kreativnější. Pokud kuře správně naporcujete, můžete z různých částí připravit pestrou paletu receptů. Poradíme vám i to, jak využít zbytky pečeného nebo grilovaného masa.
Podívejte se, jak efektivně naporcovat kuře>>>
Grilované kuře Caprese
Místo salátu nebo bagety Caprese vám ukážeme, jak si na tento způsob připravit kuřecí prsa.
Suroviny:
- 3 kuřecí prsa
- 3 lžičky bazalkového pesta
- 3 větší rajčata
- 2 bochánky mozzarelly
- 9 lístků čerstvé bazalky
- sůl
- mletý pepř
- olivový olej
Postup:
1. Kuřecí prsa či plátky z nich osolíme, opepříme, potřeme olivovým olejem a opečeme z obou stran na grilovací pánvi.
2. Poté prsa potřeme bazalkovým pestem a poklademe je střídavě plátky rajčat a mozzarelly. Přeneseme je na plech vyložený pečicím papírem a dáme péct na asi na 20-25 minut do trouby vyhřáté na 180 °C.
3. Hotová prsa posypeme natrhanými lístky čerstvé bazalky. Podáváme je s chlebem, pečenými bramborami nebo zeleninovým pyré.
Kuřecí stehna na bramborách a rajčatech s olivami
Připravte si během chladnějších měsíců jídlo, které vám bude připomínat příjemné chvíle u moře.
Kuřecí stehna na bramborách a rajčatech s olivami
Suroviny:
- 4 kuřecí stehna
- 4 velké brambory
- 15 černých oliv
- 20 cherry rajčat
- 4 menší cibule šalotky
- 3 stroužky česneku
- 2 dl bílého vína
- sůl
- mletý pepř
- grilovací koření
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce másla
- kuřecí vývar podle potřeby
Postup:
1. Kuřecí stehna osolíme, opepříme a posypeme grilovacím kořením. Brambory oloupeme a nakrájíme na měsíčky.
2. Pekáček vymažeme olivovým olejem, dno vyložíme měsíčky brambor a na ně položíme kuřecí stehna. Do volného prostoru mezi stehna dáme olivy, rajčata, šalotky nakrájené na měsíčky a stroužky česneku lehce rozmáčknuté plochou stranou nože. Vše zalijeme vínem, dáme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 40-45 minut. Průběžně kontrolujeme, zda se nevypekla všechna tekutina, a případně pokrm podlijeme vývarem.
3. Těsně před dopečením rozdělíme na kuřecí stehna máslo, které zjemní chuť.
Výborná kuřecí polévka
Při kompletním zpracování kuřete se přímo nabízí využití skeletu a odřezků na poctivou polévku. Příprava kuřecího vývaru není tak časově náročná jako u hovězího. Na podzim a v zimě je ideální na zahřátí i dodání síly, zvláště v období viróz. Pokud chcete udělat polévku pikantnější, přidejte do vývaru trochu kurkumy a nakrájenou chilli papričku.
Suroviny:
- kuřecí skelet + křídla
- 300 g kořenové zeleniny
- 1 cibule
- 5 kuliček pepře
- 2 kuličky nového koření
- sůl
- mletý pepř
Na dokončení:
- vlasové nebo celestýnské nudle
- zelená petrželka
Postup:
1. Kuřecí skelet a křídla dáme do hrnce, přidáme očištěnou zeleninu, celou cibuli a zalijeme studenou vodou. Osolíme, přidáme koření a přivedeme k varu. Ztlumíme plamen a necháme pomalu vařit 60 - 90 minut. Průběžně sbíráme pěnu, která se tvoří na povrchu.
2. Hotový vývar přecedíme a dochutíme solí a pepřem. Přidáme do něj maso obrané ze skeletu a křídel, kořenovou zeleninu nakrájenou na kostičky a nudle uvařené zvlášť v osolené vodě. Polévku podáváme posypanou zelenou petrželkou.
Nudle do polévky si můžete připravit podle videoreceptu>>>
Burgery s trhaným kuřecím masem
Ideální jídlo, pokud vám zbylo maso z pečeného kuřete nebo třeba grilované kuřecí plátky.
Burgery s trhaným kuřecím masem
Suroviny:
- 200 g pečeného nebo grilovaného kuřecího masa
- špetka sušeného chilli
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce oleje
- 2 bulky na burger
- kečup a majonéza (podle chuti)
- několik listů ledového salátu
- 1 červená cibule
- 6 ředkviček
- sůl
- mletý pepř
Postup:
1. Kuřecí maso natrháme vidličkou nebo prsty na menší vlákna. Osolíme, opepříme, přidáme chilli a citronovou šťávu a na oleji zprudka orestujeme. Maso díky tomu získá pikantní chuť a bude lehce křupavé.
2. Bulky na burger rozkrojíme a nahřejeme v troubě, na pánvi, grilu nebo klidně v toustovači, aby byly hezky křupavé.
3. Spodní část každé bulky potřeme kečupem, přidáme omytý list salátu, na něj dáme maso, několik koleček cibule a koleček ředkviček. Přiklopíme horní částí bulky. Kdo má rád, přidá ještě mezi maso a salát majonézu.
4. Podáváme s hranolky.
TIP: Do tohoto burgeru je skvělá také barbecue omáčka.
Kuřecí salát s ananasem
Skvělý způsob, jak spotřebovat zbytky kuřecího masa a zároveň třeba připravit pohoštění pro nečekanou návštěvu. Bude vám totiž stačit jen pár ingrediencí.
Suroviny:
- 200 g grilovaného nebo pečeného kuřecího masa
- 50 g kompotovaného nebo čerstvého ananasu
- 1/3 salátové okurky
- 1 stonek řapíkatého celeru
- 4 lžíce sterilované kukuřice
- 1 bílý jogurt
- 3 lžíce majolky nebo tatarky
- sůl
- mletý pepř
- bylinky na ozdobení
Postup:
1. Kuřecí maso nakrájíme na kostky. Řapíkatý celer omyjeme a nakrájíme na kolečka. Okurku omyjeme a nakrájíme na hrubé nudličky nebo půlkolečka. Kukuřici scedíme.
2. Maso a zeleninu dáme do mísy, přidáme jogurt, majolku, sůl a pepř a promícháme.
3. Salát necháme vychladit v lednici a podáváme ho ozdobený bylinkami (skvělé jsou i vlašské ořechy) a doplněný opečenými plátky bagety.
Pečené kuřecí maso využijete i do těstovinového salátu>>>