Horkovzdušná fritéza: Dobrý pomocník, nebo nepotřebný spotřebič? Která jídla povznese a co nejde pozřít?

28. ledna 2023 • 00:00

Trend zdravého stravování nám přináší do obchodů nové spotřebiče. Vyplatí se do nich investovat? Pokud patříte mezi milovníky smažených jídel, ale zároveň se chcete vyhnout přebytečným tukům, může pro vás být horkovzdušná fritéza správná volba. Máte pro ni rovnou běžet do obchodu, nebo nad ní jen mávnout rukou? Známe odpověď.

Ještě před pár lety byl friťák součástí většiny domácností. Postupem času však litry oleje začaly vystrnaďovat zdravější suroviny a smažení se stalo čím dál méně oblíbeným stylem přípravy. Co když ale křupavé řízečky, hranolky nebo obalovaný sýr nechcete navždy opustit?

Zkuste vyměnit sádlo za pár kapek oleje >>>

Video se připravuje ...

Jak to funguje?

Název říká vše. Horký vzduch u horkovzdušné fritézy nahrazuje olej. Pokrm je jím obklopen a rovnoměrně se opéká ze všech stran. Díky tomu se jídlo nepřepaluje, nenasává tuky a celkově si uchovává více živin.

Je to opravdu bez tuku?

Pokud chcete smažit, tuk je prostě potřeba. U horkovzdušných fritéz však stačí minimální množství. Když jsou fritované suroviny samy o sobě dostatečně mastné, jako je například vepřové koleno, další olej nebo máslo rozhodně nejsou potřeba. Když však chcete vytvořit na jídle křupavou kůrčičku, bez které by takové řízky nebyly to pravé, stačí je lehce potřít olejem za pomoci mašlovačky.

Co to ještě umí?

U klasické olejové fritézy jsme všichni zvyklí na jednu funkci – smažení. To však u těch horkovzdušných neplatí. Samozřejmě záleží na modelu, který si vyberete, ale ani ty základní nekončí u jedné úlohy.

  • Ohřívání: díky horkému vzduchu zvládne fritéza i u pečeného masa vytvořit opětovně dokonale křupavou kůrčičku. To samé platí i u vychladlých hranolků, které by jinak byly odsouzeny k vyhození. Ohřát můžete prakticky vše.
  • Pečení: Do fritézy můžete dát bábovkovou formu, muffiny i maso. Na pečení je dokonalý pomocník.
  • Pizza: Každá fritéza vám zvládne připravit perfektní pizzu. Jediné, s čím si musíte poradit, je, jak ji tam poskládáte, protože některé spotřebiče mají hranatý tvar.

Nadstandardní funkce

  • Sušení: Dražší modely disponují i mřížkami nebo košíky na sušení zeleniny, ovoce, hub nebo bylin. Využijete ji jako klasickou sušičku.
  • Grilování: Nejenže můžete využít grilovací tác, ale u některých fritéz máte také ve výbavě nástavec na grilované kuře. To se ve fritéze otáčí, a díky tomu si můžete dopřát lahodné chutě dokonale propečeného masa.
  • Míchání: Fritézy, které jsou primárně vyrobené na přípravu hranolků, jsou vybaveny speciální metličkou. Ta se ve spotřebiči otáčí a hranolky promíchává. Díky tomu můžete přijít k hotovému bez jediného otevření přístroje.

Mrkvové hranolky Mrkvové hranolky • Autor: iStock.com

Jak na hranolky?

Malí i velcí, všichni milují hranolky. Aby ale byly opravdu dokonalé, musejí být na povrchu křupavé a uvnitř krásně měkké. Zvládne je takto připravit horký vzduch, nebo brambory vysuší na troud? Pokud nechcete riskovat, stačí si koupit předsmažený mražený polotovar, který stačí podle návodu dát do fritézy. Hranolky však lze snadno připravit i z klasických brambor. Stačí je nakrájet na požadované tvary, potřít olejem, popřípadě posypat oblíbeným kořením a fritézu pustit podle manuálu. I tak budou hranolky dokonalé s minimálním obsahem tuku. Stejným způsobem můžete připravit i mrkvové, celerové nebo jiné hranolky.

Co do fritézy nepatří?

Burgery

Můžete to zkusit a třeba budete mít štěstí, ale úspěch opravdu není zaručen. Díky rovnoměrné cyklaci vzduchu ve fritéze jen velmi složitě dosáhnete krásného opečení a červeného vnitřku masa.

Vlhká těsta

Takové cibulové kroužky do fritézy nedávejte. Můžete si koupit předsmažený produkt, který se do ní hodí ideálně, ale na ty domácí raději zapomeňte. Těsto steče, pokud se zvládne přichytit na cibuli, neopeče se.

Čerstvá zelenina

Zelenina s velkým obsahem vody by neměla přijít do klasické, ale ani horkovzdušné fritézy. Nejenže to bude prskat, ale plody se touto úpravou znehodnotí.

Slanina

Pokud vám nevadí trocha toho prskání, slaninu můžete ve fritéze opéct. Za následné čištění to ale nestojí.

Zkuste také obalovaný květák. I ten horkovzdušná fritéza zvládne >>>

Video se připravuje ...

Autor: TR