Zbyla vám vánočka nebo cukroví? Udělejte z nich parádní žemlovku, toasty nebo koláč
Co se zbylou vánočkou nebo polámaným cukrovím? Zužitkujte je do posledního drobečku. Udělejte skvělou žemlovku s jablky a hruškami, usmažte si k snídani sladké toasty nebo připravte pro návštěvu skvostné poháry.
Jestli vám doma leží vánočka, která pomalu začíná tvrdnout a do níž se už nikomu nechce, zkuste ji chutně recyklovat. Máme pro vás několik tipů:
Francouzské toasty
Plátky vánočky namočené v mléce s vajíčkem a osmažené na másle jsou rychlovka, kterou si můžete dopřát k snídani nebo jako teplý dezert. Vyzkoušejte verzi s tvarohovým krémem, zkaramelizovanými jablky, semínky granátového jablka a nasekanými mandlemi nebo voňavou verzi vylepšenou skořicí.
Žemlovka jako od babičky
Vsaďte na klasiku z kuchyně našich babiček – žemlovku neboli „zemlbábu“. Původně se žemlovka pekla v bábovkové formě. Bábovce se kdysi říkávalo bába, a tak vzniklo označení „zemlbába“ pro sladký pokrm plný jablek. Tato poctivá dobrota vás mile potěší jako sladká tečka nebo hlavní chod. Z vánočky si můžete udělat klasickou žemlovku s jablky nebo verzi s jablky a hruškami.
Žemlovku si můžete upéct i podle známé cukrářky>>>
Jde to i naslano
Ze zbylé vánočky se dá udělat i nevšední slaná dobrota v podobě plátků osmažených v těstíčku a podávaných k pečenému zelí s kapustou, orestovanou slaninou a ořechy. Recept najdete ZDE.
Když vám zbyde cukroví
Možná vám také po Vánocích doma leží krabice s polámanými kousky a s tím, co letos nešlo moc na dračku. Tato sladká torza nemusí skončit v koši. Naopak. Mohou posloužit jako základ skvělých dezertů!
Poháry jako z cukrárny
Ze zbylých pusinek můžete během chvilky vykouzlit ovocné poháry inspirované klasickým anglickým pohárem Eton Mess. Výsledek je nad očekávání skvělý. Recept najdete ZDE.
Lahodný koláč z cukroví
Zbylé a klidně polámané cukroví, jako je linecké nebo vanilkové rohlíčky, může posloužit jako chutný základ výborného koláče naplněného lahodným krémem, ovocem a karamelovou omáčkou. Recept najdete ZDE.