Myčka nádobí je skvělý pomocník. Tyto věci v ní ale můžete zbytečně zničit

11. srpna 2023 • 00:00

Myčka nádobí je jedním z největších domácích pomocníků. Kromě toho, že se postará po jídle o špinavé nádobí, bývá mnohdy i efektivnější než ruční mytí, takže díky ní nebudete tolik plýtvat vodou, a tím pádem ani penězi. Neznamená to ale, že byste do ní měli dávat všechno. Víte, které věci do myčky nepatří? 

Nepřilnavé pánve

Nepřilnavé hrnce a pánve myjte v ruce Nepřilnavé hrnce a pánve myjte v ruce • Autor: iStock

Pokud jsou vaše pánve nebo hrnce opatřené nepřilnavým povrchem, jako je například teflon, myjte je raději v ruce a pouze za použití měkké houbičky. Když je dáte do myčky, chemické přípravky a vysoký tlak vody mohou narušit jejich povrch, který se časem začne odlupovat. Do myčky nepatří ani litinové nádobí, které má přírodní nepřilnavý povrch tvořený zapečeným jedlým olejem. Stačí je očistit pomocí speciální polykarbonátové škrabky nebo jemného kartáčku, případně omýt vodou s trochou saponátu, potřít slabou vrstvou oleje a vytřít dosucha.  

Do myčky se nehodí ani pánev, ve které děláte čínu>>>

Video se připravuje ...

Dřevěná prkénka a vařečky

Ani vařečky do myčky nedávejte Ani vařečky do myčky nedávejte • Autor: iStock

Nejen dřevěná prkénka nebo vařečky, ale všechny předměty, které mají dřevěné součásti, například rukojeti, byste měli mýt pouze ručně. Dřevo je porézní materiál, který do sebe dobře natahuje pachy a vadí mu vlhko. A co teprve dlouhé máchání při vysokých teplotách! Dřevo lehce nasákne vodu a pak se začne kroutit a praskat. Problém je i v tom, že dřevo do sebe natáhne v myčce chemikálie z mycích prostředků. A ty se pak, například v případě vařeček, vyvaří do jídla, které jimi mícháte. Vařečky a další dřevěné náčiní proto myjte jen krátce v ruce, a pokud je potřebujete zbavit zápachu, potřete je octovým roztokem nebo citronovou šťávou, nechte chvíli působit a pak opláchněte. Nebo je krátce umyjte v teplé mýdlové vodě se lžičkou jedlé sody.

Nože

I jediné umytí v myčce může nůž ztupit I jediné umytí v myčce může nůž ztupit • Autor: iStock

Nože patří k základnímu a důležitému kuchyňskému vybavení a ty kvalitní nejsou levné. Ostrý nůž je navíc při krájení méně nebezpečný než tupý. Tak proč si ho ničit tím, že ho dáte do myčky? I když jsou některé nože označené jako vhodné do myčky, nikdy byste je tam neměli dávat. I jediný mycí cyklus je totiž může ztupit, a může se dokonce stát, že už nikdy nepůjdou nabrousit. Ze stejného důvodu byste do myčky neměli dávat ani další ostré nástroje, jako jsou škrabky, struhadla nebo například sekací nože kuchyňského robotu.

Pozor na sklo

Většinu skleniček můžete v myčce bez obav umýt. Pozor jen na příliš křehké, křišťálové nebo zdobené. Většinu skleniček můžete v myčce bez obav umýt. Pozor jen na příliš křehké, křišťálové nebo zdobené. • Autor: iStock

Pokud používáte skleničky z klasického skla, klidně je do myčky dávejte. Pozor si dejte ale na sklenice nebo jiné předměty vyrobené z broušeného skla nebo křišťálu, které mají vyšší obsah olova. Škodí jim zejména čisticí sůl, která sklo zmatní, takže po čase začne vypadat jako špinavé. Do myčky nepatří ani různě dekorované sklo, například s nápisy ze zlata nebo jiných kovů. A podobně je to i s porcelánem a keramikou. Obyčejné nádobí myčka zvládne, ale jestli máte zdobenou porcelánovou sadu po babičce, myjte ji raději v ruce, aby se zdobení nesmylo.

Plasty, ale jen některé

Ne všechny plastové krabičky jsou vhodné na mytí v myčce Ne všechny plastové krabičky jsou vhodné na mytí v myčce • Autor: iStock

Plasty jsou obecně citlivé na vyšší teploty. Ovšem plastů je celá řada a některým nádobám z plastu teplo nevadí. Proto je vždy dobré řídit se doporučením výrobce a symboly vhodnosti či nevhodnosti mytí v myčce. Obecně je lepší umístit plastové výrobky do horního koše, protože topné těleso je dole, a je tam tudíž během mytí i vyšší teplota.  

Měď, hliník, stříbro…

Měděné hrnce myjte v ruce, v myčce by zčernaly Měděné hrnce myjte v ruce, v myčce by zčernaly • Autor: iStock

Měděné hrnce jsou nádherné a dobře se v nich vaří. Také nejde o levnou záležitost. Pokud máte to štěstí a vlastníte je, měli byste si je opravdu hýčkat a umývat je pouze ručně. Když je dáte do myčky, mohly by zčernat. To samé platí i pro předměty z hliníku, mosazi nebo stříbra.

Vše, co má etiketu nebo nálepku

Máte-li například sklenice s papírovými štítky, pečlivě je před vložením do myčky odstraňte. Štítky se mohou během mytí v myčce odlepit a uvíznout v odtoku nebo se přilepit na jiné nádobí. 

Prostředek na mytí nádobí

Nikdy nenahrazujte tablety do myčky prostředkem na mytí nádobí Nikdy nenahrazujte tablety do myčky prostředkem na mytí nádobí • Autor: iStock

Vedle nádobí a náčiní, které do myčky nepatří, protože by se v ní mohly poškodit, existují i věci, které naopak mohou poškodit samotnou myčku. To je například prostředek určený k ručnímu mytí nádobí. Pokud vám tedy dojdou tablety do myčky, vyhněte se pokušení nalít do myčky jar. Nejenže hodně pění, což byste zjistili velmi krátce poté, co myčku zapnete, ale může myčku i poškodit.

Autodíly, spodní prádlo nebo čepice

Myčka nádobí toho zvládne celkem hodně, a přestože je určena na mytí nádobí, lidé ji používají i na mytí předmětů, které do této kategorie rozhodně nespadají. Například hřebeny (bez vlasů), plastové hračky nebo omyvatelné filtry z digestoří. V myčce se běžně zavařují okurky nebo se v ní myjí brambory ve velkém. Nad tím vším by se ještě dalo přimhouřit oko. Podle americké spotřebitelské organizace Consumer Reports ale dávají lidé do myček na nádobí i jiné a nepochopitelnější věci, například počítačové klávesnice, podprsenky, autodíly, boty nebo baseballové čepice. Samozřejmě je jen na vás, co do své myčky dáte. Ale pokud chcete, aby vám sloužila ještě dlouhá léta, snažte se ji používat jen na to, k čemu byla určena, a nedávat do ní věci, které v ní jen zbytečně zničíte. 

Video se připravuje ...

Autor: AK