Ořechy, hrušky a sýr: Dokonalá podzimní kombinace, kterou si můžete vychutnat naslano i nasladko

5. října 2024 • 04:44

Podzim je obdobím, kdy se příroda zbarvuje do teplých odstínů a na naše talíře přicházejí bohaté a zemité chutě. Mezi nejoblíbenější ingredience tohoto období patří ořechy, sladké hrušky a rozmanité sýry, které společně vytvářejí dokonalou harmonii. Spojení těchto tří lahodných prvků není jen osvědčené, ale i velmi univerzální. Můžete je použít do salátů, teplých nebo studených chuťovek i sladkých dezertů. Máme pro vás jako inspiraci několik receptů, v nichž kombinaci ořechů, hrušek a sýrů můžete chutně využít. 

Ořechy: Křupavá elegance

Ořechy, ať už jsou to vlašské, lískové nebo pekanové, dodávají jídlu jedinečný křupavý prvek a plnou, bohatou chuť. Jsou ideální do slaných i sladkých pokrmů a díky svému vysokému obsahu zdravých tuků a bílkovin jsou výborným doplňkem každého jídelníčku.

Hrušky: Sladká esence podzimu

Hrušky jsou symbolem podzimu a jejich sladkost skvěle kontrastuje s ostatními ingrediencemi. Jsou šťavnaté, měkké a v kombinaci s ořechy a sýry vytvářejí rafinované a přitom velmi jednoduché pokrmy.

Víte, co ještě patří k podzimu? Třeba tyto sladké sticky buns:

Sýry: Krémová dokonalost

Sýry, jako je gorgonzola, brie, camembert nebo kozí sýr, jsou výborné samy o sobě, se sladkými hruškami a křupavými ořechy ale jejich chuť ještě víc vynikne. 

Vyzkoušejte některý z následujících receptů, v nichž si můžete podzimní kombinaci hrušek, ořechů a sýrů skvěle vychutnat: 

Salát s hruškami, gorgonzolou a vlašskými ořechy

Salát s hruškami, gorgonzolou a vlašskými ořechy Salát s hruškami, gorgonzolou a vlašskými ořechy • Autor: iStock

Tento salát je dokonalou kombinací sladkosti, slanosti a křupavosti. Je ideální jako předkrm nebo lehká večeře.

Co budete potřebovat:

  • 2 zralé hrušky
  • 100 g gorgonzoly
  • 50 g vlašských ořechů
  • rukolu nebo mix salátů
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžíci olivového oleje
  • 1 lžíci balzamikového octa
  • mletý pepř
  • sůl

Postup:

1. Hrušky omyjte, zbavte jádřinců a nakrájejte na tenké plátky. Ořechy lehce opražte na suché pánvi, aby se zvýraznila jejich chuť.

2. Na talíř naaranžujte rukolu nebo jiný salátový mix, přidejte nakrájené hrušky a rozdrobte gorgonzolu. Posypte opraženými vlašskými ořechy.

3. Zálivku připravte smícháním medu, olivového oleje, balzamikového octa, soli a pepře. Přelijte jí salát těsně před podáváním.

Koláčky s hruškami, kozím sýrem a lískovými ořechy

Slané koláčky s hruškami, kozím sýrem a lískovými ořechy Slané koláčky s hruškami, kozím sýrem a lískovými ořechy • Autor: iStock

Jsou skvělé jako lehká svačinka nebo chuťovka k vínu.

Co budete potřebovat: 

  • 1 balení listového těsta
  • 2–3 zralé hrušky
  • 100 g kozího sýra (čerstvého nebo polotvrdého)
  • 50 g nasekaných lískových ořechů 
  • med (nemusí být)
  • trochu citronové šťávy
  • hladkou mouku na vál
  • máslo na potření těsta
  • čerstvou mátu nebo tymián na ozdobení

Postup:

1. Předehřejte troubu na 200 °C. Listové těsto rozválejte na lehce pomoučněném vále na plát silný asi 3-4 mm, nakrájejte ho na obdélníky nebo čtverce, rozložte je na plech s papírem na pečení a každý na několika místech propíchejte vidličkou.

2. Hrušky omyjte, zbavte jádřinců, nakrájejte je na tenčí plátky a zakápněte citronovou šťávou, aby nezhnědly. Kozí sýr rozdrobte nebo nakrájejte na malé kousky.

3. Na každý kus těsta rozložte plátky hrušek. Nechte přitom volné okraje (asi 1 cm), které ohněte směrem nahoru. Hrušky posypte kozím sýrem a nasekanými lískovými ořechy. Pokud máte rádi sladší chuť, můžete hrušky jemně pokapat medem. Okraje těsta lehce potřete rozpuštěným máslem.

4. Vše dejte do vyhřáté trouby a pečte 15–20 minut, dokud těsto není krásně zlatavé a křupavé. Po vyndání z trouby nechte koláčky trochu vychladnout a ozdobte je čerstvou mátou nebo tymiánem. Podávejte je teplé nebo studené.

Bruschetta s hruškami, ricottou a ořechy

Podzimní verzi oblíbené bruschetty si můžete dát k snídani, svačině i večeři. 

Bruschetta s hruškami, ricottou a ořechy Bruschetta s hruškami, ricottou a ořechy • Autor: iStock

Co budete potřebovat: 

  • 1 bagetu nebo ciabattu
  • 2 zralé hrušky
  • 150 g ricotty (nebo jiného měkkého sýra dle chuti)
  • 50 g nasekaných vlašských ořechů
  • med
  • extra panenský olivový olej
  • sůl

Postup:

1. Předehřejte troubu na 200 °C. Bagetu nebo ciabattu nakrájejte na plátky o tloušťce asi 1,5 cm. Každý plátek potřete z obou stran olivovým olejem, rozložte je na plech a dejte na 5–7 minut do vyhřáté trouby, dokud nebudou křupavé a zlatavé. V polovině pečení je můžete otočit.

2. Mezitím nakrájejte omyté hrušky zbavené jádřinců na tenké plátky. Ricottu jemně osolte (pokud chcete) a natřete ji na opečené plátky pečiva. Na každý plátek s ricottou položte plátky hrušek a posypte je nasekanými vlašskými ořechy. Pokud máte rádi sladší chuť, pokapejte medem. Podávejte ihned. 

Sýrovo-hruškový koláč s lískovými ořechy

Sýrovo-hruškový koláč s lískovými ořechy Sýrovo-hruškový koláč s lískovými ořechy • Autor: F.O.O.D.

Jednoduchý slaný koláč z listového těsta vás nadchne chutnou kombinací náplně z hrušek, sýru s modrou plísní, smetany a křupavých oříšků. Recept najdete ZDE.

Camembert s hruškami a ořechy

Camembert s hruškami a ořechy Camembert s hruškami a ořechy • Autor: F.O.O.D.

Vyzkoušejte lahodnou kombinaci jemného sýra s bílou plísní s náplní z hrušek, brandy a ořechů a s polevou z balzamikového octa a medu. Recept najdete ZDE.

Mini quiche s hruškami a kozím sýrem

Mini quiche s hruškami a kozím sýrem Mini quiche s hruškami a kozím sýrem • Autor: F.O.O.D.

Slané koláče, jimž Francouzi říkají quiche, jsou velmi variabilní a vděčné. Zkuste jejich mini verzi z těsta s vlašskými ořecha a náplní z hrušek a několika druhů sýrů. Recept najdete ZDE.

Hruškové carpaccio

Hruškové carpaccio Hruškové carpaccio • Autor: F.O.O.D.

Klasické carpaccio se dělá z tenkých plátků hovězího svíčkové, ovšem za zkoušku stojí i ovocná verze s hruškami, parmazánem a lískovými oříšky. Recept najdete ZDE.

Video se připravuje ...

Autor: Jana Dvořáková