Vánoční cupcakes se sobem: Užijte si adventní pečení s těmi nejmenšími

22. listopadu 2018 • 00:00

Jak si užít předvánoční čas lépe než s horkým čajem a něčím sladkým na zub? Pokud do pečení vánočních dobrot zapojíte i malé kuchtíky, budou mít o zábavu postaráno a na konci je bude čekat sladká odměna. Vyzkoušejte roztomilé vánoční cupcakes podle našeho receptu a nechte na sebe dýchnout trochu kouzla Vánoc.

Zapojit děti při vaření může být legrace a děti se toho u kuchyňské linky spoustu naučí. Nejen matematiku při odvažování surovin, ale hlavně spolupráci. Tyhle zábavné vánoční muffiny s krémem jsou přesně to pravé pro společné pečení třeba na vánoční besídku a větší děti je zvládnou upéct skoro celé samy.

Suroviny na 12 muffinů

2 vejce
100 ml oleje
150 g třtinového cukru
150 g zakysané smetany
150 g mandlové mouky
100 g hladké mouky
1 lžička perníkového koření
1 lžička jedlé sody
1 lžička kakaa
70 g rozpuštěné čokolády

Na krém:
300 g zakysané smetany
150 g tmavé čokolády

Na zdobení:
kousek červeného marcipánu
čokoládové pecičky
preclíky

Pečení cupcakes ve třech krocích

Do mísy dejte hladkou mouku, mandlovou mouku, cukr, jedlou sodu, koření a kakao. Vše důkladně promíchejte. V jiné míse rozšlehejte vejce, přidejte rozpuštěnou čokoládu, olej a zakysanou smetanu. Suchou směs promíchejte s vaječnou směsí. Podle potřeby můžete přidat trochu mléka.

Hotové těsto rozdělte do košíčků na muffiny, do máslem vymazaných formiček nebo silikonových košíčků. Těsto by mělo dosahovat asi do dvou třetin forem. Koláčky pečte zhruba 20 minut v troubě předehřáté na 180 °C.

Než muffiny vychladnou, nechte ve vodní lázni rozpustit čokoládu. K rozpuštěné čokoládě přidejte zakysanou smetanu a důkladně vše prošlehejte do hladkého krému. Naplňte jím zdobicí sáček a ozdobte již vychladlé koláčky. Z červeného marcipánu vytvarujte malé kuličky na čumák a z tmavých čokoládových peciček udělejte oči. Preclíky rozpulte, budou z nich parohy. Na krém přimáčkněte čumák, oči a nakonec zapíchněte parohy.

Zdobení muffinů vypadá jako jediný oříšek, ve skutečnosti ale na vytvoření sobího obličejíku moc jemné motoriky nepotřebujete. Ještě lépe vám zdobení půjde, když necháte krém nejdřív chvíli odpočinout v lednici.

Autor: Redakce