Papiňák neboli tlakáč: Vynález ze 17. století vám ušetří mnoho času i peněz. Jak a co v něm vařit?

23. ledna 2025 • 04:51

Ušetřit při vaření čas a peníze za energie bylo v minulosti, stejně jako dnes, velké téma. K tomu hospodyňkám pomáhá tlakový hrnec, který vznikl již v 17. století a dodnes je, i díky technologickému zdokonalování, velice užitečný. Co a jak si můžete v tlakovém hrnci uvařit?

Tlakáč, rychlý hrnec nebo papiňák jsou lidové názvy pro tlakový hrnec, jehož základy a princip fungování objevil v 17. století Denis Papin z Francie. Vynález tlakového hrnce však tehdy předběhl dobu, protože materiál, ze kterého byl vyrobený, nebyl dostatečně pevný. Navíc bez bezpečnostního pojistného pístu (ten byl k hrnci doplněn později) došlo téměř ke katastrofě. Při demonstrativní ukázce vaření před Royal Society v Londýně hrnec doslova explodoval. Od té doby se jeho vývoj naštěstí nezastavil. Pojistné ventily a použitelnost tlakového hrnce byly neustále vylepšovány až do dnešní doby. Jeho základní princip fungování je však od éry vynálezce Denise Papina stále stejný.

Podívejte se, jak vybrat vhodný papiňák:

Proč se potraviny v tlakovém hrnci uvaří dříve?

Při vaření v běžném nádobí a standardním atmosférickém tlaku z hrnců uniká pára a teploty varu nepřekročí 100 °C. Tlakový hrnec však dosahuje mnohem vyšších hodnot tlaku, a tím i teplot, někdy až kolem 120–130 °C. Hrnec je totiž vzduchotěsně uzavřen a pára při vaření je upouštěna regulovaně, a ne překotně, jako tomu je při klasickém vaření. Pokrmy se tak uvaří při vyšších teplotách rychleji, a dokonce si zachovají i cenné živiny a chuť.

Papiňák šetří čas a peníze

Vaření na principu zvýšeného tlaku zkracuje čas přípravy pokrmů, tím pochopitelně šetří i energie a peníze. Většinou stačí pouze třetina doby oproti vaření v běžném nádobí. Je také nutné podotknout, že čas od času je nutné vyměnit u hrnce těsnicí gumu. Je to určitý finanční náklad, se kterým se musí při servisu počítat. Někteří kuchaři tlakové hrnce moc neuznávají, protože například správný vývar se má zvolna táhnout několik hodin. To je jistě argument profesionálů, pro jiné kuchaře jsou však úspory času a energií důležité veličiny.

Moderní papiňáky vypadají jinak než ty původní. Moderní papiňáky vypadají jinak než ty původní. • Autor: iStock

Co lze vařit v tlakovém hrnci

V papiňáku v pohodě uvaříte maso, jen je třeba rozlišit nejen jeho druh, ale i kvalitu. V dnešní době mají tlakáče piktogramy, které vám pomohou s optimálním nastavením. Časem si vaření v páře „osaháte“ a zjistíte, jak dlouho je třeba pokrmy vařit. Polévky, omáčky, dušená jídla, ale i brambory, rýži nebo zeleninu hrnec s přehledem zvládne. Dodržujte však vždy časy vaření a postupy, které si přečtete v návodu.

Čeho se vyvarovat při vaření v papiňáku

I když moderní technologie opatřila hrnce pojistnými ventily, pamatujte si, že bezpečnost je na prvním místě. Papiňák plňte maximálně po vyznačenou rysku. Tlakový hrnec pracuje s horkou párou a musíte se k němu také tak chovat. Jakmile bezpečnostní píst upozorní na natlakování hrnce, je třeba zmírnit přísun tepla a vařit při nižším stupni. Po uvaření nechte hrnec samovolně vysyčet, poté ho můžete bezpečně otevřít.

Uvařte si chutné a rychlé jídlo, které ocení celá rodina:

Minutkové hovězí plátky v cibulové omáčce

Hovězí plátky v cibulové omáčce Hovězí plátky v cibulové omáčce • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 4 plátky hovězího masa (kulatá plec neboli falešná svíčková)
  • 300 ml hovězího vývaru
  • 700 g cibule
  • 125 ml červeného vína
  • 4 lžičky hořčice
  • 5 lžic hladké mouky
  • 4 lžíce oleje na smažení
  • mletý pepř
  • sůl

Postup:

1. Hovězí plátky zlehka naklepejte, ochuťte solí, pepřem a z jedné strany obalte moukou.

2. V tlakovém hrnci rozehřejte olej a plátky masa na něm opečte nejprve poprášenou stranou dolů. Druhou stranu potřete hořčicí a také orestujte. Poté maso vyndejte.

3. Cibuli nakrájejte na hrubší kolečka a orestujte ve výpeku dozlatova. Zalijte hovězím vývarem a vínem a vmíchejte trochu hořčice. Vložte zpět plátky masa, tlakový hrnec zavřete a vařte doměkka asi 10 minut.

4. Podávejte s vařenými bramborami nebo těstovinami.

Video se připravuje ...

V papiňáku si můžete připravit i toto: 

Guláš v papiňáku

Grilované kuře v papiňáku

Rýže v tlakovém hrnci

Kotlety v tlakovém hrnci

Jablečná přesnídávka z papiňáku

Autor: Veronika Moučková