Od předkrmu po dezert: Oslavte Mezinárodní den proti dietám pořádným obědem

video
6. května 2021 • 00:00

Mezinárodní den proti dietám vznikl díky Mary Evans Youngové a slaví se 6. května už od roku 1992. Jeho hlavním posláním je poukázat na nebezpečí některých drastických diet a raději se zaměřit na lidskou přirozenost uznávající zdravý životní styl. My ho ale oslavíme s něčím vydatným k snědku! Připravili jsme pro vás menu, které uspokojí všechny pořádné jedlíky.

Co se vám vybaví, když se řekne jaro? Rozkvět přírody, rodící se zvířátka a také diety. Pro mnohé z nás začíná období „hubnutí do plavek“ a s ním spojené úpravy a škrcení jídelníčku. Pojďme to na jeden den odložit stranou. Oslavte Mezinárodní den proti dietám s něčím pořádným na talíři a svěží salátky odsuňme na jiné dny.

Sladká tečka hned na začátek

Nejprve vám prozradíme recept na ty nejlepší lívance. My je upřednostňujeme jako dezert, ale jsou tak výtečné, že si je nemůžeme nechat až na konec.

Na lívance potřebujete:

Doba přípravy: 30 minut

Počet porcí: 4 

  • 100 g másla
  • sůl
  • 300 g hladké mouky
  • 2 ks vajec
  • 500 ml mléka
  • 30 g moučkového cukru
  • 15 g droždí
  • Tuk na pánev
  • Smetanu, povidla, cukr, skořicový cukr nebo dle chuti na ozdobu

Postup:

1. Těsto na lívance: droždí rozetřeme s cukrem, vsypeme lžíci mouky, lžíci mléka a těsto na lívance necháme kynout. Pak přidáme vejce, sůl, rozmícháme a střídavě zapracujeme mouku a mléko, aby se neutvořily žmolky.

2. Těsto necháme vykynout, až nabude dvojnásobný objem. Důlky lívanečníku vždy promastíme a lijeme do nich naběračkou těsto. Lívance opékáme po obou stranách dorůžova.

3. Na dohotovení: pečené lívance mažeme povidly, sypeme strouhaným tvarohem a kropíme smetanou. Lívance se také mohou posypat skořicí smíchanou s cukrem.

Pokud chcete lívance jako předkrm, vyzkoušejte jejich slanou variantu.

Předkrm nejen pro chlapy

Jako předkrm jsme pro vás připravili tradiční škvarkové placky. Inspirovalo nás podávané pečivo v restauracích, ale uchopili jsme to trošku po našem. Na plackách si můžete pochutnat jen tak nebo je pomazat oblíbenou pomazánkou. Samozřejmě pro opravdové milovníky vydatných pokrmů doporučujeme na pečivo plátek anglické slaniny.

Ingredience na 8 placek:

Doba přípravy: cca 1 h 45 min (z toho 1 h zrání a kynutí)

  • 250 g pšeničné hladké mouky
  • 200 g škvarků (100 g namletých a 100 g nahrubo nasekaných)
  • 130 g mléka
  • 50 g sádla
  • 20 g čerstvého droždí
  • 10 g cukru krupice
  • 2 žloutky
  • 5 g soli

Na dokončení:

  • 2 žloutky na potření placek
  • směs hrubé soli a kmínu na posypání placek

Postup na škvarkové placky od Mistra pekaře najdete zde ve videoreceptu a uvidíte, že je to opravdu hračka! Tyto vláčné placičky si jistě zamilujete a zařadíte do svého receptáře.

Hlavní chod: Italská delikatesa

Co by to bylo za pořádný oběd, kdyby hlavním chodem nebyla nějaká pečínka. Kdo má rád, připraví si kachničku s knedlíkem nebo husu, ale my pro vás vybrali roládu z bůčku podle italského receptu. Její příprava není složitá a výsledná chuť je famózní! Kdo neochutná, neuvěří, jak se skvěle snoubí chuť bylinek a šťavnatého vepřového masa.

Suroviny na roládu z bůčku:

Doba přípravy: 3 hodiny i s pečením

  • 2,5 kg libovějšího (60–70 % tuku) vepřového bůčku s kůží bez kosti
  • 5 větviček rozmarýnu
  • 10–15 listů šalvěje
  • 8–10 stroužků česneku
  • kůra z jednoho citronu nebo malého pomeranče
  • hrst loupaných pistácií nebo piniových oříšků
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • olivový olej

Přesný postup opět naleznete zde ve videoreceptu. Přejeme vám dobrou chuť a užijte si Mezinárodní den proti dietám!

Autor: TR