Oblíbené jídlo napoví, co jste zač: Milujete sladkosti, brambůrky, maso nebo saláty?
Někdo ujíždí na čokoládě, jiný neodolá bramborovým lupínkům, další si nedokáže odepřít řízek. Vědci zjišťovali, co oblíbené pochoutky vypovídají o naší osobnosti. A jejich závěry jsou velmi zajímavé.
Má naše povaha nějakou souvislost s jídly, která milujeme? Touhle zajímavou otázkou se zabývali psychologové i neurovědci a dospěli k závěru, že rozhodně ano. A nejde o žádné věštění z křišťálové koule. „Preference chutí totiž souvisí s částí mozku, která odpovídá za naše emoce. To znamená, že studium osobnosti prostřednictvím těchto emocí rozhodně dává smysl,“ vysvětluje známý americký neurolog Alan Hirsch, který se výzkumem spojení chuťových preferencí a povahy dlouhodobě zabývá. A jaké jsou konkrétní závěry vědců? Co o nás naše oblíbené dobrůtky vypovídají?
Sladkosti

Milujete sladké? Pak jste jedním slovem miláčci. Studie publikovaná ve vědeckém časopise Journal of Personality and Social Psychology ukázala, že patříte mezi milé, přátelské a oblíbené lidi. Další výzkumy vědců ze tří amerických univerzit zase odhalily, že ti, kteří si dají raději kus čokolády než něco jiného, mají sklony pomáhat lidem v nouzi a že existuje souvislost mezi sladkými chutěmi a sociálním chováním a cítěním.
Patříte-li do této kategorie, určitě neodoláte sladké buchtě s pudinkem>>>
Ostrá a kořeněná jídla

Pokud jste milovníci kořeněných, ostrých a pikantních jídel, pak máte neklidnou dobrodružnou povahu, rádi riskujete a nebojíte se pohybovat na hraně. K tomuto závěru dospěla rozsáhlá studie odborníků amerického Institutu potravinářských technologií. Zkrátka, máte rádi senzace, vyhledáváte je, a když si máte vybrat mezi pohodou a dobrodružstvím s nejistým koncem, je vaše volba naprosto jasná.
Slané brambůrky a spol.

Milovníci těchto lahůdek jsou podle doktora Hirsche úspěšní, ambiciózní a mají tah na bránu. Jen tak něčeho se neleknou a jdou si za svým cílem. Také nesnášejí, když jim někdo odporuje. A Hirsch „brambůrkáře" ještě blíže specifikuje: „Ti, kteří milují brambůrky ze sáčků XXL, mají vysoká očekávání od sebe i od ostatních a jsou extrémně soutěživí."
Sýry

Jestliže někdo preferuje sýry, jedná se podle Alana Hirsche o svědomitého a pořádného člověka. Milovník sýra mívá také velkou představivost, je kreativní, má příjemné vystupování a je ochoten stále se zlepšovat a v dobrém smyslu posouvat dopředu.
Maso

Lidé, kteří si rádi dopřejí šťavnatý hovězí steak nebo vepřovou pečeni, jsou podle vědců až přehnaně loajální, což jim někdy, například v případě rozchodu s partnerem, může způsobovat velké citové zmatky. Nedávné výzkumy vědců z univerzity v Indianě také prokázaly, že milovníci masa jsou z celkového pohledu zdravější než vegetariáni nebo vegani. Studie se účastnilo kolem 160 000 lidí. Ti, kteří maso vyloučili z jídelníčku úplně, mívají podle závěrů výzkumu častěji deprese, pocity úzkosti, sklony k melancholii i sebepoškozování.
Ovoce, zelenina

A přidali bychom i obecně zdravá jídla s vysokým podílem ovoce a zeleniny. Podle studie z roku 2015, kterou zveřejnil časopis Appetite, jsou milovníci takových jídel otevření novým zážitkům a výzvám, nebojí se nového, nebaví je stereotyp a bývají svéhlaví, ale svědomití.
Tučná jídla

Lidé, kteří dávají přednost tučným a kalorickým jídlům před zdravějšími variantami, jsou podle vědecké studie často neurotičtí a častěji se ocitají v nejrůznějších psychických problémech. Dá se říct, že jedí více jak slaných a tučných jídel, tak sladkostí a jídlem častěji léčí emocionální výkyvy.
Sušenky a krekry

Kdo se rád zakusuje do různých sušenek, tyčinek, krekrů a podobných pamlsků, je hloubavý a přemýšlivý člověk. Rozhodnutí zakládá spíše na logice než na emocích. Můžou to být také lidé, kteří navazují internetové vztahy snadněji než ty reálné.