Oblíbené jídlo napoví, co jste zač: Milujete sladkosti, brambůrky, maso nebo saláty?

11. května 2023 • 00:00

Někdo ujíždí na čokoládě, jiný neodolá bramborovým lupínkům, další si nedokáže odepřít řízek. Vědci zjišťovali, co oblíbené pochoutky vypovídají o naší osobnosti. A jejich závěry jsou velmi zajímavé.

Má naše povaha nějakou souvislost s jídly, která milujeme? Touhle zajímavou otázkou se zabývali psychologové i neurovědci a dospěli k závěru, že rozhodně ano. A nejde o žádné věštění z křišťálové koule. „Preference chutí totiž souvisí s částí mozku, která odpovídá za naše emoce. To znamená, že studium osobnosti prostřednictvím těchto emocí rozhodně dává smysl,“ vysvětluje známý americký neurolog Alan Hirsch, který se výzkumem spojení chuťových preferencí a povahy dlouhodobě zabývá. A jaké jsou konkrétní závěry vědců? Co o nás naše oblíbené dobrůtky vypovídají?

Sladkosti

Lidé milující sladkosti jsou prý milí a přátelští Lidé milující sladkosti jsou prý milí a přátelští • Autor: iStock

Milujete sladké? Pak jste jedním slovem miláčci. Studie publikovaná ve vědeckém časopise Journal of Personality and Social Psychology ukázala, že patříte mezi milé, přátelské a oblíbené lidi. Další výzkumy vědců ze tří amerických univerzit zase odhalily, že ti, kteří si dají raději kus čokolády než něco jiného, mají sklony pomáhat lidem v nouzi a že existuje souvislost mezi sladkými chutěmi a sociálním chováním a cítěním.

Patříte-li do této kategorie, určitě neodoláte sladké buchtě s pudinkem>>>

Video se připravuje ...

Ostrá a kořeněná jídla

Ten, kdo si rád jídlo okoření, má podle vědců dobrodružnou a neklidnou povahu Ten, kdo si rád jídlo okoření, má podle vědců dobrodružnou a neklidnou povahu • Autor: iStock

Pokud jste milovníci kořeněných, ostrých a pikantních jídel, pak máte neklidnou dobrodružnou povahu, rádi riskujete a nebojíte se pohybovat na hraně. K tomuto závěru dospěla rozsáhlá studie odborníků amerického Institutu potravinářských technologií. Zkrátka, máte rádi senzace, vyhledáváte je, a když si máte vybrat mezi pohodou a dobrodružstvím s nejistým koncem, je vaše volba naprosto jasná.

Slané brambůrky a spol.

Mlsáte rádi slané brambůrky? Pak jste podle vědců úspěšní a ambiciózní Mlsáte rádi slané brambůrky? Pak jste podle vědců úspěšní a ambiciózní • Autor: iStock

Milovníci těchto lahůdek jsou podle doktora Hirsche úspěšní, ambiciózní a mají tah na bránu. Jen tak něčeho se neleknou a jdou si za svým cílem. Také nesnášejí, když jim někdo odporuje. A Hirsch „brambůrkáře" ještě blíže specifikuje: „Ti, kteří milují brambůrky ze sáčků XXL, mají vysoká očekávání od sebe i od ostatních a jsou extrémně soutěživí."

Sýry

Potrpíte si na dobré sýry? Pak jste podle vědců svědomitý člověk Potrpíte si na dobré sýry? Pak jste podle vědců svědomitý člověk • Autor: iStock

Jestliže někdo preferuje sýry, jedná se podle Alana Hirsche o svědomitého a pořádného člověka. Milovník sýra mívá také velkou představivost, je kreativní, má příjemné vystupování a je ochoten stále se zlepšovat a v dobrém smyslu posouvat dopředu. 

Maso

Milovníci masa prý bývají až přehnaně loajální Milovníci masa prý bývají až přehnaně loajální • Autor: iStock

Lidé, kteří si rádi dopřejí šťavnatý hovězí steak nebo vepřovou pečeni, jsou podle vědců až přehnaně loajální, což jim někdy, například v případě rozchodu s partnerem, může způsobovat velké citové zmatky. Nedávné výzkumy vědců z univerzity v Indianě také prokázaly, že milovníci masa jsou z celkového pohledu zdravější než vegetariáni nebo vegani. Studie se účastnilo kolem 160 000 lidí. Ti, kteří maso vyloučili z jídelníčku úplně, mívají podle závěrů výzkumu častěji deprese, pocity úzkosti, sklony k melancholii i sebepoškozování.

Ovoce, zelenina

Milovníci zeleniny a ovoce jsou otevření novým zážitkům a výzvám Milovníci zeleniny a ovoce jsou otevření novým zážitkům a výzvám • Autor: iStock

A přidali bychom i obecně zdravá jídla s vysokým podílem ovoce a zeleniny.  Podle studie z roku 2015, kterou zveřejnil časopis Appetite, jsou milovníci takových jídel otevření novým zážitkům a výzvám, nebojí se nového, nebaví je stereotyp a bývají svéhlaví, ale svědomití.

Tučná jídla

Lidé, kteří vyhledávají tučná a nezdravá jídla, bývají podle vědců neurotičtí Lidé, kteří vyhledávají tučná a nezdravá jídla, bývají podle vědců neurotičtí • Autor: iStock

Lidé, kteří dávají přednost tučným a kalorickým jídlům před zdravějšími variantami, jsou podle vědecké studie často neurotičtí častěji se ocitají v nejrůznějších psychických problémech. Dá se říct, že jedí více jak slaných a tučných jídel, tak sladkostí a jídlem častěji léčí emocionální výkyvy.

Sušenky a krekry

Kdo si rád dá sušenky nebo krekry, je prý hloubavý člověk Kdo si rád dá sušenky nebo krekry, je prý hloubavý člověk • Autor: iStock

Kdo se rád zakusuje do různých sušenek, tyčinek, krekrů a podobných pamlsků, je hloubavý a přemýšlivý člověk. Rozhodnutí zakládá spíše na logice než na emocích. Můžou to být také lidé, kteří navazují internetové vztahy snadněji než ty reálné.

Autor: sia, AK