Zavařte si hrušky! Návod, jak udělat povidla, džem i čatní
Jakmile koncem léta dozrají hrušky, je potřeba je rychle zkonzumovat, aby se nezkazily. A když je nezvládnete sníst, je nejlepší z nich připravit dobroty, které se budou v zimě hodit. Udělejte si z hrušek domácí povidla, džem nebo pikantní čatní.
Když nevíte, co s úrodou hrušek, jsou povidla tím nejjednodušším a možná i nejchutnějším způsobem, jak je rychle a klidně i ve větším množství zpracovat. Nejsou možná tak populární jako ta švestková, pochutnáte si na nich ale stejně, a třeba i víc. Využít je můžete jako náplň do koláčů, palačinek nebo si je namažte jen tak na chleba. Připravit se dají v troubě i na plotně. A pokud je naplníte do dokonale čistých skleniček, které ještě můžete vypláchnout rumem, neměla by se vám zkazit. Chcete-li mít ale jistotu, že vydrží delší dobu bez úhony, nic nezkazíte tím, když naplněné uzavřené skleničky s povidly budete ještě 15 minut sterilovat při teplotě 80 °C.
Z hrušek si můžete upéct i skvělý koláč>>>
Vyzkoušejte některý z těchto receptů:
Pečená hrušková povidla
Co budete potřebovat:
- 2 kg oloupaných zralých hrušek bez jádřinců
- 1 kg krupicového cukru
- kousek celé skořice
- 2 hvězdičky badyánu
- 1/2 lžičky mletého kardamomu
- 1/2 lžičky mletého hřebíčku
- dřeň z 1 vanilkového lusku
Postup:
1. Hrušky nakrájejte na čtvrtky, rozložte je do vyššího pekáče, přilijte trošku vody a pečte asi 40 minut při teplotě 175 °C, dokud hrušky nepustí šťávu. Během pečení hrušky občas promíchejte.
2. K hruškám přidejte cukr a koření, promíchejte a dále pečte, až se ovoce rozpadne a směs zhoustne.
3. Horká povidla nalijte do menších čistých sklenic, uzavřete víčkem a obraťte dnem vzhůru.
Vařená hrušková povidla téměř bez cukru
Co budete potřebovat:
- 1 kg hodně zralých hrušek
- 1 sáček vanilkového cukru
- šťávu z 1/2 citronu
- kousek čerstvého zázvoru
- kousek celé skořice
- několik hřebíčků
- kousek citronové kůry
Postup:
1. Hrušky oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na kousky. Pokapejte je citronovou šťávou a pomalu přiveďte k varu.
2. Přidejte oloupaný a nastrouhaný čerstvý zázvor a koření svázané s citronovou kůrou v kousku gázy a vařte na mírném ohni za občasného míchání asi 30 minut.
3. Pak sáček s kořením vyndejte, vmíchejte vanilkový cukr a dále vařte ještě asi 15 minut.
4. Hotová povidla můžete použít hned nebo je nalijte do nahřátých čistých sklenic, uzavřete a obraťte dnem vzhůru.
TIP: Před koncem varu můžete přidat ještě 2 lžíce rumu, který chuť povidel zjemní.
Hruškový džem
Co budete potřebovat:
- 2 kg měkkých hrušek
- 500 g krupicového cukru
- 2 citrony
- kousek vanilkového lusku
Postup:
1. Omyté hrušky oloupejte, zbavte jádřinců, nakrájejte je na kousky a dejte do hrnce. Přidejte šťávu z jednoho citronu a kousek celé vanilky, hrnec přiklopte a zvolna vařte asi 10 minut. Občas hrušky zamíchejte, aby se nepřipálily.
2. Po částech přisypte cukr a druhý citron, který jste oloupali a nakrájeli na kousky, a ještě asi 5 minut povařte.
3. Z džemu odstraňte vanilku, naplňte ho do čistých nahřátých skleniček, dobře je uzavřete a otočte dnem vzhůru.
TIP: Místo nakrájeného citronu můžete přidat pár plátků čerstvého zázvoru. Džem bude pikantnější.
Hruškové čatní s rozinkami
Co budete potřebovat:
- 10 pevných hrušek
- 200 g třtinového cukru
- 200 ml jablečného octa
- 100 ml hruškového moštu
- 1 hvězdičku badyánu
- 1 lžičku mletého kmínu
- 2 červené cibule
- 1 lžičku nastrouhaného čerstvého zázvoru
- 1-2 chilli papričky
- 50 g rozinek
Postup:
1. Hrušky omyjte, zbavte jádřinců, nakrájejte na kousky a dejte do velkého hrnce. Přidejte cukr, jablečný ocet, badyán, kmín, nakrájenou červenou cibuli a nastrouhaný zázvor a přiveďte k varu.
2. Přidejte chilli papričku a vařte asi 40 minut, dokud nejsou hrušky měkké a směs nezíská sirupovitou konzistenci.
3. Nakonec vmíchejte rozinky, horké čatní naplňte do čistých sterilovaných skleniček a uzavřete víčky.
TIP: Hruškové čatní je výborné ke grilovanému masu, do burgerů, jako doplněk k sýrům nebo slaným sušenkám a zkusit ho můžete i do obložených chlebů.
Znáte pracharandu?
Pokud rádi sušíte různé plody, zkuste to i s hruškami. Na sušení se nejlépe hodí menší sladké pevné hrušky. Omyjte je, osušte, zbavte jádřinců a nakrájejte na plátky. Aby hrušky během sušení nezhnědly, doporučuje se namočit je asi na 10 minut do vody s citronovou šťávou (na 250 ml vody počítejte asi lžíci citronové šťávy). Takto ošetřené hrušky nechte odkapat a usušte v sušičce nebo v troubě – rozložte je v jedné vrstvě na plech vyložený papírem na pečení, dejte do trouby zapnuté nejlépe na program horkovzduch a sušte při nízké teplotě (maximálně 50-60 °C). Počítejte s délkou sušení 8 – 15 hodin. Dokonale usušené hrušky by měly být pevné a pružné. Takto je můžete jíst jako zdravou svačinku. A pokud si je usušíte ještě o trošku víc, aby šustily, můžete je pak rozemlít na prášek a smíchat s cukrem. Babičky této lidové pochoutce říkaly pracharanda a používaly ji k posypání škubánků, sladkých kaší, lívanců nebo ovocných knedlíků.