Ocet: Kuchyňská banalita? Kdepak! Víte, kolik je druhů a který se na co hodí?

30. května 2022 • 00:00

Většina octů využívaných v gastronomii se skvěle hodí do salátů. Přesto nesmíte opomenout i jiné druhy, které mají širší využití. Dnešní trh nabízí mnoho druhů, které mají nepřeberné množství využití. Vyberte ten, který vám sedne nejlépe, a doveďte obyčejné pokrmy k dokonalosti!

Kvasný lihový ocet

Klasika, kterou nemůžeme postrádat při zavařování v letních měsících. Okurky a další nakládané delikatesy by se bez něj zkrátka neobešly. Další přidanou hodnotou kvasného lihového octa je čištění vodního kamene a nejrůznějších šmouh. Ne nadarmo je považován za nejlepší úklidový prostředek!

Vinný ocet

Vždy záleží na druhu vína, ze kterého se ocet vyrábí. Existuje bílý vinný ocet, růžový i červený. Báječně poslouží při přípravě zálivek do salátů, domácí majonézy, ryb nebo k dochucení různých přílohových omáček. Používá se hlavně ve střední Evropě a Středozemí.

Ovocný ocet

Mezi ovocnými octy najdete nejčastěji jablečný, malinový nebo rybízový. Oceníte je nejen jako přísadu do salátů. Jejich chuť je nasládlá a nakyslá po ovoci. Ten nejznámější jablečný je výraznější a vyráběný z jablečného moštu.

Balzamikové octy

Balzamikový ocet si dává načas, jelikož zraje několik let v dřevěných sudech. Zvláštní druh octa se vyrábí v italské Modeně z vylisovaných hroznů. Hodí se také do salátů, na rizoto či čerstvé sýry.  

Rýžový ocet

Rýžový ocet zaručeně znáte z tradičních asijských restaurací. Bývá využíván na sushi rýži, do salátových zálivek, polévek i dalších pokrmů. Vyrábí se z fermentované rýže nebo rýžového vína. Nejpopulárnější je především v Číně!

Ocet z růží

Ocet z růží mile překvapí při dochucení nejrůznějších dezertů i ovocných a zeleninových salátů. Tuto delikatesu můžete ovonět ještě čerstvou levandulí.

Suroviny:

  • 1 l bílého vinného octa
  • 3 hrsti lístků růže

Postup:

1. Můžete-li si vybrat druh růže, sáhněte po tom nejvoňavějším. Květy propláchněte studenou vodou a nechte okapat. Vložte je do nádoby a zalijte octem.

2. Asi za 3 až 4 týdny můžete ocet přefiltrovat do sklenic.

Doma si také snadno můžete vyrobit růžovou vodu >>>

Video se připravuje ...

Autor: DF