Co nesmí chybět na vánočním stole: Cukroví, ozdoby ani větvičky

23. prosince 2017 • 00:00

V české tradici se ke štědrovečernímu stolu váže nejenom tradiční jídlo, ale také mnoho zvyků a pověr. Věděli jste třeba, že české hospodyně obepínaly stůl řetězem nebo provazem, který měl rodinu ochránit a udržet pohromadě? Zvyky se časem proměnily, ale stále jsou věci, bez kterých se vaše štědrovečerní tabule zkrátka neobejde.

Inspirace minulostí

Tradičně se v Čechách prostírání stolu věnovala velká pozornost. Na jednom rohu stolu musel být položený pecen chleba, aby rodina měla celý nadcházející rok co do úst. Na druhý roh se zase dávala ošatka s trochou od všeho, co se ten rok sklidilo, aby se úroda vyvedla i rok příští. Na třetí roh přišlo trochu peněz a na ten poslední miska s kousky jídla pro zvířata. 

O Vánocích by se u jednoho stolu měla sejít celá rodina O Vánocích by se u jednoho stolu měla sejít celá rodina • Autor: iStock

Barvy Vánoc 2017 aneb jak sladit vánoční stůl

I dnes je dobré si se štědrovečerní tabulí vyhrát, aby byla opravdu sváteční. Klasikou jsou stříbrná, zlatá, červená a zelená, barvou letošní sezóny je růžová všech odstínů a bílá barva. Pamatujte na to, že méně je více – slaďte stůl do dvou, maximálně do tří barev, jinak zkazíte výsledný dojem.

Zlatá barva nesmí o Vánocích chybět Zlatá barva nesmí o Vánocích chybět • Autor: iStock

Vánoční prostírání

Rozhodně se nespletete, sáhnete-li po jednobarevném porcelánovém nádobí a pěkném ubruse. Slavnostní prostření si zaslouží plátěný ubrousek, ten pokládejte jednoduše přeložený nalevo od vidličky, do trojúhelníčku složený papírový zase patří pod ni. Příbory se kladou podle toho, jak je budete v průběhu večeře používat, vně ty, které přijdou na řadu první, a u talíře ty na konec. Vánoční atmosféru doladí dekorace. Na vánoční stůl se krásně hodí jehličnaté větvičky, nejlepší jsou jedlové. Nejsou totiž tak pichlavé jako větvičky jiných jehličnanů, jsou ploché a neopadávají. Větvičky můžete ovázat pentlí nebo ozdobit bobulemi šípku. Větvička cesmíny zase pomůže okrášlit talíř.

Porcelánové talíře vypadají na stole dokonale Porcelánové talíře vypadají na stole dokonale • Autor: iStock

Přečtěte si, jak si užít Vánoce s rodinou v klidu a pohodě na MojeZdravi.cz

Svíčky, cukroví a vánoční ozdoby

Na stole by rozhodně neměly chybět svíčky, hodí se i kouličky a jiné vánoční ozdoby. Pokud se vám letos povedly pěkně nazdobit perníčky, na vánoční tabuli jim to bude určitě slušet. Bez svíček by vánoční stůl neměl tu správnou atmosféru, na přírodnější dřevěný stůl se nejlépe hodí jednoduché nebo dřevěné svícínky, na nazdobenou tabuli plnou křišťálu zase svícny kovové. Vysoké bílé svíčky nezklamou nikdy.

Na vánoční stůl dejte svíčky i adventní věnec Na vánoční stůl dejte svíčky i adventní věnec • Autor: iStock

Adventní věnec a čerstvé květiny

Nejenom adventní věnec, ale i řezané květiny patří na vánoční stůl. Volte méně aromatické, například chryzantémy se sice snadno aranžují, ale každému není k jídlu příjemná jejich vůně. Květiny vybírejte podle barvy ubrusu a nádobí, s bílými liliemi nebo fréziemi se ale rozhodně nespletete.

Podívejte se, jak si snadno vyrobit adventní věnec. A vůbec nevadí, pokud ho připravíte až těsně před Štědrým dnem: 

Video se připravuje ...

Štědrovečerní polévka

Štědrovečerní večeře by pro spoustu z nás nebyla kompletní bez rybí polévky, nejlépe s osmaženými kostičkami pečiva. Polévku nebudete muset zahušťovat jíškou, pokud zeleninu i s masem z rybí hlavy nejdřív rozmixujete, chuť je potom daleko výraznější a poctivější. Slováci mají v oblibě sváteční zelňačku nebo "kapustnicu", Maďaři si zase pochutnávají na pikantní rajčatové rybí "Halászlé".

Rybí polévku připravte ze zbytků kapra Rybí polévku připravte ze zbytků kapra • Autor: iStock

Ryba není jenom kapr

Ačkoliv ve spoustě rodin už rybu nahradily řízky, ve většině českých domácností je stále ještě samozřejmostí.
Nejvíce z nás si samozřejmě o Vánocích dává kapra. Oblíbený je také losos, treska pečená v alobalu s bylinkami nebo sladkovodní pstruh. 

Nejenom kapr chutná fantasticky! Nejenom kapr chutná fantasticky! • Autor: iStock

Napadlo vás někdy, odkud se bere vánoční koření, jako je skořice, hřebíček nebo kurkuma? Přečtěte si o tom, kde a jak rostou, na webu Abecedazahrady.cz

Bramborový salát trochu jinak

Pohrajte si s bramborovým salátem a zkuste trochu experimentovat. Například smetana vmíchaná do majonézy salát pěkně zjemní a příznivci pikantního ocení v salátu česnek. Výborně v bramborovém salátu chutnají i vlašské ořechy a zdravější verzi vykouzlíte přidáním bílého jogurtu. 

Bramborový salát je vánoční klasika Bramborový salát je vánoční klasika • Autor: iStock

Domácí cukroví

Co by byly Vánoce bez cukroví! Vanilkové rohlíčky, vosí hnízda, linecké a další druhy nejenom krásně vypadají, ale hlavně skvěle chutnají. Ozdobte jimi vánoční stůl a dopřejte si je klidně jako dezert. 

Perníčkovým figurkám budou slušet stužky, rolničky i větvičky Perníčkovým figurkám budou slušet stužky, rolničky i větvičky • Autor: iStock

Cukroví na poslední chvíli? Vyzkoušejte tento recept: 

Video se připravuje ...

Autor: Kristina Hamplová