Ořechy, hrušky a sýr: Dokonalá podzimní kombinace, kterou si můžete vychutnat naslano i nasladko
Podzim je obdobím, kdy se příroda zbarvuje do teplých odstínů a na naše talíře přicházejí bohaté a zemité chutě. Mezi nejoblíbenější ingredience tohoto období patří ořechy, sladké hrušky a rozmanité sýry, které společně vytvářejí dokonalou harmonii. Spojení těchto tří lahodných prvků není jen osvědčené, ale i velmi univerzální. Můžete je použít do salátů, teplých nebo studených chuťovek i sladkých dezertů. Máme pro vás jako inspiraci několik receptů, v nichž kombinaci ořechů, hrušek a sýrů můžete chutně využít.
Ořechy: Křupavá elegance
Ořechy, ať už jsou to vlašské, lískové nebo pekanové, dodávají jídlu jedinečný křupavý prvek a plnou, bohatou chuť. Jsou ideální do slaných i sladkých pokrmů a díky svému vysokému obsahu zdravých tuků a bílkovin jsou výborným doplňkem každého jídelníčku.
Hrušky: Sladká esence podzimu
Hrušky jsou symbolem podzimu a jejich sladkost skvěle kontrastuje s ostatními ingrediencemi. Jsou šťavnaté, měkké a v kombinaci s ořechy a sýry vytvářejí rafinované a přitom velmi jednoduché pokrmy.
Víte, co ještě patří k podzimu? Třeba tyto sladké sticky buns:
Sýry: Krémová dokonalost
Sýry, jako je gorgonzola, brie, camembert nebo kozí sýr, jsou výborné samy o sobě, se sladkými hruškami a křupavými ořechy ale jejich chuť ještě víc vynikne.
Vyzkoušejte některý z následujících receptů, v nichž si můžete podzimní kombinaci hrušek, ořechů a sýrů skvěle vychutnat:
Salát s hruškami, gorgonzolou a vlašskými ořechy
Tento salát je dokonalou kombinací sladkosti, slanosti a křupavosti. Je ideální jako předkrm nebo lehká večeře.
Co budete potřebovat:
- 2 zralé hrušky
- 100 g gorgonzoly
- 50 g vlašských ořechů
- rukolu nebo mix salátů
- 2 lžíce medu
- 1 lžíci olivového oleje
- 1 lžíci balzamikového octa
- mletý pepř
- sůl
Postup:
1. Hrušky omyjte, zbavte jádřinců a nakrájejte na tenké plátky. Ořechy lehce opražte na suché pánvi, aby se zvýraznila jejich chuť.
2. Na talíř naaranžujte rukolu nebo jiný salátový mix, přidejte nakrájené hrušky a rozdrobte gorgonzolu. Posypte opraženými vlašskými ořechy.
3. Zálivku připravte smícháním medu, olivového oleje, balzamikového octa, soli a pepře. Přelijte jí salát těsně před podáváním.
Koláčky s hruškami, kozím sýrem a lískovými ořechy
Jsou skvělé jako lehká svačinka nebo chuťovka k vínu.
Co budete potřebovat:
- 1 balení listového těsta
- 2–3 zralé hrušky
- 100 g kozího sýra (čerstvého nebo polotvrdého)
- 50 g nasekaných lískových ořechů
- med (nemusí být)
- trochu citronové šťávy
- hladkou mouku na vál
- máslo na potření těsta
- čerstvou mátu nebo tymián na ozdobení
Postup:
1. Předehřejte troubu na 200 °C. Listové těsto rozválejte na lehce pomoučněném vále na plát silný asi 3-4 mm, nakrájejte ho na obdélníky nebo čtverce, rozložte je na plech s papírem na pečení a každý na několika místech propíchejte vidličkou.
2. Hrušky omyjte, zbavte jádřinců, nakrájejte je na tenčí plátky a zakápněte citronovou šťávou, aby nezhnědly. Kozí sýr rozdrobte nebo nakrájejte na malé kousky.
3. Na každý kus těsta rozložte plátky hrušek. Nechte přitom volné okraje (asi 1 cm), které ohněte směrem nahoru. Hrušky posypte kozím sýrem a nasekanými lískovými ořechy. Pokud máte rádi sladší chuť, můžete hrušky jemně pokapat medem. Okraje těsta lehce potřete rozpuštěným máslem.
4. Vše dejte do vyhřáté trouby a pečte 15–20 minut, dokud těsto není krásně zlatavé a křupavé. Po vyndání z trouby nechte koláčky trochu vychladnout a ozdobte je čerstvou mátou nebo tymiánem. Podávejte je teplé nebo studené.
Bruschetta s hruškami, ricottou a ořechy
Podzimní verzi oblíbené bruschetty si můžete dát k snídani, svačině i večeři.
Co budete potřebovat:
- 1 bagetu nebo ciabattu
- 2 zralé hrušky
- 150 g ricotty (nebo jiného měkkého sýra dle chuti)
- 50 g nasekaných vlašských ořechů
- med
- extra panenský olivový olej
- sůl
Postup:
1. Předehřejte troubu na 200 °C. Bagetu nebo ciabattu nakrájejte na plátky o tloušťce asi 1,5 cm. Každý plátek potřete z obou stran olivovým olejem, rozložte je na plech a dejte na 5–7 minut do vyhřáté trouby, dokud nebudou křupavé a zlatavé. V polovině pečení je můžete otočit.
2. Mezitím nakrájejte omyté hrušky zbavené jádřinců na tenké plátky. Ricottu jemně osolte (pokud chcete) a natřete ji na opečené plátky pečiva. Na každý plátek s ricottou položte plátky hrušek a posypte je nasekanými vlašskými ořechy. Pokud máte rádi sladší chuť, pokapejte medem. Podávejte ihned.
Sýrovo-hruškový koláč s lískovými ořechy
Jednoduchý slaný koláč z listového těsta vás nadchne chutnou kombinací náplně z hrušek, sýru s modrou plísní, smetany a křupavých oříšků. Recept najdete ZDE.
Camembert s hruškami a ořechy
Vyzkoušejte lahodnou kombinaci jemného sýra s bílou plísní s náplní z hrušek, brandy a ořechů a s polevou z balzamikového octa a medu. Recept najdete ZDE.
Mini quiche s hruškami a kozím sýrem
Slané koláče, jimž Francouzi říkají quiche, jsou velmi variabilní a vděčné. Zkuste jejich mini verzi z těsta s vlašskými ořecha a náplní z hrušek a několika druhů sýrů. Recept najdete ZDE.
Hruškové carpaccio
Klasické carpaccio se dělá z tenkých plátků hovězího svíčkové, ovšem za zkoušku stojí i ovocná verze s hruškami, parmazánem a lískovými oříšky. Recept najdete ZDE.