Zavařte si hrušky! Návod, jak udělat povidla, džem i čatní

5. září 2023 • 11:00

Jakmile koncem léta dozrají hrušky, je potřeba je rychle zkonzumovat, aby se nezkazily. A když je nezvládnete sníst, je nejlepší z nich připravit dobroty, které se budou v zimě hodit. Udělejte si z hrušek domácí povidla, džem nebo pikantní čatní. 

Když nevíte, co s úrodou hrušek, jsou povidla tím nejjednodušším a možná i nejchutnějším způsobem, jak je rychle a klidně i ve větším množství zpracovat. Nejsou možná tak populární jako ta švestková, pochutnáte si na nich ale stejně, a třeba i víc. Využít je můžete jako náplň do koláčů, palačinek nebo si je namažte jen tak na chleba. Připravit se dají v troubě i na plotně. A pokud je naplníte do dokonale čistých skleniček, které ještě můžete vypláchnout rumem, neměla by se vám zkazit. Chcete-li mít ale jistotu, že vydrží delší dobu bez úhony, nic nezkazíte tím, když naplněné uzavřené skleničky s povidly budete ještě 15 minut sterilovat při teplotě 80 °C.

Z hrušek si můžete upéct i skvělý koláč>>>

Video se připravuje ...

Vyzkoušejte některý z těchto receptů:

Pečená hrušková povidla

Co budete potřebovat:

  • 2 kg oloupaných zralých hrušek bez jádřinců
  • 1 kg krupicového cukru
  • kousek celé skořice
  • 2 hvězdičky badyánu
  • 1/2 lžičky mletého kardamomu
  • 1/2 lžičky mletého hřebíčku
  • dřeň z 1 vanilkového lusku

Postup:

1. Hrušky nakrájejte na čtvrtky, rozložte je do vyššího pekáče, přilijte trošku vody a pečte asi 40 minut při teplotě 175 °C, dokud hrušky nepustí šťávu. Během pečení hrušky občas promíchejte.

2. K hruškám přidejte cukr a koření, promíchejte a dále pečte, až se ovoce rozpadne a směs zhoustne.

3. Horká povidla nalijte do menších čistých sklenic, uzavřete víčkem a obraťte dnem vzhůru.

Hrušková povidla Hrušková povidla • Autor: iStock

Vařená hrušková povidla téměř bez cukru

Co budete potřebovat:

  • 1 kg hodně zralých hrušek
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • šťávu z 1/2 citronu
  • kousek čerstvého zázvoru
  • kousek celé skořice
  • několik hřebíčků
  • kousek citronové kůry

Postup:

1. Hrušky oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na kousky. Pokapejte je citronovou šťávou a pomalu přiveďte k varu.

2. Přidejte oloupaný a nastrouhaný čerstvý zázvor a koření svázané s citronovou kůrou v kousku gázy a vařte na mírném ohni za občasného míchání asi 30 minut.

3. Pak sáček s kořením vyndejte, vmíchejte vanilkový cukr a dále vařte ještě asi 15 minut.

4. Hotová povidla můžete použít hned nebo je nalijte do nahřátých čistých sklenic, uzavřete a obraťte dnem vzhůru.

TIP: Před koncem varu můžete přidat ještě 2 lžíce rumu, který chuť povidel zjemní. 

Hruškový džem

Hruškový džem Hruškový džem • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 2 kg měkkých hrušek
  • 500 g krupicového cukru
  • 2 citrony
  • kousek vanilkového lusku

Postup:

1. Omyté hrušky oloupejte, zbavte jádřinců, nakrájejte je na kousky a dejte do hrnce. Přidejte šťávu z jednoho citronu a kousek celé vanilky, hrnec přiklopte a zvolna vařte asi 10 minut. Občas hrušky zamíchejte, aby se nepřipálily.

2. Po částech přisypte cukr a druhý citron, který jste oloupali a nakrájeli na kousky, a ještě asi 5 minut povařte.

3. Z džemu odstraňte vanilku, naplňte ho do čistých nahřátých skleniček, dobře je uzavřete a otočte dnem vzhůru.

TIP: Místo nakrájeného citronu můžete přidat pár plátků čerstvého zázvoru. Džem bude pikantnější.

Hruškové čatní s rozinkami

Hruškové čatní Hruškové čatní • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 10 pevných hrušek
  • 200 g třtinového cukru
  • 200 ml jablečného octa
  • 100 ml hruškového moštu
  • 1 hvězdičku badyánu
  • 1 lžičku mletého kmínu
  • 2 červené cibule
  • 1 lžičku nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • 1-2 chilli papričky
  • 50 g rozinek

Postup:

1. Hrušky omyjte, zbavte jádřinců, nakrájejte na kousky a dejte do velkého hrnce. Přidejte cukr, jablečný ocet, badyán, kmín, nakrájenou červenou cibuli a nastrouhaný zázvor a přiveďte k varu.

2. Přidejte chilli papričku a vařte asi 40 minut, dokud nejsou hrušky měkké a směs nezíská sirupovitou konzistenci.

3. Nakonec vmíchejte rozinky, horké čatní naplňte do čistých sterilovaných skleniček a uzavřete víčky.

TIP: Hruškové čatní je výborné ke grilovanému masu, do burgerů, jako doplněk k sýrům nebo slaným sušenkám a zkusit ho můžete i do obložených chlebů.

Hrušky si můžete i usušit Hrušky si můžete i usušit • Autor: iStock

Znáte pracharandu?

Pokud rádi sušíte různé plody, zkuste to i s hruškami. Na sušení se nejlépe hodí menší sladké pevné hrušky. Omyjte je, osušte, zbavte jádřinců a nakrájejte na plátky. Aby hrušky během sušení nezhnědly, doporučuje se namočit je asi na 10 minut do vody s citronovou šťávou (na 250 ml vody počítejte asi lžíci citronové šťávy). Takto ošetřené hrušky nechte odkapat a usušte v sušičce nebo v troubě – rozložte je v jedné vrstvě na plech vyložený papírem na pečení, dejte do trouby zapnuté nejlépe na program horkovzduch a sušte při nízké teplotě (maximálně 50-60 °C). Počítejte s délkou sušení 8 – 15 hodin. Dokonale usušené hrušky by měly být pevné a pružné. Takto je můžete jíst jako zdravou svačinku. A pokud si je usušíte ještě o trošku víc, aby šustily, můžete je pak rozemlít na prášek a smíchat s cukrem. Babičky této lidové pochoutce říkaly pracharanda a používaly ji k posypání škubánků, sladkých kaší, lívanců nebo ovocných knedlíků.

Video se připravuje ...

Autor: AK