Co na chleba? 16 receptů jako odpověď a inspirace na rychlé jídlo!
Snídaně, svačina nebo večeře v podobě chleba nemusí být žádná nuda. Naopak můžete připravit plnohodnotné jídlo, které vám ušetří spoustu času. Chutné pomazánky vykouzlíte během pár minut. Potěšení vám přinesou i zapečené chleby, chlebíčky ozdobené hruškami nebo avokádem a kukuřicí. Přinášíme také tip na báječnou ricottovou pomazánku s horkým ovocem nebo domácí krém na způsob nutelly, které zkrátka musíte vyzkoušet!
Nejlepší pomazánky
Máte-li chleba čerstvý, ať už jde o jakýkoliv druh, určitě se pusťte do pomazánky. Vybrali jsme několik tipů na ty nejlepší, které vás mile překvapí. Anebo je možná znáte, ale už se vám vytratily z paměti a dlouho jste je neměli? A pokud už má váš chléb nějaký ten den za sebou, můžete ho nejprve rozpéct v troubě či na pánvi nebo se vrhněte na jiný z receptů níže, do kterých se starší chléb skvěle hodí!
- Pivní sýr
- Hermelínová pomazánka
- Rybičková pomazánka
- Pikantní česneková pomazánka
- Mrkvová pomazánka
- Cuketová pomazánka
- Vajíčková s ředkvičkami
- Koprovo-špenátová pomazánka
- Pomazánka na způsob nutelly
Obložené chleby
Nápaditosti a fantazii se meze nekladou. Chlebíčky můžete dozdobit zkrátka čímkoliv. Zkuste třeba tyto kombinace:
- Chleby s koriandrovým pestem a kuřecím masem
- Chlebíčky nasladko s hruškami
- Chlebíčky s avokádem a kukuřicí
- Na chleba můžete dát i famózní pochoutku vejce Benedikt
Zapečený chléb či smaženka
A máte-li starší chléb, zkuste ho zapéct nebo osmažit ve vejci:
Jedním z originálních způsobů, jak si vychutnat čerstvý chléb nasladko třeba k snídani, je pomazánka z ricotty ozdobená horkým ovocem. Zkuste báječný recept podle časopisu F.O.O.D.:
Křupavý chléb s ricottou a horkým ovocem
Počet porcí: 2 porce
Příprava: 15 minut
Suroviny:
- 2 krajíce kváskového chleba
- máslo
- 1 hrst pekanových nebo vlašských ořechů
- kůra z 1 citronu
- 1 jablko
- 2 blumy
- 150 g ricotty
- 1 lžička skořice
- agávový nebo rýžový sirup
Postup:
1. Krajíce chleba lehce potřete máslem a dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C, aby okraje zlehka zezlátly. Za pár minut bude hotovo. Mezitím na suché pánvi opečte ořechy, stačí, aby se rozvoněly, poté je nasekejte. Nastrouhejte kůru z citronu a pokrájejte ovoce.
2. Ricottu promíchejte s polovinou citronové kůry, skořicí a lžičkou sirupu. Na pánvi rozehřejte lžíci másla a pečte ovoce, postačí asi 5 minut. Na závěr přidejte pár kapek sirupu.
3. Opečený chléb bohatě potřete ochucenou ricottou, přidejte karamelizované ovoce, ořechy, zbylou citronovou kůru a na závěr podle chuti zakápněte sirupem.
Další skvělé recepty a tipy najdete v časopisu F.O.O.D. Zpříjemněte si jarní dny s novými recepty a čtením z dubnového čísla. Časopis můžete koupit v elektronické podobě i do schránky bez poštovného ZDE>>>.
Máte už dubnové číslo časopisu F.O.O.D.?