Rybí hranolky budete milovat! Jsou lepší než řízky z kapra
Voňavé a křupavé rybí hranolky můžete připravit nejen z kapra! Zkuste jednoduchý a rychlý recept na tuhle pochoutku. Prozradíme, z jakých ryb bude nejlepší.
Na rybí hranolky jsou ideální filety ze sumečka afrického, protože v nich nejsou kosti a sumeček má tučnější a houževnaté maso, které se nedrolí. Místo sumečka afrického ale můžete použít i jinou rybu s pevným masem, třeba sumce nebo štiku. Dále se hodí losos s kůží, a to z ocasní a břišní části filetu, kde je maso tenčí. Z kapra doporučujeme použít šupináče s odstraněnými šupinami.
Naopak maso z tresky nebo pangase se na smažení nehodí, protože se příliš rozpadá. Stejně tak tenké filety ze pstruha nebo mořského vlka jsou nevhodné, navíc mají často mnoho kostí.
Na 2 porce budete potřebovat:
- 400 g filetu ze sumečka afrického (ideálně bez kůže) anebo kapřího filetu (ideálně s kůží z odšupinovaného šupináče)
- 70 ml bílého suchého vína
- 1 malý stroužek česneku
- 2 vrchovaté lžíce směsi koření na ryby
- Špetku čerstvého nebo mraženého nasekaného kopru, případně tymiánu (můžete vynechat)
- Pár kapek citronové šťávy
- Sůl (pokud není ve vaší kořenicí směsi)
Na obalení:
- 100 g hladké mouky
- 1/2 lžičky soli
- 1 lžičku mleté papriky
- 30 g strouhanky
- Olej na smažení (například řepkový)
- Citron k servírování
Jak připravit rybí hranolky
Filety na hranolky mohou být s kůží i bez. O něco více se ale hodí ty bez kůže. Pokud máte filety s kůží, odstraňte ji podle návodu – u sumečka to půjde snadno.
Filety dále nakrájejte na tenké, asi centimetrové nudličky. Vložte je do misky a přidejte marinádu z bílého vína, směsi koření na ryby, česneku, bylinek a citronu.
Můžete nechat pár hodin odpočívat v chladu. Těsně před smažením přikápněte citronovou šťávu a podle potřeby dosolte.
Do hluboké mísy nebo do pytlíku připravte směs na obalování, abyste měli čistou pracovní plochu. Hladkou mouku, sůl a sladkou, pálivou nebo uzenou papriku nasypte do sáčku a smíchejte se strouhankou.
Můžete se pustit do smažení! V dostatečně zahřátém oleji by hranolky měly být zcela ponořené. Do sáčku vložte jen tolik kousků hranolek, které chcete aktuálně smažit, sáček uzavřete a potřepáním promíchejte. Smažte pozvolna a dozlatova.
Usmažené kousky odložte na papír, který odsaje přebytečný tuk. Nyní už si můžete užívat křupavou a voňavou pochoutku!