Od předkrmu po dezert: Oslavte Mezinárodní den proti dietám pořádným obědem

Video se připravuje ...
6. května 2023 • 00:00

Mezinárodní den proti dietám vznikl díky Mary Evans Youngové a slaví se 6. května už od roku 1992. Jeho hlavním posláním je poukázat na nebezpečí některých drastických diet a raději se zaměřit na lidskou přirozenost uznávající zdravý životní styl. My ho ale oslavíme s něčím vydatným k snědku! Připravili jsme pro vás menu, které uspokojí všechny pořádné jedlíky.

Co se vám vybaví, když se řekne jaro? Rozkvět přírody, rodící se zvířátka a také diety. Pro mnohé z nás začíná období „hubnutí do plavek“ a s ním spojené úpravy a škrcení jídelníčku. Pojďme to na jeden den odložit stranou. Oslavte Mezinárodní den proti dietám s něčím pořádným na talíři a svěží salátky odsuňte na později.

Sladká tečka hned na začátek

Nejprve vám prozradíme recept na ty nejlepší lívance. My je upřednostňujeme jako dezert, ale jsou tak výtečné, že si je nemůžeme nechat až na konec.

Doba přípravy: 30 minut

Počet porcí: 4 

Co budete na lívance potřebovat:

  • 100 g másla
  • sůl
  • 300 g hladké mouky
  • 2 ks vajec
  • 500 ml mléka
  • 30 g moučkového cukru
  • 15 g droždí
  • tuk na pánev
  • na ozdobení smetanu, povidla, cukr, skořicový cukr podle chuti 

Postup:

1. Nejprve připravíme těsto. Droždí rozetřeme s cukrem, přidáme lžíci mouky, lžíci vlažného mléka, promícháme a necháme vzejít kvásek. Pak přidáme vejce, sůl, rozmícháme a střídavě zapracujeme mouku a mléko, aby se neutvořily žmolky. Těsto zakryjeme utěrkou a necháme vykynout, až zdvojnásobí svůj objem.

2. Důlky lívanečníku vždy vymastíme a lijeme do nich naběračkou těsto. Lívance opékáme po obou stranách dorůžova.

3. Upečené lívance mažeme povidly, sypeme strouhaným tvarohem a kropíme smetanou. Lívance se také mohou posypat skořicí smíchanou s cukrem.

Na celý postup se můžete podívat ve videoreceptu v úvodu článku.

Pokud chcete lívance jako předkrm, vyzkoušejte jejich slanou variantu.

Předkrm nejen pro chlapy

Jako předkrm jsme pro vás připravili tradiční škvarkové placky. Inspirovalo nás pečivo podávané v restauracích, ale uchopili jsme to trošku po našem. Na plackách si můžete pochutnat jen tak nebo je pomazat oblíbenou pomazánkou. Samozřejmě pro opravdové milovníky vydatných pokrmů doporučujeme na pečivo plátek anglické slaniny.

Doba přípravy: cca 1 h 45 min (z toho 1 h zrání a kynutí)

Co budete potřebovat na 8 placek:

  • 250 g pšeničné hladké mouky
  • 200 g škvarků (100 g namletých a 100 g nahrubo nasekaných)
  • 130 g mléka
  • 50 g sádla
  • 20 g čerstvého droždí
  • 10 g cukru krupice
  • 2 žloutky
  • 5 g soli

Na dokončení:

  • 2 žloutky na potření placek
  • směs hrubé soli a kmínu na posypání placek

Postup na škvarkové placky od Mistra pekaře najdete zde ve videoreceptu a uvidíte, že je to opravdu hračka! Tyto vláčné placičky si jistě zamilujete a zařadíte do svého receptáře:

Hlavní chod: Italská delikatesa

Co by to bylo za pořádný oběd, kdyby hlavním chodem nebyla nějaká pečínka. Kdo má rád, připraví si kachničku s knedlíkem nebo husu, ale my pro vás vybrali roládu z bůčku podle italského receptu. Její příprava není složitá a výsledná chuť je famózní! Kdo neochutná, neuvěří, jak se skvěle snoubí chuť bylinek a šťavnatého vepřového masa.

Doba přípravy: 3 hodiny i s pečením

Co budete na roládu potřebovat:

  • 2,5 kg libovějšího (60–70 % tuku) vepřového bůčku s kůží bez kosti
  • 5 větviček rozmarýnu
  • 10–15 listů šalvěje
  • 8–10 stroužků česneku
  • kůru z jednoho citronu nebo malého pomeranče
  • hrst loupaných pistácií nebo piniových oříšků
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • olivový olej

Přesný postup opět naleznete zde ve videoreceptu. Přejeme vám dobrou chuť a užijte si Mezinárodní den proti dietám!

Autor: TR, red